LIKE ONLINE

Οι άντρες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ξεπεράσουν έναν χωρισμό

Οι άντρες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ξεπεράσουν έναν χωρισμό

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει έναν χωρισμό και είτε βγαίνετε με κάποιον για έξι μήνες είτε είστε παντρεμένοι για 10 χρόνια, ο χωρισμός πονάει.

Η αρχική περίοδος με το πάθος και τις γλύκες ξεφουσκώνει, η ζωή εξελίσσεται και συχνά επιβαρύνει τη σχέση, η οποία φτάνει στο τέλος της.

Αλλά, ποιος χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ξεπεράσει τον χωρισμό;

Οι άνδρες, λένε ειδικοί και έρευνες.

Όπως εξηγεί στο Metro.co.uk η ειδικός σε θέματα σεξ, Dr Limor Gottleib, «Σε μια σχέση, οι ευθύνες συσσωρεύονται και οι ατομικές επιδιώξεις παίρνουν προτεραιότητα. Η κάποτε ζωντανή σύνδεση αρχίζει να εξασθενεί, τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά».

«Όταν αυτή η απόσταση μεταξύ δύο ανθρώπων σε μια σχέση αρχίζει να διευρύνεται, είναι οι γυναίκες που συχνά παίρνουν την πρωτοβουλία να αναζωπυρώσουν τη σπίθα, επιθυμώντας περισσότερο ποιοτικό χρόνο και ουσιαστικές συζητήσεις», σημειώνει η relationship expert.

«Οι επανειλημμένες προσπάθειές τους συχνά συναντούν αδιαφορία ή παραμέληση από τους συντρόφους τους και έτσι η απογοήτευση αυξάνεται και μπορεί να οδηγήσει σε δυσαρέσκεια και, τελικά, περιφρόνηση. Νιώθοντας ότι δεν εισακούγονται, πολλές γυναίκες αρχίζουν να σκέφτονται μια στρατηγική εξόδου.

Είτε πρόκειται για αναμονή μέχρι να φύγουν τα παιδιά από το σπίτι είτε για αναζήτηση παρηγοριάς σε μια νέα σχέση, η απόφαση λαμβάνεται αθόρυβα», συνεχίζει και τονίζει πως «η αποσύνδεση είναι το σημείο όπου οι άνδρες συνήθως εκλαμβάνουν τη σιωπή μιας γυναίκας ως ικανοποίηση και όχι ως δυσαρέσκεια και πιστεύουν ότι όλα είναι καλά».

«Μόνο όταν πέφτει η βόμβα του χωρισμού ή του διαζυγίου, η πραγματικότητα χτυπάει σκληρά. Σοκαρισμένοι και συντετριμμένοι, οι άντρες σύζυγοι προσπαθούν να σώσουν ό,τι έχει απομείνει από το γάμο τους, συνειδητοποιώντας ότι συχνά είναι πολύ αργά..

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι να γίνει η ανακοίνωση, η συναισθηματική αποσύνδεση έχει ήδη καταβάλει το τίμημά της. Για πολλές γυναίκες, η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη, και παρά τη νέα απελπισία των συντρόφων τους, η απόφαση να χωρίσουν οι δρόμοι τους έχει ληφθεί από καιρό».

Αυτό το μοτίβο δεν είναι εμφανές μόνο μέσα από τις συνεδρίες της Limor ως σεξοθεραπεύτριας, αλλά και στην επιστημονική έρευνα.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ερωτευτούν από τους άνδρες και βιώνουν μεγαλύτερο αντίκτυπο από τις σχέσεις σε σύγκριση με τους άνδρες, επενδύοντας περισσότερη συναισθηματική εργασία σε αυτές, όπως επικοινωνία, ενσυναίσθηση και φροντίδα.

Όταν αυτές οι προσπάθειες δεν βρίσκουν ανταπόκριση ή θεωρούνται δεδομένες, αυτό μπορεί να κάνει τις γυναίκες να απογοητεύονται και να ξενερώνουν.

Αυτό εξηγεί το γιατί οι γυναίκες αναφέρουν ότι χάνουν το ενδιαφέρον τους πιο συχνά και ότι είναι εκείνες που παίρνουν πρωτοβουλίες χωρισμού σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους άνδρες, σύμφωνα με τη Limor.

