ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ανανεώθηκε έξι λεπτά πριν την εκπνοή της στις 7 το πρωί η ανακωχή

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ανανεώθηκε έξι λεπτά πριν την εκπνοή της στις 7 το πρωί η ανακωχή

Λίγα λεπτά προτού εκπνεύσει η ανακωχή μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 7 το πρωί, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η κατάπαυση πυρός θα παραταθεί εν μέσω προσπαθειών των μεσολαβητών να συνεχιστεί η διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων.

Υπενθυμίζεται ότι λίγη ώρα νωρίτερα, το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ απέρριψε πρόταση που τού υπέβαλε να απελευθερώσει επτά γυναίκες και παιδιά που έχει στα χέρια του και να τού παραδοθούν τα πτώματα άλλων τριών ομήρων που έχασαν τη ζωή τους σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς, προκειμένου να παραταθεί για ακόμη μια ημέρα η ανακωχή σε ισχύ από την Παρασκευή.

Κι αυτό «παρότι επιβεβαιώσαμε διαμέσου των μεσολαβητών πως αυτή η ομάδα (ομήρων) αποτελείται από τους τελευταίους ομήρους που έχει το κίνημα (η Χαμάς) κι εμπίπτουν στη συμφωνημένη κατηγορία» ομήρων προς απελευθέρωση, τονίζει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Οι αρχές του Ισραήλ δεν απάντησαν στη συγκεκριμένη ανακοίνωση.

Δεκαέξι όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι από τη Χαμάς την Τετάρτη και μεταφέρθηκαν απο τη Λωρίδα της Γάζας μέσω της Αιγύπτου σε πέντε διαφορετικά νοσοκομεία στο Ισραήλ.

Οι δέκα απελευθερωμένοι Ισραηλινοί όμηροι, καθώς και τέσσερις Ταϊλανδοί υπήκοοι, βρίσκονται απο τα ξημερώματα της Πέμπτης στο ισραηλινό έδαφος, ανακοίνωσε το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Το Ισραήλ υπολογίζει ότι περίπου 159 όμηροι κρατούνται επί του παρόντος στη Γάζα. Το IDF είπε επίσης την Τετάρτη ότι αξιολογεί έναν ισχυρισμό της Χαμάς ότι ο νεότερος Ισραηλινός όμηρος, ο 10 μηνών Κφιρ Μπιμπάς, ο αδελφός του και η μητέρα του δεν είναι πλέον στη ζωή.

Στο μεταξύ το Ισραήλ, μετά την απελευθέρωση του 6ου γκρουπ ομήρων, περιμένει τη νέα λίστα της Χαμάς για να ανακοινώσει νέα παράταση στην κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Οι διεθνείς μεσολαβητές πιέζουν για παράταση. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, οι διαπραγματεύσεις «προχωρούν» προς την απελευθέρωση αμάχων που κρατούνται όμηροι στη Γάζα.

«Καθώς η τρέχουσα συμφωνία εκεχειρίας λήγει, αναμένεται να ανακοινωθεί νέα παράταση μόλις η Χαμάς παραδώσει την επόμενη λίστα με τα ονόματα των ομήρων που θα απελευθερωθούν», είπαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδρίασε το βράδυ προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Η τρέχουσα διαφωνία περιστρέφεται γύρω από τη σύνθεση της λίστας, με το Ισραήλ να επιμένει να περιλαμβάνει γυναίκες και παιδιά όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να παραταθεί η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους. Προς το παρόν, δεν είναι σαφές εάν αυτά τα ζητήματα θα επιλυθούν πριν από τη λήξη της τρέχουσας εκεχειρίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν σήμερα πάλι οι μάχες.

Η εκεχειρία ξεκίνησε την Παρασκευή στις 7 το πρωί. Με τη διήμερη παράταση, η τρέχουσα συμφωνία αναμένεται να λήξει στις 7 το πρωί της Πέμπτης (30/11).

