ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 2,5 δισ. δολάρια το εμπόριο Τουρκίας-ψευδοκράτους το 2023

Στα 2,5 δισ. δολάρια το εμπόριο Τουρκίας-ψευδοκράτους το 2023

Σε όγκο εμπορίου 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το ψευδοκράτος, αναφέρθηκε ο Τούρκος Υφυπουργός Εμπορίου, Μαχμούτ Γκιουρτζιάν, λέγοντας ότι εκτός από την αύξηση του όγκου του εμπορίου τα επόμενα χρόνια, ένας από τους κύριους στόχους τους είναι να διευρύνουν το μερίδιο του ψευδοκράτος σε αυτό.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος το Σαββατοκύριακο αναφέρθηκε στο «Δεύτερο Οικονομικό Συνέδριο Τουρκίας-τδβκ», που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Ένωσης Χρηματιστηρίων και Επιμελητηρίων Τουρκίας (TOBB) στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή του Τούρκου Υφυπουργού, «υπουργών» από τα κατεχόμενα και των προέδρων των επιμελητηρίων Τουρκίας και ψευδοκράτους.

Ο κ. Γκιουρτζάν είπε επίσης ότι όπως έχουν τονίσει σε όλες τις εθνικές και διεθνείς πλατφόρμες, η κύρια πολιτική τους στην προσέγγισή τους για την Κύπρο είναι «η πλήρης και ισότιμη αναγνώριση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας των Τουρκοκυπρίων» από τη διεθνή κοινότητα.

Αναφέροντας ότι συνεχίζουν να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότερη προβολή του ψευδοκράτους σε διεθνείς εκθέσεις και διάφορες πλατφόρμες, είπε ότι στέκονται δίπλα στους Τ/κ σε έργα υποδομής και υπερδομής και τον τουρισμό μέχρι και την εκπαίδευση», και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Γνωρίζουμε ότι οι εξελίξεις στην τουρκική οικονομία έχουν επίσης σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία της τδβκ».

«Οι εργολάβοι μας έχουν αναλάβει 114 έργα αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην τδβκ. Οι Τούρκοι εργολάβοι, οι οποίοι ολοκληρώνουν κάθε έργο που αναλαμβάνουν με τον ταχύτερο και ποιοτικότερο τρόπο, έχουν γίνει γνωστοί στον κόσμο. Οι εργολάβοι μας συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να συμβάλουν στην ανάπτυξη των υποδομών και των υπερδομών της τδβκ. Ως Υπουργείο Εμπορίου, κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και τδβκ σε συνεννόηση με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς σύμφωνα με τη διαχειριστική μας προσέγγιση», είπε.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου, Τουργκάι Ντενίζ δήλωσε ότι το 80% των εξαγωγών του ψευδοκράτους γίνεται προς την Τουρκία και υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει το επιμελητήριο στην βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. «Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στην τδβκ, το οποίο ήταν 210 εκατομμύρια δολάρια το 1977, αναμένεται να φτάσει τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023. Το κατά κεφαλήν εισόδημά μας κυμαίνεται μεταξύ 13-14 χιλιάδων δολαρίων. Η Τουρκία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της τδβκ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2023, πραγματοποιούνται εισαγωγές ύψους 2,8 δισ. δολαρίων και εξαγωγές ύψους 159 εκατ. δολαρίων. Το 70% των εισαγωγών γίνεται από την Τουρκία, ενώ το 80% των εξαγωγών γίνεται προς την Τουρκία», είπε και ανέφερε ότι ο όγκος αυτός δείχνει ότι «η τδβκ είναι μια χώρα υπηρεσιών».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top