ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανθεκτική η παγκόσμια οικονομία λέει το ΔΝΤ αναβαθμίζοντας στο 3,2% την ανάπτυξη

Ανθεκτική η παγκόσμια οικονομία λέει το ΔΝΤ αναβαθμίζοντας στο 3,2% την ανάπτυξη

Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, η παγκόσμια οικονομία παραμένει αξιοσημείωτα ανθεκτική, με σταθερή ανάπτυξη και πληθωρισμό που επιβραδύνεται σχεδόν εξίσου γρήγορα όπως είχε αυξηθεί, τονίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο αναβάθμισε στο 3,2% την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2024, από 3,1% που εκτιμούσε τον περασμένο Ιανουάριο.

Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ διατήρησε αμετάβλητη την εκτίμηση για την ανάπτυξη το 2025 στο 3,2%, ενώ σε σχέση με τον μέσο πληθωρισμό, το Ταμείο προχώρησε σε σημαντική αναθεώρηση προς τα κάτω και αναμένει τώρα να μειωθεί από 2,8% στο τέλος του 2024 σε 2,4% στο τέλος του 2025, σημειώνοντας ότι «οι περισσότεροι δείκτες εξακολουθούν να δείχνουν μια ήπια προσγείωση» της οικονομίας. Τον περασμένο Ιανουάριο, το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα μειωθεί στο 5,8% το 2024 και στο 4,4% το 2025.

Σε νέα του έκθεση που δημοσίευσε την Τρίτη για τις οικονομικές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook) με τίτλο «Η παγκόσμια οικονομία παραμένει ανθεκτική παρά την ανομοιόμορφη ανάπτυξη και τις προκλήσεις ενώπιον της», το ΔΝΤ τονίζει πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε βήματα προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης οικονομικής ανθεκτικότητας, όπως η ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών και η αναζωογόνηση των προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης.

«Η ανθεκτική ανάπτυξη και ο γρήγορος αποπληθωρισμός υποδηλώνουν ευνοϊκές εξελίξεις στην προσφορά, συμπεριλαμβανομένης της εξασθένησης των κλυδωνισμών στις τιμές της ενέργειας, και μια εντυπωσιακή ανάκαμψη της προσφοράς εργασίας που υποστηρίζεται από την ισχυρή μετανάστευση σε πολλές προηγμένες οικονομίες», υπογραμμίζει.

Αναφέρει ότι οι δράσεις της νομισματικής πολιτικής συνέβαλαν στην υλοποίηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, ακόμη και αν η μετάδοσή της πολιτικής αυτής, όπως αναφέρει, μπορεί να ήταν πιο υποτονική, καθώς τα στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο έγιναν πιο διαδεδομένα ανάμεσα στους δανειολήπτες.

«Παρά τις ευπρόσδεκτες αυτές εξελίξεις, παραμένουν πολυάριθμες προκλήσεις και απαιτούνται αποφασιστικές δράσεις», τονίζει.

Σε σχέση με την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η οικονομία θα ανακάμψει, αλλά με πολύ χαμηλό ρυθμό, καθώς τα σοκ του παρελθόντος και η σφιχτή νομισματική πολιτική επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα.

Το Ταμείο υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 0,8% το 2024 (από 0,9% που εκτιμούσε τον περασμένο Ιανουάριο) και στο 1,5% για το 2025 (από 1,7% που ανέμενε στην προηγούμενη εκτίμηση του).

«Η συνεχιζόμενη υψηλή αύξηση των μισθών και ο επίμονος πληθωρισμός των υπηρεσιών θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο», αναφέρει, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, «υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις υπερθέρμανσης» της οικονομίας  και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να υπολογίσει προσεκτικά τη στροφή προς τη νομισματική χαλάρωση για να αποφύγει την αύξηση του πληθωρισμού.

«Αν και οι αγορές εργασίας εμφανίζονται ισχυρές, η ισχύς αυτή μπορεί να αποδειχθεί απατηλή εάν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν συσσωρεύσει εργατικό δυναμικό εν αναμονή μιας ανάκαμψης της δραστηριότητας που δεν υλοποιείται», υπογραμμίζει.

Για την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, την Γερμανία, το ΔΝΤ αναμένει ανάπτυξη μόλις 0,2% το 2024, από 0,5% που ανέμενε τον Ιανουάριο, και 1,3% το 2025, από 1,6% στην προηγούμενη εκτίμηση του. Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων του για την ανάπτυξη της Γαλλίας και της Βρετανίας προχώρησε επίσης το Ταμείο.

Για την Γαλλία αναμένει ανάπτυξη 0,7% το 2024 (από 1% τον Ιανουάριο) και 1,4% για το 2025 (από 1,7%), ενώ για την Ιταλία εκτιμά ανάπτυξη 0,7% για το 2024 και για το 2025 (από 0,7% που ανέμενε τον Ιανουάριο για το 2024 και 1,1% το 2025).

Το Ταμείο αναμένει η ανάπτυξη των ΗΠΑ να ανέλθει στο 2,7% το 2024, από 2,1% που εκτιμούσε τον Ιανουάριο του 2024 και στο 1,9% το 2025, από 1,7% που ανέμενε τον περασμένο Ιανουάριο. Για την Κίνα αναμένει ανάπτυξη 4,6% το 2024 και 4,1% το 2025 (όπως ανέμενε τον περασμένο Ιανουάριο), ενώ για την Ιαπωνία αναμένει ανάπτυξη 0,9% και 1% το 2024 και 2025, αντίστοιχα.

Η ανάπτυξη της Ινδίας θα ανέλθει στο 6,8% το 2024 και στο 6,5% το 2025 (από 6,5% για κάθε έτος που ανέμενε τον Ιανουάριο).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top