ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον πυρετό των εκλογών: Οι στόχοι και η δυναμική των κομμάτων

Στον πυρετό των εκλογών: Οι στόχοι και η δυναμική των κομμάτων

Στην κούρσα των εκλογών έχουν επιδοθεί τα κόμματα όσο πλησιάζουμε την 9η Ιουνίου. Η κάθε πολιτική δύναμη επιλέγει τη δική της ατζέντα με την οποία θα αλιεύσει περισσότερες ψήφους.

Το στοίχημα τόσο για τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση όσο και για την ανάδειξη των έξι Ευρωβουλευτών, δεν είναι άλλο από την επικράτηση ειδικά των δύο μεγάλων κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ που θέλουν να διατηρήσουν τις δύο έδρες στη νέα Ευρωβουλή. Για το ΔΗΚΟ ο πονοκέφαλος είναι μεγάλος διότι εάν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, το κόμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου, θα χάσει την τρίτη έδρα. Το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση της ΕΔΕΚ, η οποία έχει ανασυγκροτηθεί και ρίχνεται στη μάχη για την διατήρηση της πέμπτης έδρας, στην Ευρωβουλή. Για το ΕΛΑΜ φαίνεται ότι τα πράγματα το ευνοούν, σύμφωνα με τις έως τώρα δημοσκοπήσεις, που το δείχνουν να κατακτά την τρίτη έδρα.

Ποιο όμως είναι το προφίλ των κομμάτων σε αυτές τις εκλογές και πού στοχεύουν; Από το ξεκίνημα της προεκλογικής εκστρατείας μέχρι σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Αυτό δείχνει άλλωστε το τελευταίο ευρωβαρόμετρο, σύμφωνα με το οποίο, οι Κύπριοι ψηφοφόροι θα πάνε στις κάλπες, έχοντας στο μυαλό τους το μεταναστευτικό και την οικονομία. Ειδικά το μεταναστευτικό, απασχολεί ιδιαίτερα τον κάθε Κύπριο πολίτη, λόγω και των τελευταίων αυξημένων ροών από τον Λίβανο. Οι χειρισμοί της κυβέρνησης, οι τελευταίες κινήσεις που έχουν γίνει για αποτροπή των μεταναστευτικών ροών από τον Λίβανο προς την Κύπρο, το τελευταίο ψήφισμα από τη βουλή και η δημόσια συζήτηση που γίνεται για το μεταναστευτικό, είναι ένα από τα κύρια ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας.

ΔΗΣΥ - «Δυνατή Κύπρος στην Ευρώπη»

Ο ΔΗΣΥ, στοχεύει στη διατήρηση των δύο εδρών στην Ευρωβουλή, με το σύνθημα «Δυνατή Κύπρος στην Ευρώπη», ως το κόμμα το οποίο συμμετέχει στην μεγαλύτερη ομάδα του ευρωκοινοβουλίου, το ΕΛΚ. Η Πινδάρου επιλέγει να στείλει μηνύματα στην κοινωνία επιλέγοντας ζητήματα όπως η ακρίβεια, η στήριξη της μεσαίας τάξης, η φορολογία, η ενέργεια και το μεταναστευτικό. Σε ότι αφορά στο μεταναστευτικό, ο ΔΗΣΥ ρίχνει τα βέλη του στο ΑΚΕΛ, το οποίο κατηγορεί ότι οι θέσεις του είναι μόνο θεωρητικές και από την άλλη κατηγορεί το ΕΛΑΜ για συνθήματα. Σε ό,τι αφορά τη θέση του απέναντι στην κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, ο ΔΗΣΥ διατηρεί στάση «υπεύθυνης αντιπολίτευσης» με στόχο τον «επαναπατρισμό» ψηφοφόρων που στήριξαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη στις προεδρικές εκλογές, αν και δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται αυτός ο στόχος.

ΑΚΕΛ - «Δύναμη διεκδίκησης στην Ευρώπη»

Το μήνυμα το οποίο στέλνει το κόμμα της Αριστεράς το οποίο επιδιώκει τη διατήρηση των δύο εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι «για μια Ευρώπη της Δημοκρατίας». Το ΑΚΕΛ συνεχίζει το άνοιγμα προς την κοινωνία στο πλαίσιο της κοινωνικής συμμαχίας. Το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών είναι αν θα ενισχυθούν οι δυνάμεις που θέλουν να υπηρετήσουν την κοινωνία και τις ανάγκες της προόδου, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας ότι το κόμμα έχει όλα τα εχέγγυα να κερδίσει αυτό το στοίχημα.

