ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Πλησιάζοντας όλο και περισσότερο στις εκλογές της 9ης Ιουνίου, τα κόμματα δίνουν έμφαση στο μεταναστευτικό, το οποίο φαίνεται να βρίσκουν μπροστά τους οι υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές. Οι ψηφοφόροι φαίνεται να έχουν συνδέσει το μεταναστευτικό με την κατάσταση στην οικονομία. Σύμφωνα με το τελευταίο ευρωβαρόμετρο, 41% των ερωτηθέντων θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα τη μετανάστευση και το άσυλο, ακολουθούν η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας με ποσοστό 40% ενώ ακολουθεί η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού καθώς και η δημόσια υγεία με ποσοστά 38%.

Μεγάλο ενδιαφέρον 55% φαίνεται να δείχνουν οι Κύπριοι πολίτες για τις Ευρωεκλογές, καταγράφοντας 19% αύξηση από την ίδια χρονική στιγμή σε σύγκριση με τις εκλογές του Μαΐου του 2019. Το ποσοστό των πολιτών στην Κύπρο που πιστεύουν ότι οι ενέργειες της ΕΕ έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή κυμαίνεται στο 84% ενώ το 68% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι η χώρα έχει ωφεληθεί συνολικά από την ένταξη στην ΕΕ. 

Οι τελευταίες εξελίξεις βρίσκουν τα κόμματα να παρακολουθούν με κάποια αμηχανία και αυτό γιατί μέχρι σήμερα, το μεταναστευτικό ήταν κάτι το οποίο οι πολιτικές δυνάμεις δεν τολμούσαν να αγγίξουν, εκτός από το ΕΛΑΜ, το οποίο χαρακτηρίζεται από ξενοφοβία και ρατσισμό.

Ο ΔΗΣΥ ο οποίος φαίνεται να συμφωνεί με τις ενέργειες της κυβέρνησης στο θέμα του μεταναστευτικού υπενθυμίζει ότι πρωτοστάτησε στην ψήφιση αυστηρών νομοθεσιών αναφορικά με το μεταναστευτικό.  Την ίδια ώρα, απαιτεί την περαιτέρω βελτίωση των εσωτερικών μας διαδικασιών, ενώ κατηγορεί το ΑΚΕΛ το οποίο «αντιδρά σε κάθε μέτρο και προσπάθειες».

Το ΑΚΕΛ από την πλευρά του θεωρεί πως «οι αποφάσεις της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών δεν πρόκειται να απαντήσουν στις προκλήσεις που θέτει η αύξησή τους». Αντίθετα, οι αποφάσεις διογκώνουν το πρόβλημα.  Τα κόμματα τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη θεωρούν πως οι πρόσφατες ενέργειες, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top