ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται ρυθμίσεις σε βελάκια πρόστιμα και γραμμές - «Δε θέλουμε να ταλαιπωρείται ο κόσμος»

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται ρυθμίσεις σε βελάκια πρόστιμα και γραμμές - «Δε θέλουμε να ταλαιπωρείται ο κόσμος»

Άγχος, ταλαιπωρία και ανησυχία έχει προκαλέσει το σύστημα σύστημα φωτοεπισήμανσης σε χιλιάδες πολίτες - οδηγούς στην Κύπρο.

Οι κάμερες , όπως είναι γνωστό, παρακολουθούν τις προσεγγίσεις διασταυρώσεων μέσω προηγμένης τεχνολογίας ανίχνευσης και απεικόνισης. Μια κάμερα τραβάει δύο εικόνες του οχήματος παραβιάσεως του κόκκινου σηματοδότη. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι τεχνικοί εξετάζουν κάθε παράβαση πριν ταχυδρομηθεί ένα εξώδικο για να βεβαιωθούν ότι υπάρχει παράβαση.

Ωστόσο οι πολίτες δηλώνουν αγανακτισμένοι και μπερδεμένοι με τον τρόπο λειτουργίας. Παράπονα λαμβάνει και ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξης Βαφεάδης όπως αναφέρει στο ThemaOnline.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, υπάρχουν διάφορες σκέψεις στο τραπέζι καθώς σκοπός του συστήματος φωτοεπισήμανσης δεν είναι να ταλαιπωρεί τον κόσμο αλλά να διασφαλίσει την οδική ασφάλεια και να μειωθούν τα θανατηφόρα.

Όπως εξηγεί ο Υπουργός στο ThemaOnline «Υποχρέωση μας είναι να ρυθμίσουμε καλύτερα το πως λειτουργεί το όλο σύστημα» για αυτό και υπάρχουν διάφορες σκέψεις στο τραπέζι.

«Δεν θεωρώ ότι η πλειοψηφία των πολιτών μας θέλουν να παρανομούν, θέλουν να είναι νόμιμοι», αναφέρει ο κ.Βαφεάδης.

Εν συνεχεία προσθέτει ότι θα ξεκινήσει μια καμπάνια ενημέρωσης ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες πως λειτουργούν τα συστήματα, πότε δηλαδή θεωρείται ότι παρανομούν και λαμβάνουν πρόστιμο και πότε θεωρείται ότι εισέρχονται νόμιμα στη διασταύρωση.

Η καμπάνια ενημέρωσης όπως εξηγεί ο Υπουργός, θα ξεκινήσει όταν κατασταλάξουν οι τελικές ρυθμίσεις, καθώς αυτή τη στιγμή στη Βουλή έχουν κατατεθεί διάφορες προτάσεις νόμου, όπου συζητιούνται.

Τι ισχύει μέχρι σήμερα

Υπάρχουν τρία «επίπεδα» σε περίπτωση που ένα όχημα περάσει τη γραμμή, όταν το φανάρι είναι κόκκινο.

1.Όταν το όχημα «πατήσει» τη γραμμή ή την περάσει σε απόσταση μέχρι ενός μέτρου, τότε δεν «φωτογραφίζεται» από τις κάμερες και συνεπώς, ο οδηγός δεν καταγγέλλεται.
2. Όταν το όχημα περάσει τη γραμμή πάνω από ένα μέτρο, τότε το σύστημα φωτοεπισήμανσης καταγράφει την παράβαση κι ο οδηγός καλείται να πληρώσει €25.
3. Όταν το όχημα φτάσει μέχρι το μέσο της διάβασης πεζών που βρίσκεται μπροστά από τη γραμμή, τότε το πρόστιμο παραμένει στα €25, ενώ όταν ξεπεράσει το μέσο της διάβασης, τότε αυτό γίνεται €300.

Πρόταση από Πρόεδρο Επιτροπής Μεταφορών για κλιμακωτή αύξηση στα εξώδικα

Τον Φεβρουαρίου 2024, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής, βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Μαρίνος Μουσιούττας, κατέθεσε πρόταση νόμου για κλιμακωτή αύξηση στο εξώδικο πρόστιμο, 25, 85, 300 μέχρι και 500 ευρώ για παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη.

Σύμφωνα με την πρόταση του βουλευτή, καθορίζονται υπό προϋποθέσεις τριών ειδών εξώδικα για το ίδιο αδίκημα ανάλογα με το πόσο ένα όχημα αντί να σταματήσει στα φώτα εισέρχεται εντός της συμβολής. Σήμερα, οι οδηγοί που περνούν την δεύτερη γραμμή καταγγέλλονταν με εξώδικο €300. Με την πρόταση γίνονται τρεις διαφοροποιήσεις ως εξής:

1. €85 σε περίπτωση στάσης του οχήματος επί της λωρίδας διάβασης πεζών, ή

2. €300 σε περίπτωση στάσης του οχήματος πέραν της λωρίδας διάβασης πεζών και εντός της συμβολής, ή

3. €500 σε περίπτωση που το όχημα παρέλειψε να σταματήσει και κινείται πέραν της λωρίδας διάβασης πεζών και εντός της συμβολής κατά τη διάρκεια που είναι αναμμένος ο κόκκινος σηματοδότης

Από την πλευρά του ο Υπουργός Μεταφορών αναφερόμενος στην πρόταση του κ.Μουσιούττα σχολίασε: «Είχαμε πρόθεση το αδίκημα στις διασταυρώσεις να παραμείνει με πρόστιμο €300 , το οποίο θα μειώνεται κατά 50%, δηλαδή στα 150 ευρώ εάν αυτό πληρωθεί εντός 30 ημερών από την ημέρα παραλαβής του».

