ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια  με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Απογοητευμένοι με την στάση του Διευθυντή Λυκείου στη Λεμεσό είναι η οικογένεια μαθήτριας, η οποία πριν 1.5 χρόνο υποβλήθηκε σε εγχείρηση καρδιάς. Ο Διευθυντής ενημέρωσε την οικογένεια ότι λόγω απουσιών, η μαθήτρια θα μείνει στάσιμη και θα επαναλάβει την ίδια τάξη ενώ αρνείται να της δώσει ευκαιρία να παρακαθίσει σε εξετάσεις όπως όλοι οι μαθητές, παρότι πήρε έγκριση για κατ' οίκον εκπαίδευση πριν λίγο καιρό.

Όπως εξηγεί η θεία της μαθήτριας στο «ThemaOnline» , η 16χρονη όταν ήταν Γυμνάσιο δεν πήγαινε σχολείο για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της εγχείρισης καρδιάς που υποβληθεί. Τότε είχε αιτηθεί και είχε λάβει έγκριση από το Υπ.Παιδείας και την Επαρχιακή Επιτροπή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.Α.Ε.) για κατ' οίκον εκπαίδευση δίνοντας εξετάσεις τiς οποίες πέρασε με επιτυχία εξασφαλίζοντας θέση στο Λύκειο.

Το θέμα υγείας της, η διαδικασία αναμονής και προετοιμασίας μέχρι την εγχείρηση από γιατρούς που έφτασαν από το Ισραήλ ειδικά για την κατάσταση της,  επηρέασε την 16χρονη ψυχολογικά, με αποτέλεσμα να εμφανίσει κρίσεις πανικού οι οποίες με τον χρόνο γίνονταν πιο έντονες και πιο συχνές.

Σύμφωνα με την οικογένεια, το σχολείο-λύκειο είχε ενημερωθεί για την κατάσταση της μαθήτριας, η οποία την πρώτη χρονιά στο Λύκειο ξεκίνησε με ήπια συμπτώματα κρίσεων τα οποία εξελίχθηκαν σε έντονα και σοβαρά. Αποτέλεσμα στις αρχές της δεύτερης της χρονιάς στο Λύκειο , η μαθήτρια από την ένταση των κρίσεων να μην μπορεί να πηγαίνει σχολείο. Η οικογένεια ζήτησε από το σχολείο και τις αρμόδιες υπηρεσίες μετά από ιατρικές γνωματεύσεις, να επαναληφθεί όπως και το Γυμνάσιο η διαδικασία κατ' οίκον εκπαίδευσης ώστε η μαθήτρια να έχει την ευκαιρία σε περιβάλλον που νιώθει ασφάλεια να μη στερηθεί το δικαίωμα στην εκπαίδευση και να δώσει τις εξετάσεις όπως όλοι οι συμμαθητές της.

Η οικογένεια είχε αιτηθεί τρεις φορές για έγκριση κατ' οίκον εκπαίδευσης, στο διάστημα της φετινής σχολικής χρονιάς, με τις δυο να απορρίπτονται. Μετά από επίμονες ένστασεις της οικογένειας τελικά έγινε δεκτή η αίτηση στη τρίτη φορά και δόθηκε έγκριση για κατ' οίκον εκπαίδευση πρίν λίγο καιρό.

Σημειώνεται ότι η μαθήτρια παρακολουθείται από ειδικούς για τις κρίσεις πανικού που αντιμετωπίζει μετά την εγχείριση καρδιάς που υποβληθεί.

Η ίδια η μαθήτρια δηλώνει στην οικογένεια της ότι θέλει να δώσει εξετάσεις καθώς έχει όνειρα και δεν θέλει να στερηθεί την ευκαιρία στην εκπαίδευση και όσοι την γνωρίζουν μιλάνε για ένα κορίτσι το οποίο ασχολείται με εθελοντισμό και έχει στόχο μέσω του επαγγέλματος που θα επιλέξει να βοηθήσει άλλους ανθρώπους.

Η οικογένεια νιώθει απογοήτευση και αδικία όπως αναφέρει η θεία : «ο Διευθυντής δεν δείχνει ευαισθησία σε ένα ζήτημα που προέρχεται από θέμα υγείας . Το παιδί δεν παρουσιάζεται στο σχολείο όχι σκόπιμα όχι επειδή δεν το θέλει αλλά επειδή έχει συχνές κρίσεις πανικού μετά την διαδικασία εγχείρισης καρδιάς που υποβλήθηκε. Θέλει να λάβει την εκπαίδευση όμως οι κρίσεις πανικού στο σχολικό χώρο την εμποδίζουν. Εμείς θέλουμε να μας ακούσει κάποιος να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στο παιδί τώρα που έλαβε ξανά έγκριση για κατ' οίκον εκπαίδευση και να δώσει τις εξετάσεις της. Άλλωστε αν τις περάσει θα είναι με το διάβασμα και την αξία της όπως όλοι οι μαθητές».