ΔΗΚΟ - «Με επίκεντρο εσένα»

Ένα μήνυμα που στοχεύει τον κάθε πολίτη, επέλεξε το ΔΗΚΟ, για την προεκλογική εκστρατεία. Το κόμμα του κέντρου, το οποίο σύμφωνα με τις έως τώρα δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι θα χάσει την τρίτη έδρα στην Ευρωβουλή από την ενδεχόμενη άνοδο του ΕΛΑΜ.

Κατά πόσο αυτό ευσταθεί ή όχι, θα φανεί στις κάλπες. Για τον Νικόλα Παπαδόπουλο, το στοίχημα για τις ευρωεκλογές είναι η συσπείρωση του κόμματος.

ΕΔΕΚ - «Μήνυμα ενότητας»

Για το κόμμα των Σοσιαλιστών, μετά την παρατεταμένη εσωστρέφεια λόγω της διαμάχης με τον Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη, ο οποίος έχει διαγραφεί, καταγράφεται μια έντονη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα. Η ΕΔΕΚ στέλνει το μήνυμα προς τους ψηφοφόρους του κόμματος ότι «αφήνουμε πίσω το παρελθόν και κοιτάζουμε μπροστά.» Το μεγάλο στοίχημα για την ΕΔΕΚ και τον Μαρίνο Σιζόπουλο οποίος διανύει την τελευταία του θητεία στην ηγεσία του κόμματος, είναι να μην χαθεί η έκτη έδρα και να παραδώσει τη σκυτάλη στον επόμενο πρόεδρο του κόμματος, με το κεφάλι ψηλά.

ΕΛΑΜ - «Πατάμε πόδι στην Ευρώπη»

Το κόμμα της ακροδεξιάς φαίνεται να αναδεικνύεται ο νικητής των ευρωεκλογών, κερδίζοντας την τρίτη έδρα, εάν φυσικά επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις. Το ΕΛΑΜ κατάφερε να διεισδύσει στην κοινωνία με αποτέλεσμα σήμερα να είναι το τέταρτο κόμμα στη βουλή, ανεβάζοντας τα ποσοστά του.

ΔΗΠΑ - «Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις»

Για τη ΔΗΠΑ στόχος είναι η εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων Δημοκρατών, με τον Μάριο Καρογιάν να σημειώνει ενώπιον του πολιτικού συμβουλίου, ότι η παράταξη θα στοχεύσει τα κύρια προβλήματα των πολιτών, δίνοντας βαρύτητα στο κόστος της ενέργειας, της ακρίβειας, στο μεταναστευτικό και στα κοινωνικά ζητήματα.

Οικολόγοι - «Ρίξε πράσινο στο μαύρο»

Το κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών, ξεκινά τον προεκλογικό αγώνα για τις ευρωεκλογές, καλώντας σε συσπείρωση τους ευαίσθητους κοινωνικά και περιβαλλοντικά, πολίτες. Μπορεί για τους Οικολόγους, μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο να μοιάζει με μακρινό όνειρο, ωστόσο το στοίχημα είναι η διατήρηση των ποσοστών του, ενώ μέσα από την πορεία μέχρι τις εκλογές του Ιουνίου, αυτό το οποίο προέχει είναι η προώθηση των θέσεων τους.

Volt Κύπρος

Ξεκινώντας τη δράση του μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη, το Volt Κύπρος το οποίο προέκυψε από τη συνένωση του κόμματος «Αμμόχωστος-Για την Κύπρο» και του κινήματος «Νέο Κύμα- Η άλλη Κύπρος» προσπαθεί μέσα από την προεκλογική εκστρατεία, να γίνει γνωστό στην κοινωνία και σε περισσότερους ψηφοφόρους, αφήνοντας το δικό του στίγμα, γνωρίζοντας ότι είναι αδύνατο να κερδίσει μία έδρα στην Ευρωβουλή. Αυτό το οποίο διαφαίνεται ωστόσο μέσα από δημοσκοπήσεις είναι πως το νέο κομματικό σχήμα, αντλεί ψηφοφόρους και από τη Δεξιά και από την Αριστερά, λόγω των θέσεων του στο κυπριακό, οι οποίες θέσεις δίνονται με πιο ξεκάθαρο τρόπο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top