100.000€ για να γίνει πιο έντονη η γραμμή του ΑΛΤ

Ο Υπουργός Μεταφορών αναφέρει στο ThemaOnline οτι λήφθηκε απόφαση η γραμμή του ΑΛΤ να γίνει πιο ορατή. Όπως εξηγεί, κάποιες φορές οι οδηγοί όταν σταματάνε κοντά στη γραμμή δεν έχουν οπτική επαφή και μπορεί από τα 25 € να βρεθούν στα 300 €.

Για αυτό τον λόγο εξασφάλισαν προϋπολογισμό γύρω στις 100.000€ ώστε η γραμμή του ΑΛΤ να γίνει πιο έντονη σε όλες τις διασταυρώσεις.

Πράσινο Βελάκι και αλλαγές

Ένα βελάκι το οποίο δημιούργησε τεράστια αναστάτωση στους πολίτες. Όπως αναφέρει ο Υπουργός στο «T» «Θα αλλάξουμε τον τρόπου που δουλεύει το πράσινο βέλος», παρότι όταν σβήνει την πρώτη φορά υπάρχει το περιθώριο 3 δευτερολέπτων μέχρι να ξεκινήσει η κάμερα να «γράφει» το πρόστιμο.

Θα υπάρξουν ρυθμίσεις για το πότε θεωρείται νόμιμη είσοδος στην διασταύρωση και πότε παράνομη καθώς υπάρχουν πολλά σενάρια οδικής συμπεριφοράς, όπως όταν εισέρχεσαι με πράσινο βελάκι και αυτό σβήσει, ή τι συμβαίνει αν εισέλθεις νόμιμα στη διασταύρωση και βρεθείς πάνω στην διάβαση πεζών ή όταν το μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου σου περάσει την διάβαση πεζών και το υπόλοιπο μέρος είναι ακόμα πάνω στη διάβαση.

Επιπρόσθετα ο κ.Βαφεάδης έκανε μια αποκάλυψη «Έχω ακόμα μια νέα ρύθμιση σε σκέψη» , ωστόσο όπως εξήγησε αναμένει την επιβεβαίωση ότι δεν επηρεάζει άλλες καταστάσεις . Πρόκειται για ρύθμιση η οποία εαν εφαρμοστεί θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο, όπως εξηγεί.

«Παρακολουθούμε και ρυθμίζουμε. Λαμβάνουμε παράπονα από τον κόσμο και προσπαθούμε να κάνουμε ρυθμίσεις και προσπάθεια να τα βελτιώσουμε ώστε το σύστημα να λειτουργεί χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στους πολίτες», καταλήγει ο Υπουργός Μεταφορών στις δηλώσεις του στο «T».

Χρονομετρητές...γιοκ

Σε παλαιότερες δηλώσεις του ο Υπουργός είχε ξεκαθαρίσει το θέμα με την τοποθέτηση χρονομετρητών, αναφέροντας ότι αυτό δεν είναι εφικτό καθώς στα έξυπνα φώτα δεν μπορούν να τοποθετηθούν χρονομετρητές, διότι δεν είναι συμβατά.

Όπως εξήγησε τα έξυπνα φώτα λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο και όχι με τον τρόπο που γνωρίζαμε ως τώρα όπου υπήρχε συγκεκριμένος και σταθερός χρόνος για το πράσινο και το κόκκινο.

Πλέον ο χρόνος στα έξυπνα φώτα, θα επαναπρογραμματίζεται βάσει των συνθηκών που θα επικρατούν στο οδικό δίκτυο και συλλέγονται από αισθητήρες (κάμερες) .

Δηλαδή εάν σε μια διασταύρωση υπάρχουν αυτοκίνητα σε αναμονή στην πλευρά που είναι αναμμένο το κόκκινο, όμως, είναι άδειος ο δρόμος στο πράσινο, τότε, τα έξυπνα φώτα θα προχωρούν στην κατάλληλη αλλαγή ώστε να ρυθμίσουν την κυκλοφορία.

Λόγω αυτής της μεταβολής του χρόνου αναμονής (κόκκινου) και κίνησης (πράσινου) στη βάση της κυκλοφορίας και των αναγκών στο οδικό δίκτυο, στα έξυπνα φώτα δεν μπορούν να τοποθετηθούν χρονομετρητές.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία... παρέα με τη σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Επιβραδύνεται η αύξηση της τιμής του καφέ στην ΕΕ – Τι ισχύει για την Κύπρο

Κύπρια επαγγελματίας Feng Shui μιλά στο «Τ»: Τα μυστικά για την καλή ενέργεια και εκείνοι που «αναγκάστηκαν» να αλλάξουν σπίτι

Πόσο κοστίζει μία νύχτα στο πιο πολυτελές ξενοδοχείο του κόσμου

Σοκ στην Ελλάδα από τον αιφνίδιο θάνατο 23χρονης - Ξύπνησε με δύσπνοια και κατέρρευσε

Προκαλεί ο Ερντογάν την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων: Ξεσηκωθήκαμε ενάντια στην εχθρική κατοχή



Ευρωεκλογές: Σε διάταξη μάχης τα κόμματα - Το στοίχημα, οι επιθέσεις και η μέτρια προεκλογική εκστρατεία

Ευρωεκλογές: Σε διάταξη μάχης τα κόμματα - Το στοίχημα, οι επιθέσεις και η μέτρια προεκλογική εκστρατεία

Όσο πλησιάζουμε στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, τα κόμματα βρίσκονται σε διάταξη μάχης για να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Με κινήσεις εντυπωσιασμού και δηλώσεις, οι ηγεσίες των κομμάτων τρέχουν στη μάχη των ευρωεκλογών έχοντας ως πρώτιστο μέλημα τους, τη συσπείρωση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top