Το 2019, οι στατιστικές έδειξαν ότι το 62% των διαζυγίων μεταξύ ετεροφυλόφιλων ζευγαριών στην Αγγλία και την Ουαλία ξεκίνησε από γυναίκες.

«Επιπλέον, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναφέρουν πολλαπλούς λόγους για έναν χωρισμό, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι πιο προσεκτικές όσον αφορά τη συμβατότητα της σχέσης», τονίζει η ειδικός.

«Αυτό συνάδει με την εξελικτική “θεωρία των γονικών επενδύσεων”, σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες βιώνουν υψηλότερο ψυχολογικό και κοινωνικό κόστος από τις κακές επιλογές συντρόφων, γεγονός που τις οδηγεί να γίνονται πιο επιλεκτικές στην επιλογή τους. Αντίθετα, οι άνδρες βρέθηκε ότι βιώνουν μεγαλύτερη απελπισία μετά τον χωρισμό».

Η Limor αναγνωρίζει πάντως ότι μια γυναίκα που χάνει μια σχέση με έναν «υψηλής ποιότητας σύντροφο» –έναν άνθρωπο δηλαδή που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της και ανταποδίδει την προσπάθειά της- μπορεί να πληγωθεί περισσότερο.

«Ωστόσο, αυτό θα την παρακινήσει να θεραπευτεί μετά τον χωρισμό και η έρευνα δείχνει ότι πράγματι οι γυναίκες τείνουν να βιώνουν μεγαλύτερη προσωπική ανάπτυξη μετά τον χωρισμό και επομένως θα ανακάμψουν σωστά νωρίτερα», εξηγεί η Limor.

«Αντίθετα, οι άνδρες, οι οποίοι έχουν εξελιχθεί ώστε να ανταγωνίζονται για την προσοχή των γυναικών, μπορεί αρχικά να αισθάνονται σεξουαλική απογοήτευση μόνο όταν συνειδητοποιήσουν την ανάγκη ανταγωνισμού ξανά για μια νέα σύντροφο».

Η βιολογική επιθυμία για μια νέα σύντροφο είναι αυτό που κάνει τους άνδρες να επιδιώκουν πιθανότατα μια σχέση αμέσως μετά τη λήξη της προηγούμενης (rebound σχέση) και όχι να επικεντρώνονται στο πώς να μάθουν από τα λάθη της προηγούμενης.

Σε μελέτη, διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να συνάψουν rebound σχέσεις έπειτα από έναν χωρισμό, λόγω των χαμηλότερων επιπέδων κοινωνικής υποστήριξης και της μεγαλύτερης συναισθηματικής προσκόλλησης στην πρώην σύντροφο.

Στις γυναίκες, αυτό μπορεί να φαίνεται ότι οι άνδρες προχωρούν γρήγορα και να υποδηλώνει ότι δεν νοιάζονταν τόσο πολύ για αυτό που είχαν, ακόμη και αν αυτό δεν ισχύει.

Η Limor εξηγεί ότι οι άνδρες να αισθάνονται την απώλεια πιο βαθιά με την πάροδο του χρόνου και δείχνει ότι μπορεί να μην ανακάμψουν πλήρως μακροπρόθεσμα.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες δεν στεναχωριούνται ή ότι οι άνδρες δεν ανησυχούν για το παρόν των σχέσεών τους. Ο δρόμος στους ερωτικούς δεσμούς και τις σχέσεις είναι αμφίδρομος και ο καθένας βάζει το δικό του λιθαράκι ώστε να τον κάνει πιο εύκολο ή δύσκολο.

ΠΗΓΗ: marieclaire

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Η σκηνή της Ανάστασης του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» που κόπηκε στο μοντάζ - Η εξήγηση του Φράνκο Τζεφιρέλι - Δείτε βίντεο

Φειδίας Παναγιώτου: Το βίντεο με τον ιερέα πατέρα του να φέρνει το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης – Το στοίχημα για το «εκατοστάρι»



Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Τις ευχές του σε όλους τους πολίτες ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα έδωσε σε τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top