ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Στις 10 Μαΐου η απόφαση θανατικής ανάκρισης για τα αίτια θανάτου

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Στις 10 Μαΐου η απόφαση θανατικής ανάκρισης για τα αίτια θανάτου

Με τις αγορεύσεις Νομικής Υπηρεσίας και των δικηγόρων οικογένειας, ολοκληρώθηκε σήμερα η διαδικασία της θανατικής ανάκρισης για τα αίτια θανάτου του 26χρονου εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, με τη δικαστή να ορίζει την 10η Μαΐου ως ημερομηνία ανακοίνωσης της απόφασής της.

Έξω από το δικαστήριο συγκεντρώθηκαν μέλη της Παγκύπριας Επιτροπής Μητέρων – Συγγενών Εθνοφρουρών (ΠΕΜΣΕ), που κρατώντας πανό και πλακάτ, εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στην οικογένεια του Θανάση Νικολάου.

Ιδιαίτερη αναφορά, από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας, έγινε στη μαρτυρία της παθολογοανατόμου Δήμητρας Καραγιάννη, λέγοντας ότι από το σύνολο της μαρτυρίας της φαίνεται ότι δεν δόθηκαν ορθές πληροφορίες για να βοηθήσουν τον θανατικό ανακριτή να καταλήξει στα γεγονότα χωρίς αμφιβολία, κάνοντας λόγο για επιστημονική ανεπάρκεια και αυθαίρετα συμπεράσματα της παθολογοανατόμου περί στραγγαλισμού.

Σε σχέση με τη μαρτυρία του ποινικού ανακριτή Σάββα Μάτσα, είπε πως, αν και στη διερεύνηση της υπόθεσης σημειώθηκαν παραλήψεις, όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΕΔΑΔ και στην έκθεση του εξεταστή της Αστυνομίας, «η αναγωγή των παραλείψεων αυτών σε συνέργεια μετά τη διάπραξη φόνου, χωρίς να υπάρχει σχετική μαρτυρία που να στοιχειοθετεί την εισήγηση των αδικημάτων αυτών από τον κ. Μάτσα, είναι νομικά εσφαλμένη και στερείται κάθε νομικής υπόστασης».

Εξέφρασε δε τη θέση ότι δεν είναι εφικτό να απαντηθεί με ασφάλεια το ερώτημα, αν το έλλειμμα που εντοπίστηκε στο αριστερό κέρας του υοειδούς οστού του Θανάση Νικολάου, προκλήθηκε εν ζωή, μεταθανάτια ή οφείλεται εκ της κατασκευής του.

Η Νομική Υπηρεσία εισηγήθηκε προς τη θανατική ανακρίτρια όπως το πόρισμα παραμείνει ανοικτό, αν δηλαδή ο θάνατος του Θανάση οφείλεται σε παράνομη πράξη ή αυτοκτονία, ελλείψει ιατροδικαστικής γνωμάτευσης ενώπιον του δικαστηρίου που να αξιολογεί όλα τα ευρήματα.

Καταθέτοντας, επίσης γραπτώς, την αγόρευση της, η δικηγόρος της οικογένειας ανέφερε ότι η ανάλυση του μαρτυρικού υλικού που έχει κατατεθεί ενώπιον του δικαστηρίου, υπό το φως των νέων στοιχείων και ευρημάτων που ακολούθησαν της εκταφής, «αποδεικνύει πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας» ότι ο Θανάσης Νικολάου δολοφονήθηκε από ομάδα ατόμων, με τη συμμετοχή στρατιωτών από το στρατόπεδο όπου υπηρετούσε και η σορός του τοποθετήθηκε στο σημείο όπου ανευρέθηκε.

Είπε ακόμη ότι στη γραπτή αγόρευση καταγράφονται γεγονότα που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες πριν από τον θάνατο του, «τα οποία καταδεικνύουν τα κίνητρα των δραστών, να εκδικηθούν και να βλάψουν τον Θανάση». Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, ο Θανάσης δολοφονήθηκε μια μέρα μετά το αίτημα του για μετάθεση, μετά τη «διαπίστωση χρήσης και διακίνησης ναρκωτικών εντός του στρατοπέδου», προκαλώντας την αντίδραση συγκεκριμένου στρατιώτη που τον ρώτησε «γιατί με κάρφωσες;». Την ίδια μέρα, συνέχισε η δικηγόρος, ο Θανάσης επέστρεψε σπίτι του με άδεια διανυκτέρευσης και όταν τον ρώτησε η μητέρα πώς πέρασε στον στρατό, απάντησε «αυτός δεν είναι στρατός, είναι τρελοκομείο, ο καθένας κάνει ό,τι θέλει».

Υπογράμμισε ακόμη ότι ο Θανάσης βρέθηκε νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας, χωρίς να φέρει εξωτερικά κακώσεις και αίματα, που να φανερώνουν πτώση από ύψος 30 μέτρων, κάνοντας λόγο για «έκδηλα λανθασμένα, πρόχειρα και ανυπόστατα συμπεράσματα» του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού.

Η οικογένεια, πρόσθεσε, καλεί τη θανατική ανακρίτρια να υιοθετήσει στο πόρισμά της, το συμπέρασμα ότι θάνατος του Θανάση Νικολάου οφείλεται σε στραγγαλισμό, ενώ αναφερόμενη στη Νομική Υπηρεσία, είπε πως η στάση της «φανερώνει τακτικές απελπισμένης υπεράσπισης, που δεν επικεντρώνεται στην ύπαρξη του δικού της μάρτυρα, του καθηγητή Αγαπητού, αλλά σε μια άστοχη και προσβλητική επίθεση κατά της Δρ. Καραγιάννη».

Η Νομική Υπηρεσία, σύμφωνα με τη δικηγόρο της οικογένειας, συνέχισε και σε αυτή τη διαδικασία «με το ίδιο σθένος» να επιχειρεί να αποδείξει τον ισχυρισμό για πτώση του Θανάση από ύψος, να υπερασπίζεται τον ιατροδικαστή Σταυριανό «και των πλημμελών ανακριτών, τόσο από την Αστυνομία, όσο και από την Εθνική Φρουρά και πρωτίστως, των υπαίτιων συνεργών».

Ευχαριστώντας τις δυο πλευρές για το δύσκολο έργο που ανέλαβαν και αφού έλαβε απάντηση σε κάποια ερωτήματα, η θανατική ανακρίτρια ανέφερε ότι η απόφαση της θα ανακοινωθεί την Παρασκευή 10 Μαΐου, στις 12:00.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top