Οι πηγές εξέφρασαν αισιοδοξία για παράταση — αλλά μέχρι να παρασχεθεί η λίστα από τη Χαμάς τίποτα δεν είναι σίγουρο. Στο Ισραήλ βρίσκεται από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, όπου θα έχει συνομιλίες με ηγέτες του Ισραήλ για την ενδεχόμενη παράταση της ανακωχής με τη Χαμάς και τη διανομή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς διατάσσει τους πολεμιστές της να ετοιμαστούν για μάχη

Ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς κάλεσε τα μέλη του στη Λωρίδα της Γάζας να ετοιμαστούν για το ενδεχόμενο επανέναρξης του πολέμου με τον στρατό του Ισραήλ σε περίπτωση που η ανακωχή, η οποία τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή και η ισχύς της οποίας εκπνέει στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), δεν ανανεωθεί.

«Οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ καλούν τις ενεργές δυνάμεις τους να διατηρήσουν υψηλό επίπεδο ετοιμότητας για μάχη τις τελευταίες ώρες της ανακωχής», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Το κείμενο παροτρύνει τα μέλη της να παραμείνουν σε ετοιμότητα «εκτός αν εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση» της Χαμάς που «θα επιβεβαιώνει την παράταση» της ανακωχής.

Οι όμηροι που απελευθερώθηκαν την Τετάρτη

Στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ανταλλαγή κρατουμένων, η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας απελευθέρωσε 10 ισραηλινούς ομήρους, συμπεριλαμβανομένων πέντε εφήβων.

Ο Μάτζιντ αλ Ανσάρι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, διευκρίνισε πως τέσσερις εξ αυτών έχουν διπλή υπηκοότητα: τρεις με γερμανική, ένας με ολλανδική και ένας με αμερικανική. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), αποφυλακίστηκαν και 30 Παλαιστίνιοι: 14 γυναικών και 16 ανηλίκων.

 Εκτός του πλαισίου συμφωνίας για την ανταλλαγή κρατουμένων, η Χαμάς άφησε επίσης ελεύθερους τέσσερις Ταϊλανδούς, ενώ νωρίτερα , είχε απελευθερώσει δύο Ρωσοϊσραηλινές ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για «την υποστήριξη του (προέδρου της Ρωσίας) Βλαντίμιρ Πούτιν στο παλαιστινιακό ζήτημα».

Οι δύο γυναίκες, ηλικίας 50 και 73 ετών, είχαν απαχθεί από το κιμπούτζ Νιρ Οζ κατά την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Μια επίλεκτη μονάδα του IDF και μια δύναμη της Shin Bet συνοδεύουν τώρα τους 14 απαχθέντες και τους απαχθέντες που επέστρεψαν στο Ισραήλ, μεταξύ των οποίων 10 Ισραηλινοί και τέσσερις με ταϊλανδική υπηκοότητα, στο ισραηλινό έδαφος. Αφού υποβληθούν σε αρχική εκτίμηση της ιατρικής τους κατάστασης, οι δυνάμεις μας θα τους συνοδεύσουν μέχρι να φτάσουν στις οικογένειές τους στα νοσοκομεία, ανέφερε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Ντανιέλ Χαγκάρι.

Ελεύθερη από τη Χαμάς και η δεύτερη όμηρος με αμερικανική υπηκοότητα

Ελεύθερη είναι και η δεύτερη όμηρος με αμερικανική υπηκοότητα που την κρατούσε η Χαμάς στη Γάζα, επιβεβαίωσε και ο Τζο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγη ώρα μετά την απελευθέρωση των 10 Ισραηλινών και 4 Ταϊλανδών ομήρων, δήλωσε ότι η Λιάτ Μπεϊνίν Ατζίλι ήταν μεταξύ εκείνων που απελευθερώθηκαν από τη Γάζα.

«Η Λιάτ Μπεϊνίν Ατζίλι είναι ασφαλής στην Αίγυπτο, έχει περάσει τα σύνορα», είπε ο Μπάιντεν. «Μίλησα με τη μητέρα και τον πατέρα της και είναι πολύ ευγνώμονες και τα πράγματα πάνε καλά. Σύντομα θα είναι σπίτι με τα τρία της παιδιά».

