ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επεκτείνεται Παγκύπρια το πρόγραμμα Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς - Μεγάλη επιτυχία για το Υφυπουργείο

Επεκτείνεται Παγκύπρια το πρόγραμμα Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς - Μεγάλη επιτυχία για το Υφυπουργείο

Επεκτείνεται η υπηρεσία Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, μετά την επιτυχία της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος από τον Απρίλιο του 2023 σε 8 δήμους και κοινότητες.

Στις 28 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει υπό την αιγίδα του την τελετή υπογραφής των μνημονίων συνεργασίας μεταξύ των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και των Τοπικών Αρχών, σηματοδοτώντας την παγκύπρια επέκταση του προγράμματος

Σε ομιλία της η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας,  Μαριλένα Ευαγγέλου , αναφέρθηκε στην εξαιρετικής σημασίας κοινωνική υπηρεσία Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, η οποία αποτελεί συγχρηματοδοτούμενο, ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ενταγμένο στο Πρόγραμμα Πολιτικής Συνοχής ΘΑλΕΙΑ 2021-2027 και αποσκοπεί στον έγκαιρο και άμεσο εντοπισμό των προκλήσεων και την αντιμετώπισή τους, στην ενδυνάμωση της πρόσβασης του πολίτη στις κοινωνικές υπηρεσίες, στην πρόληψη, στην αποκέντρωση υπηρεσιών και στην αμφίδρομη επικοινωνία με τους πολίτες.

«Μετά την επιτυχία της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος από τον Απρίλιο του 2023 σε 8 δήμους και κοινότητες, μεταξύ των οποίων και ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας προχωρεί σε παγκύπρια επέκταση του προγράμματος.

Η αξιολόγηση της πιλοτικής εφαρμογής του Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς έγινε από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας και από τις Τοπικές Αρχές με εξαιρετικά αποτελέσματα. Αυτό όμως που μέτρησε περισσότερο για την παγκύπρια κάλυψη, είναι το γεγονός ότι ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς αγκαλιάστηκε από τους πολίτες, γεγονός που δεικνύει ότι το πρόγραμμα ανταποκρίθηκε στον σκοπό του» κατέληξε η Υφυπουργός.

Τι είναι ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς;

Η Κοινωνική Λειτουργός του Προγράμματος, αναλαμβάνει μεταξύ άλλων τον έγκαιρο εντοπισμό συνθηκών για άτομα, οικογένειες ή και κοινωνικές ομάδες που υπάρχουν υποψίες ή/και έχουν συγκεντρωθεί πληροφορίες ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα και έχουν ανάγκη ψυχοκοινωνικής στήριξης και ενεργεί ως πρώτο σημείο αναφοράς για τα άτομα, οικογένειες ή/και κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη ψυχοκοινωνικής στήριξης, ενώ προβαίνει σε δράσεις ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης των πολιτών ως προς την αντιμετώπιση τυχόν κοινωνικών προβλημάτων της γειτονιάς ή και της περιοχής τους που έρχονται σε γνώση τους.

Κάθε συμμετέχοντας Δήμος ή Κοινότητα έχει λάβει σχετικό αριθμό τηλεφώνου - εξυπηρέτησης και σύνδεσης - με τον Κοινωνικό Λειτουργό της Γειτονιάς όπου οι πολίτες μπορούν να αποταθούν είτε για βοήθεια είτε για να δώσουν πληροφορίες για άτομα ή οικογένειες που χρειάζονται βοήθεια.

Τα καθήκοντα και ευθύνες του Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς

Σύμφωνα με το Υφυπουργείο Πρόνοιας, οι κύριες δραστηριότητες που δύναται να εκτελεί ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς αφορούν πρωτίστως την ανάλυση της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης (κοινωνική έρευνα) του Δήμου/Κοινότητας στην οποία εργάζεται, τον εντοπισμό περιοχών/ομάδων υψηλού κινδύνου, καθώς και στην άμεση και στοχευμένη δικτύωση με την κοινότητα και τους σημαντικούς φορείς και πηγές τους, ώστε να γνωστοποιηθεί ο νέος του ρόλος.

Ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, πραγματοποιεί επίσης τακτικές συναντήσεις με τα άτομα / οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη ψυχοκοινωνικής στήριξης, ετοιμάζει και εφαρμόζει πλάνο παρέμβασης και τους παρέχει συμβουλευτική καθοδήγηση, ώστε να συμβάλει στην πρόληψη και στην ενδυνάμωση της οικογένειας ή του ατόμου.

Επιπρόσθετα, ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς συνεργάζεται στενά και σε τακτική βάση με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας για άτομα / οικογένειες που ήδη εξυπηρετούνται.

Για άτομα, οικογένειες που εκτιμάται ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος, ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς ενημερώνει κατευθείαν τόσο τις ΥΚΕ όσο και την Αστυνομία για περαιτέρω χειρισμό. Για παράδειγμα, για άτομα,οικογένειες των οποίων οι συνθήκες θέτουν σε κίνδυνο την ευημερία του παιδιού και την προστασία του από εγκατάλειψη, παραμέληση, σκληρή μεταχείριση, έκθεση σε φυσικούς και ηθικούς κινδύνους, για άτομα που είναι επικίνδυνα για τον εαυτό τους και τους άλλους, καθώς και για άτομα που αντιμετωπίζουν βία στην οικογένεια.

Ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς συνεργάζεται επίσης στενά με τις ΥΚΕ για τον καθορισμό του πλάνου παρέμβασης και τους τρόπους υλοποίησης του και για τις περιπτώσεις που αφορούν ενήλικα άτομα που λόγω υγείας ή/και άλλων κοινωνικών περιστάσεων αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης, περιλαμβανομένων ατόμων που δεν έχουν στέγη ή διαμένουν σε ακατάλληλη στέγη.

Ο Επόπτης με σκοπό την καλύτερη εξασφάλιση των παρεχόμενων υπηρεσιών παρέχει εποπτεία και διοικητική υποστήριξη στην ομάδα των επαγγελματιών του Προγράμματος, μεταξύ άλλων, για την οργάνωση, την αποτελεσματική λειτουργία του Προγράμματος, τη διασφάλιση της επάρκειας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από την ομάδα, και την επιτήρηση της έγκαιρης διεξαγωγής της εργασίας του.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top