LIKE ONLINE

Εκλογές στην Ινδία: Σάλος με viral ψεύτικα βίντεο με σταρ του Μπόλιγουντ που δημιουργήθηκαν μέσω AI

Εκλογές στην Ινδία: Σάλος με viral ψεύτικα βίντεο με σταρ του Μπόλιγουντ που δημιουργήθηκαν μέσω AI

Σε ψεύτικα βίντεο που έχουν γίνει viral στο Ίντερνετ, δύο από τους κορυφαίους ηθοποιούς του Μπόλιγουντ εικονίζονται να επικρίνουν τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και να ζητούν από τον κόσμο να ψηφίσει το αντιπολιτευόμενο κόμμα του Κογκρέσου στις γενικές εκλογές που διεξάγονται στη χώρα.

Σε ένα βίντεο 30 δευτερολέπτων, στο οποίο εικονίζεται ο Ααμίρ Χαν, και σε ένα άλλο 41 δευτερολέπτων με τον Ρανβίρ Σινγκ, οι δύο ηθοποιοί του Μπόλιγουντ φέρονται να λένε πως ο Μόντι δεν εκπλήρωσε τις προεκλογικές υποσχέσεις του και δεν αντιμετώπισε κρίσιμα οικονομικά ζητήματα στις δύο θητείες του στην πρωθυπουργία.

Αμφότερα τα βίντεο αυτά, που έχουν δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη, τελειώνουν με το προεκλογικό σύμβολο και σύνθημα του Κογκρέσου: «Ψηφίστε Δικαιοσύνη, Ψηφίστε Κογκρέσο».

Τα δύο βίντεο έχουν θεαθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περισσότερες από μισό εκατομμύριο φορές από την περασμένη εβδομάδα, όπως διαπίστωσε το Ρόιτερς.

Η διάδοσή τους υπογραμμίζει το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει τέτοιο δημιουργημένο από την τεχνητή νοημοσύνη περιεχόμενο στις ινδικές εκλογές - μαμούθ που άρχισαν την Παρασκευή και θα συνεχισθούν μέχρι τον Ιούνιο. Η τεχνητή νοημοσύνη και τα ψεύτικα βίντεο που έχουν δημιουργηθεί από την τεχνητή νοημοσύνη, τα λεγόμενα deepfakes, χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε εκλογές αλλού στον κόσμο, μεταξύ άλλων στις ΗΠΑ, το Πακιστάν και την Ινδονησία.

Η προεκλογική εκστρατεία στην Ινδία επικεντρωνόταν για καιρό σε δημόσιες συγκεντρώσεις και σε μια προσέγγιση πόρτα-πόρτα, ωστόσο η εντατική χρήση των WhatsApp και Facebook ως εργαλείων προεκλογικής εκστρατείας άρχισε το 2019. Οι φετινές γενικές εκλογές, στις οποίες ο Μόντι αναμένεται να εξασφαλίσει μια τρίτη θητεία, είναι οι πρώτες στις οποίες χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη.

Οι δύο ηθοποιοί έχουν δηλώσει πως τα βίντεο είναι ψεύτικα. Το Facebook, το X και τουλάχιστον οκτώ ιστότοποι που ελέγχουν τα γεγονότα έχουν ανακοινώσει πως είναι πλαστά, κάτι που επιβεβαίωσε και έλεγχος από το Ρόιτερς.

Το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να διαπιστώσει ποιος δημιούργησε τα βίντεο. Ο Χαν εξέφρασε την ανησυχία του για τα πλαστά βίντεο που έγιναν viral και η ομάδα του Σινγκ εξετάζει την υπόθεση, σύμφωνα με εκπρόσωπο και των δύο ηθοποιών. Ο Σινγκ έγραψε την Παρασκευή στη X: «Φίλοι, προσοχή στα deepfakes».

Το γραφείο του Μόντι και ο επικεφαλής πληροφορικής του κόμματός του, του Μπαρατίγια Τζανάτα, δεν απάντησαν σε αιτήματα του Ρόιτερς για να σχολιάσουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Θανατηφόρο στα κατεχόμενα: Ο 79χρονος Φώτης Φωτίου το θύμα του τροχαίου - Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top