 Η Ουάσιγκτον δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι πιστεύει ότι οκτώ έως εννέα Αμερικανοί κρατούνται στη Γάζα.

H 49χρονη Ισραηλινοαμερικανή που απήχθη από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, είναι η δεύτερη επιτυχημένη απελευθέρωση Αμερικανού ομήρου από την έναρξη της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Η Μπεϊνίν και ο σύζυγός της, Αβίβ Ατζίλι, αγνοούνται μετά την επίθεση στο κιμπούτ τους από τη Χαμάς, σύμφωνα με τον πατέρα της.

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι τρεις Αμερικανοί –η 4χρονη Άμπιγκεϊλ Ένταν και δύο γυναίκες, τις οποίες δεν είχαν κατονομάσει προηγουμένως– αναμένεται να είναι μεταξύ των αρχικών 50 γυναικών και παιδιών που η Χαμάς συμφώνησε να απελευθερώσει ως μέρος μιας συμφωνίας που ανακοινώθηκε μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς την περασμένη εβδομάδα. Η 4χρονη Άμπιγκεϊλ αφέθηκε ελεύθερη την Κυριακή. Μετά την επιβεβαιωμένη απελευθέρωση της Λιάτ Μπεϊνίν Ατζίλι, η κατάσταση της δεύτερης Αμερικανίδας παραμένει ασαφής.

Η Μπενίν είναι καθηγήτρια ιστορίας σε γυμνάσιο και ξεναγός στο Παγκόσμιο Κέντρο Μνήμης του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ.

Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους ομήρους που απελευθερώθηκαν χθες πρόκειται για τους:

Γιάρντεν Ρομάν Γκατ, 36 ετών: Απήχθη από το Kibbutz Be'eri. Ο σύντροφός της Άλον και η τρίχρονη κόρη τους Γκεφέν δεν απήχθησαν.

Ραζ Μπεν Άμι, 57 ετών: Απήχθη από το Kibbutz Be'eri απήχθη με τον σύντροφό της, τον 55χρονο Οχάντ. Πριν απαχθούν, είχαν προειδοποιήσει την Έλλα, μια από τις τρεις κόρες τους, για τους τρομοκράτες που μπήκαν στο σπίτι τους. Ενώ βρισκόταν σε αιχμαλωσία, η Ραζ – που έχει γερμανική υπηκοότητα – γιόρτασε τα 57α γενέθλιά της. Ο σύντροφός της Οχάντ βρίσκεται ακόμα στην αιχμαλωσία της Χαμάς.

Ράγια Ρότεμ, 54 ετών: Απήχθη από το Kibbutz Be'eri, αφέθηκε ελεύθερη δύο μέρες μετά την κόρη της Χίλα Ρότεμ. Οι δυο τους απήχθησαν από το σπίτι τους μαζί με την οικογενειακή φίλη Έμιλυ Χαντ. Στις 7 Οκτωβρίου, βίντεο έδειχναν τη Ράγια, τη Χίλα και την Έμιλυ να μεταφέρονται στη Γάζα σε ένα καρότσι συνδεδεμένο σε τρακτέρ. Μετά την απελευθέρωση της Χίλα, το Ισραήλ διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι η Χαμάς είχε χωρίσει γονείς και παιδιά

Λίαμ Ορ, 18 ετών: Απήχθη από το Kibbutz Re'im. Οι τρομοκράτες τον τράβηξαν από το κρεβάτι του και τον απήγαγαν στη Λωρίδα της Γάζας. Τα ξαδέρφια του, Νόαμ και Άλμα, απήχθησαν από το σπίτι τους στο Kibbutz Be'eri μαζί με τον πατέρα τους. Ο Νόαμ και η Άλμα αφέθηκαν ελεύθεροι την Κυριακή, ενώ ο πατέρας τους παραμένει αιχμάλωτος. Η μητέρα τους - η θεία του Λίαμ - δολοφονήθηκε.

