ΥΓΕΙΑ

Νέα μελέτη προειδοποιεί για τους κινδύνους του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Νέα μελέτη προειδοποιεί για τους κινδύνους του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Οι έφηβοι που ατμίζουν τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να εκθέτουν τον οργανισμό τους σε δυνητικά τοξικά μέταλλα, διαπίστωσαν ερευνητές. Μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα διαπίστωσε ότι οι έφηβοι ηλικίας 13 έως 17 ετών, οι οποίοι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο τουλάχιστον οκτώ φορές την ημέρα, έχουν 30% περισσότερο μόλυβδο και διπλάσια ποσότητα ουρανίου στα ούρα τους σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που ατμίζουν περιστασιακά. Διαπιστώθηκε επίσης πως οι έφηβοι που προτιμούσαν τις γλυκιές γεύσεις είχαν υψηλότερα επίπεδα ουρανίου, σε σχέση με εκείνους που επέλεγαν γεύσεις μέντας.

Αν και στη μελέτη δεν συμμετείχαν έφηβοι οι οποίοι δεν άτμιζαν καθόλου, το μοτίβο που παρατηρήθηκε σε ένα δείγμα 200 χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου στις ΗΠΑ, εξακολουθεί να είναι ανησυχητικό. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω η πιθανή τοξικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Τα ευρήματα αυτής της μικρής μελέτης δεν αποδεικνύουν ότι το άτμισμα προκαλεί συσσώρευση τοξικών μετάλλων στον οργανισμό, αλλά προηγούμενες αναλύσεις έχουν ανιχνεύσει ίχνη τοξικών μετάλλων σε δείγματα αερολύματος ηλεκτρονικού τσιγάρου και στα σωματικά υγρά των ατμιστών. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις τα δείγματα αίματος και ούρων των ατμιστών συναγωνίζονται εκείνα των καπνιστών κανονικών τσιγάρων. Τέτοια ευρήματα είναι άκρως ανησυχητικά, επειδή ενώσεις όπως ο μόλυβδος και το ουράνιο είναι γνωστό ότι είναι επιβλαβείς για την ανθρώπινη ανάπτυξη.

Προηγούμενες εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι το υγρό του ηλεκτρονικού τσιγάρου – ακόμη και όταν δεν περιέχει νικοτίνη – είναι γεμάτο χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων τοξικών μετάλλων όπως αρσενικό, χρώμιο, νικέλιο, μόλυβδο και ουράνιο. Ωστόσο, ελάχιστες έρευνες έχουν αξιολογήσει το ενδεχόμενο έκθεσης σε μέταλλα από το άτμισμα ή την επίδραση ορισμένων γεύσεων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε μάρκα και τύπος ηλεκτρονικού τσιγάρου που κυκλοφορεί στην αγορά διαφέρει σημαντικά ως προς το μη επισημασμένο περιεχόμενό του.

Σήμερα, οι ειδικοί παραδέχονται ότι εξακολουθούν να μην γνωρίζουν πλήρως τι πραγματικά περιέχει ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Προηγούμενες εργαστηριακές μελέτες έχουν, για παράδειγμα, διαπιστώσει ότι οι γεύσεις καπνού ή μέντας περιέχουν περισσότερα τοξικά μέταλλα από τις γλυκές.

«Οι αυξημένοι βιοδείκτες ουρανίου που βρέθηκαν στις γλυκές γεύσεις προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, επειδή ένα σημαντικό ποσοστό των εφήβων ατμιστών προτιμούν γλυκιές γεύσεις», προειδοποιούν οι συγγραφείς της παρούσας μελέτης.

Καμία ποσότητα ατμίσματος δεν είναι ασφαλής, ανεξάρτητα από την ηλικία ενός ατόμου, αλλά αυτή η εθιστική συνήθεια θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους νέους.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Tobacco Control».

ΠΗΓΗ: Science Alert/ertnews

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συναγερμός στη Σλοβακία: Πυροβολισμοί μετά από συνεδρίαση της κυβέρνησης - Τραυματίστηκε ο πρωθυπουργός Φίτσο

Θανατηφόρο δυστύχημα: «Μίλησε» η νεκροτομή του 79χρονου Γεώργιου Μιχαήλ – Όσα κατέδειξε

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Αυτοί είναι οι δυο ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές που διορίστηκαν από το Υπουργικό

Επιστολή Τσίγκη για τις κάμερες: Να γίνουν έντονες οι σημάνσεις στις προειδοποιητικές πινακίδες– «Πρώτα στον Στρόβολο»

Αγανακτισμένος ο πατέρας του μικρού μαχητή Λούκα: Κλείδωσαν τον τραπεζικό λογαριασμό της οικογένειας

Silia Kapsis: «Έχω να δω τον πατέρα μου από 5 χρονών, δεν με πήρε τηλέφωνο ούτε καν μετά την Eurovision»



Μήνυμα Χριστοδουλίδη για Πρωθυπουργό Σλοβακίας - «Βαθιά συγκλονισμένος»

Μήνυμα Χριστοδουλίδη για Πρωθυπουργό Σλοβακίας - «Βαθιά συγκλονισμένος»

Βαθιά συγκλονισμένος από την απόπειρα κατά της ζωής του Σλοβάκου πρωθυπουργού δηλώνει με ανάρτησή του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top