Η μητέρα ισχυρίζεται ότι σε επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας, όπου τους εξήγησε την κατάσταση και το θέμα απουσιών, της ανέφεραν πως εάν θέλει ο Διευθυντής μπορεί να βοηθήσει με τις απουσίες και να τις δικαιολογήσει, εφόσον συντρέχουν λόγοι υγείας.

Σε συνάντηση που είχε η οικογένεια με τον Διευθυντή την Πέμπτη 25/4 , η μητέρα ισχυρίζεται πως ανέφερε στον Διευθυντή ότι το Υπουργείο Παιδείας την ενημέρωσε ότι είναι στην απόφαση του Διευθυντή να βοηθήσει με τις απουσίες την μαθήτρια καθώς γνωρίζει το ιστορικό υγείας της και την κατάσταση της και ότι μπορεί να δώσει ευκαιρία στην μαθήτρια για να παρακαθίσει στις εξετάσεις.

Οπως αναφέρει η μητέρα στο ThemaOnline: «Ο Διευθυντής αρνήθηκε. Ενώ του είπαμε τι μας είπε το Υπουργείο ο ίδιος απάντησε δεν είναι επειδή δεν μπορώ είναι επειδή δεν θέλω να βοηθήσω. Όταν τον παρακαλέσαμε να δώσει ευκαιρία να καθίσει σε εξετάσεις η κόρη μου, αρνήθηκε ισχυριζόμενος ότι δεν θα τα καταφέρει. Εγώ του είπα ότι αυτό δεν μπορεί να το κρίνει αν δεν την αφήσει να δώσει εξετάσεις αφού πήρε έγκριση για κατ' οίκον εκπαίδευση. Του εξήγησα ότι στο Γυμνάσιο έλειπε για μεγαλύτερο διάστημα από το σχολείο λόγω της εγχείρισης και παρόλα αυτά με την κατ' οίκον εκπαίδευση κατάφερε να επιτύχει στις εξετάσεις. Γιατί να μην τα καταφέρει και τώρα; Ο Διευθυντής συνέχισε να λέει «γιατί δεν θέλω»Η κόρη μου βγήκε έξω από το γραφείο του εκείνη την ώρα, την έπιασε κρίση πανικού και λιποθύμησε στα χέρια μου».

«Θέλουμε κάποιος από το Υπουργείο να μας βοηθήσει, να βοηθήσει το παιδί μας να έχει την ευκαιρία δώσει εξετάσεις. Δεν ευθύνεται το παιδί για τις κρίσεις πανικού που εμφανίστηκαν μετά την εγχείρηση της και που την εμποδίζουν πρακτικά να πηγαίνει στο σχολείο» εξηγεί η μητέρα.

Τέλος η θεία της αναφέρει στο ThemaOnline ότι «Είναι κρίμα παιδιά που παλεύουν για τα όνειρα τους παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν, να τους στερούν το δικαίωμα και να τους κόβουν τα φτερά τους τα ίδια άτομα τα οποία έχουν θέση στην εκπαίδευση για να τους διδάσκουν αξίες και ιδανικά της ζωής»

Όπως περιγράφει η θεία της «Μου κόπηκαν τα πόδια όταν άκουσα την η αδελφότεκνη μου  φεύγοντας από τη συνάντηση με το διευθυντή να λέει «Νιώθω ότι καταρρεύσαν όλα τα όνειρα μου και όσα πάλεψα»

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς του Υπ.Παιδείας η κατ' οίκον εκπαίδευση θεωρείται κανονική φοίτηση, παρόλο που δεν καταχωρίζονται απουσίες στο σχολείο, από την ημερομηνία παραχώρησης της από την ΕΕΕΑΕ. Η κατ' οίκον εκπαίδευση εγκρίνεται από την ΕΕΕΑΕ για ένα συγκεκριμένο διάστημα και ανανεώνεται μόνο με νέα απόφαση της ΕΕΕΑΕ, μετά από εισήγηση του/της Ιατρού που παρακολουθεί το παιδί.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Σε θανατηφόρο εξελίχθηκε το τροχαίο που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα στην επαρχία Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top