Οφίρ Άντζελ, 17 ετών: Απήχθη από το σπίτι της κοπέλας του στο Kibbutz Be'eri. Στις 7 Οκτωβρίου, τρομοκράτες της Χαμάς εισέβαλαν στο ασφαλές δωμάτιο στο σπίτι της φίλης του Γιουβάλ, σκότωσαν τον σκύλο και οδήγησαν την οικογένεια έξω. Ο Οφίρ μεταφέρθηκε στη Γάζα με τον πατέρα της Γιουβάλ.

Αμίτ Σάνι, 16 ετών: Απήχθη από το Kibbutz Be'eri, κρυβόταν στο ασφαλές δωμάτιο με τη μητέρα του και τις δύο μικρές αδερφές του. Οι τρομοκράτες της Χαμάς εισέβαλαν στο δωμάτιο, απήγαγαν τον Αμίτ αλλά άφησαν τη μητέρα και την αδερφή του έξω από το σπίτι, το οποίο έκαψαν. Ο πατέρας τους βρισκόταν σε διαφορετικό σπίτι και τραυματίστηκε. Ο Αμίτ γιόρτασε τα 16α γενέθλιά του ενώ βρισκόταν σε αιχμαλωσία της Χαμάς.

Γκάλι Ταρσάνσκι, 13 ετών: Απήχθη από το Kibbutz Be'eri στις 7 Οκτωβρίου, μαζί με τον 16χρονο αδερφό της Λιόρ. Η Γκάλι και ο αδερφός της διέφυγαν από ένα παράθυρο, αλλά ο Λιόρ πιάστηκε και δολοφονήθηκε. Η Γκάλι θεωρούνταν αγνοούμενη για αρκετές εβδομάδες προτού ανακαλυφθεί ότι είχε απαχθεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Ιτάι Ρεγκέφ, 18 ετών: Απήχθη μαζί με την αδερφή του Μάγια από το υπαίθριο rave party κοντά στο Re'im. Η Μάγια αφέθηκε ελεύθερη την Κυριακή, επέστρεψε στο Ισραήλ τραυματισμένη και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Μόραν Γιανάι, 40 ετών: Απήχθη από το υπαίθριο ρέιβ κοντά στο Re'im. Είχε έρθει στο rave για να πουλήσει κοσμήματα που είχε σχεδιάσει.

Έλενα Τρουπάνοφ, 50 ετών, και η μητέρα της, Ιρέρα Τάτι, 73 ετών: Η 50χρονη απήχθη από το Kibbutz Nir Oz μαζί με την 73χρονη μητέρα της, τον γιο της Σάσα και τη φίλη του Σαπίρ Κοέν. Ο σύζυγος της Λένα, Βιτάλι, δολοφονήθηκε από τρομοκράτες της Χαμά

Τα ονόματα των τεσσάρων υπηκόων της Ταϊλάνδης που κυκλοφόρησαν την Τετάρτη, επίσης ξεχωριστά από τη συμφωνία ομήρων, δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμη.

Οι 17 απελευθερωμένοι Ταϊλανδοί όμηροι πήραν εξιτήριο από ισραηλινό νοσοκομείο

Οι 17 Ταϊλανδοί όμηροι που απελευθερώθηκαν από την αιχμαλωσία της Χαμάς πήραν εξιτήριο από το Ιατρικό Κέντρο Σαμίρ στην περιοχή του Τελ Αβίβ την Τετάρτη, ανέφερε το νοσοκομείο σε δήλωση.

Μια ομάδα νοσοκομειακού προσωπικού και ισραηλινού στρατιωτικού προσωπικού αποχαιρέτησε με χειροκροτήματα τους πρώην ομήρους καθώς έφευγαν από το νοσοκομείο.

Οι Ταϊλανδοί υπήκοοι απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς μέσω χωριστών διαπραγματεύσεων που δεν περιλαμβάνονταν στην εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς, σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση. Δύο ακόμη πολίτες της Ταϊλάνδης αφέθηκαν ελεύθεροι από τη Χαμάς την Τρίτη, επίσης ως ειδική περίπτωση εκτός της συμφωνίας σχετικά με τις ομηρίες, δήλωσε το Ισραήλ.

Πηγή: protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top