ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Ήταν λίγο μετά τα ξημερώματα της Κυριακής όταν μεταδόθηκε στην Κύπρο αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη ότι το Ιράν επιτίθεται στο Ισραήλ και οι σειρήνες άρχισαν να ηχούν.

Το ThemaΟnline επικοινώνησε με τον Οικονομολόγο, Γιάννη Τελώνη, ο οποίος ανέλυσε τους δύο τομείς οι οποίοι ενδέχεται να επηρεαστούν σε περίπτωση συνέχισης της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Τελώνης, υπάρχουν, δύο παράγοντες, η ενέργεια και ο τουρισμός, οι οποίοι μπορεί να επηρεαστούν.

Συνεχής ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις εδώ

Η ενέργεια, θα επηρεάσει αλυσιδωτά τις τιμές ενώ η απώλεια τουρισμού θα επηρεάσει τα εισοδήματα.

 

Προς το παρόν, ανέφερε, «η τιμή του πετρελαίου είναι ελαφριά κάτω» και πρόσθεσε ότι «φαίνεται η παγκόσμια αγορά έκρινε ότι δεν θα υπάρξει συνέχιση της διένεξης για την ώρα γι’ αυτό δεν έχουμε δει απότομη αύξηση στην τιμή του πετρελαίου».

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι, η τιμή του πετρελαίου έχει ανεβεί στα 90 δολάρια, η οποία προήλθε από τις περικοπές τις οποίες έχει ανανεώσει η ΟΠΕΚ+, ωστόσο πρόσθεσε ότι «υπάρχουν ισχυρές αμφιβολίες εάν θα τηρηθεί η νέα ποσόστωση».

Οποιαδήποτε τάση στην Κύπρο, δήλωσε, «για αύξηση των τιμών λόγω ενέργειας θα είναι καθαρά κερδοσκοπικές».

Όσον αφορά τον τουρισμό, σημείωσε πως, το Ισραήλ την επόμενη μέρα μετά από την επίθεση άνοιξε τον εναέριο χώρο του και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό για την Κύπρο και πρόσθεσε ότι «αν επηρεαστεί, θα αποτυπωθεί στις ακυρώσεις κρατήσεων».

Σχετικά με την μεγάλη αγορά του τουρισμού στην Κύπρο, την αγγλική, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ανησυχεί περισσότερο το τι θα γίνει με τον πληθωρισμό, με την ισοτιμία του νομίσματος και τα επιτόκια. Εάν αυτά τρία στοιχεία, σημείωσε, τα οποία είναι εκτός του ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν επηρεάσουν τους Άγγλους πολίτες τότε «δεν υπάρχει κάτι αυτή την στιγμή που να προκαλεί ανησυχία για τον τουρισμό».

Παράλληλα, σημείωσε ότι με το σχέδιο «Αμάλθεια», η Κυπριακή Δημοκρατία έδωσε την εντύπωση σε παγκόσμιο επίπεδο ότι είναι ένας παράγοντας σταθερότητας, οπότε, «δεν υπάρχει για την ώρα οποιαδήποτε επίπτωση για την Κύπρο».

«Όλα μπορούν να ανατραπούν σε ένα Σαββατοκύριακο», είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε ότι «ακόμα και μια λάθος κίνηση μπορεί να ανατρέψει τα σημερινά δεδομένα».

Καταληκτικά, επισήμανε ότι το πεδίο είναι πολύ ρευστό και προς το παρόν έχουν αποφευχθεί τα χειρότερα, όπως η ύπαρξη ταξιδιωτικής οδηγίας από τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες για αποφυγή της Ανατολικής Μεσογείου και η κήρυξη γενικής επιστράτευσης από το Ισραήλ, και «θα πρέπει να υπάρχει γενικά μια νότα θετικότητας».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top