ΥΓΕΙΑ

Παχυσαρκία: «Φορτίο» ασήκωτο για την ψυχική υγεία και την ευεξία στη μέση ηλικία

Παχυσαρκία: «Φορτίο» ασήκωτο για την ψυχική υγεία και την ευεξία στη μέση ηλικία

Ένα διαφορετικού τύπου… βάρος καλούνται να σηκώσουν τα παχύσαρκα άτομα, το οποίο δε φαίνεται με γυμνό μάτι, και ειδικότερα οι μεσήλικες και ηλικιωμένοι. Όπως συμπέρανε μια ομάδα ερευνητών ψυχικής και σωματικής υγείας από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του University College Cork, η παχυσαρκία σε αυτές τις ηλικίες σχετίζεται με χειρότερη ψυχική υγεία, ανεξάρτητα μάλιστα από ασθένειες και παράγοντες του τρόπου ζωής.

Προηγούμενες έρευνες και ανεπίσημα στοιχεία έχουν επισημάνει μια σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και της κατάθλιψης, όμως λίγες είναι οι μελέτες που έχουν εξετάσει τη σχέση μεταξύ των δύο χρησιμοποιώντας αδιάσειστα στοιχεία από ηλικιωμένους ανθρώπους. Για τη νεότερη αυτή ερευνητική προσπάθεια, που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE, οι ερευνητές ζήτησαν από 1.821 άτομα -ηλικίας 46 έως 73 ετών- σε ένα κέντρο πρωτοβάθμιας περίθαλψης να συμμετάσχουν σε μια μελέτη για την παχυσαρκία.

Οι ερευνητές ανέτρεξαν στα ιατρικά τους αρχεία, ενώ αντίστοιχα εξέτασαν τα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και γλυκόζης στο αίμα από τα δείγματα αίματος που ελήφθησαν. Επιπλέον, μετρήθηκε το βάρος το ύψος και η περιφέρεια της μέσης τους, η οποία χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Κάθε εθελοντής συμπλήρωσε επίσης έντυπα που περιέγραφαν τον τρόπο ζωής του, τα δημογραφικά του στοιχεία και άλλους παράγοντες υγείας ή ασθένειας.

Αναλύοντας τα δεδομένα και συνυπολογίζοντας τους παράγοντες του τρόπου ζωής, οι ερευνητές διαπίστωσαν αυτό που περιγράφουν ως συσχέτιση μεταξύ ΔΜΣ/μετρήσεων σώματος που συνάδουν με την παχυσαρκία και την κατάθλιψη μαζί με αισθήματα μικρότερης ευεξίας. Όπως σημείωσαν, οι συσχετισμοί αυτοί ήταν πιο συχνοί για τις γυναίκες της μελέτης απ’ ό,τι για τους άνδρες, ενώ επιβεβαίωσαν τα στοιχεία προηγούμενων ερευνητικών προσπαθειών. Εκτός από τη ψυχική δυσφορία, διαφορετικές παλαιότερες μελέτες έχουν συνδέσει την παχυσαρκία με διαφορετικά προβλήματα υγείας, όπως πόνο στις αρθρώσεις και την πλάτη μέχρι καρδιαγγειακές παθήσεις και ινομυαλγία.

Η ερευνητική ομάδα θεωρεί ότι η χειρότερη ψυχική κατάσταση των παχύσαρκων ηλικιωμένων πιθανότατα συνδέεται με κοινωνικούς και σωματικούς παράγοντες, σημειώνοντας ότι υπάρχει κοινωνικό στίγμα, προκατάληψη και μερικές φορές διακρίσεις προς τα παχύσαρκα άτομα. Συνεπώς, υποστηρίζουν ότι ότι ο συνδυασμός των απογοητεύσεων που αντιμετωπίζουν τα παχύσαρκα άτομα πιθανόν να συμβάλλει στην κακή ψυχική υγεία. Γι’ αυτό, καταλήγουν προτείνοντας ότι οι στοχευμένες παρεμβάσεις των επαγγελματιών υγείας θα πρέπει να περιλαμβάνουν συμβουλές και για τη διαχείριση του βάρους.

 

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Οκτώ μέρες στο κελί οι δύο για το οπλοστάσιο σε τάφο στην επαρχία Λάρνακας

Μονή Αββακούμ: Απαντά στον δικηγόρο του Μητροπολίτη Ταμασού ο Βαβούσκος - «Συνιστά ομολογία ότι δεν είχαν κάνει τίποτε»

Επίδομα τέκνου: Αυξημένο κατά 3,7% φέτος - Δείτε αναλυτικά πόσα και πότε θα τα λάβετε

Τιμές καυσίμων: Το «παράδοξο» με τα φθηνότερα πρατήρια - Στα ίδια επίπεδα βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης - Πίνακες

Κωνσταντίνου και Ελένης: Πόσοι Κύπριοι γιορτάζουν σήμερα - Oι παραλλαγές των ονομάτων και η ιστορία των Αγίων

Χριστιάνα Αριστοτέλους: Το γλυκό στιγμιότυπο που πόσταρε από τη βάφτιση της κόρης της



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Έρχονται αρχηγοί κρατών για να στηρίξουν την πρωτοβουλία Αμάλθεια - Δεν υπάρχει ναυάγιο για το τερματικό»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Έρχονται αρχηγοί κρατών για να στηρίξουν την πρωτοβουλία Αμάλθεια - Δεν υπάρχει ναυάγιο για το τερματικό»

Αρχηγοί κρατών θα έρθουν στην Κύπρο για να στηρίξουν την πρωτοβουλία «Αμάλθεια» είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top