ΔΙΕΘΝΗ

O Γκουτέρες ζητά εκ νέου κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

O Γκουτέρες ζητά εκ νέου κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τη Δευτέρα για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι μάχες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς πέρασαν το ορόσημο των 100 ημερών.

«Χρειαζόμαστε μια άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Για να διασφαλιστεί ότι η επαρκής βοήθεια φτάνει εκεί που χρειάζεται. Για να διευκολυνθεί η απελευθέρωση των ομήρων. Όσο περισσότερο συνεχίζεται η σύγκρουση στη Γάζα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος κλιμάκωσης», είπε ο Γκουτέρες σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη.

Τα ΗΕ μίλησαν πολλές φορές για μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή για τα 2,4 εκατομμύρια ανθρώπους στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας καθώς η περιοχή μετατρέπεται σε ερείπια.

Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που πυροδότησε τις μάχες είχε ως αποτέλεσμα περίπου 1.140 θανάτους στο Ισραήλ, κυρίως άμαχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία του Ισραήλ.

Οι μαχητές κατέλαβαν επίσης περίπου 250 ομήρους, 132 από τους οποίους το Ισραήλ λέει ότι παραμένουν στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 25 που πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν.

Από τις επιθέσεις του Ισραήλ σκοτώθηκαν ως τώρα 24.100 άνθρωποι στη Γάζα, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι περισσότεροι από τρεις μήνες μαχών έχουν εκτοπίσει περίπου το 85 τοις εκατό του πληθυσμού της περιοχής, ο οποίος συνωστίζεται σε καταφύγια και αγωνίζεται για τροφή, νερό, καύσιμα και ιατρική περίθαλψη.

Ο ΓΓ ανέφερε ότι η συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού του ΟΗΕ από την Παλαιστίνη έχει εγκαταλείψει τα σπίτια του και 152 μέλη του προσωπικού έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου.

Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η βοήθεια δεν φτάνει στον λαό ο οποίος τώρα αντιμετωπίζει το φάσμα της πείνας.

«Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού», είπε ο Γκουτέρες.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ προειδοποίησε επίσης και για την κλιμακούμενη σύγκρουση στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Σε θανατηφόρο εξελίχθηκε το τροχαίο που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα στην επαρχία Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top