ΥΓΕΙΑ

Η συχνή ψυχική διαταραχή που αφορά 4 στις 10 γυναίκες άνω των 50 ετών

Η συχνή ψυχική διαταραχή που αφορά 4 στις 10 γυναίκες άνω των 50 ετών

Μια πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του University College του Λονδίνου (UCL) αποκάλυψε μια ανησυχητική τάση: Οι γυναίκες που βρίσκονται στη φάση της περιεμμηνόπαυσης έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με εκείνες που δεν εμφανίζουν συμπτώματα εμμηνόπαυσης.

Η μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο Journal of Affective Disorders εμβαθύνει στις προκλήσεις ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες κατά τη μεταβατική φάση της περιεμμηνόπαυσης, ρίχνοντας φως στην ανάγκη για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και υποστήριξη αυτής της δημογραφικής ομάδας.

Η περιεμμηνόπαυση, η φάση που προηγείται της εμμηνόπαυσης, συνήθως εμφανίζεται 3-5 χρόνια πριν από την έναρξη της εμμηνόπαυσης. Χαρακτηρίζεται από διακυμάνσεις των επιπέδων οιστρογόνων και προγεστερόνης, με αποτέλεσμα να επιφέρει διακυμάνσεις της διάθεσης, ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους και αυξημένη ευπάθεια στην κατάθλιψη. Η φάση αυτή εκτείνεται μέχρι και ένα χρόνο μετά την τελευταία περίοδο της γυναίκας, διαρκώντας συνολικά περίπου 4-8 χρόνια.

Συγκεντρώνοντας τα δεδομένα 7 μελετών που περιλάμβαναν 9.141 γυναίκες από όλο τον κόσμο, οι ερευνητές θέλησαν να κατανοήσουν πώς τα διάφορα στάδια της εμμηνόπαυσης συνδέονται με διαφορετικό κίνδυνο κατάθλιψης. Παρατήρησαν μια έντονη αύξηση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων μεταξύ των γυναικών στην περιεμμηνόπαυση. Χρησιμοποιώντας τυποποιημένα εργαλεία αυτοαναφοράς, όπως το ερωτηματολόγιο υγείας ασθενών PHQ-9, οι ερευνητές εντόπισαν σημαντική αύξηση κατά 40% του κινδύνου κατάθλιψης σε σύγκριση με τις αντίστοιχες προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Είναι ενδιαφέρον ότι ο κίνδυνος αυτός δεν διατηρήθηκε στη μετεμμηνόπαυση.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Dr. Roopal Desai (UCL Psychology & Language Sciences) δήλωσε: «Η μελέτη αυτή δείχνει ότι οι γυναίκες στο στάδιο της περιεμμηνόπαυσης έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη από ό,τι είτε πριν, είτε μετά το στάδιο αυτό. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της αναγνώρισης ότι οι γυναίκες σε αυτό το στάδιο της ζωής είναι πιο ευάλωτες στο να βιώσουν κατάθλιψη και την ανάγκη παροχής υποστήριξης και ελέγχου, με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αναγκών τους σε θέματα ψυχικής υγείας».

Υπό το πρίσμα αυτών των ευρημάτων, η μελέτη προσθέτει βαρύτητα σε προηγούμενες έρευνες, που ανέδειξαν την αποτελεσματικότητα θεραπειών όπως η ενσυνειδησιακή και η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία στην ανακούφιση των μη σωματικών συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Η καθηγήτρια Aimee Spector (UCL Psychology & Language Sciences), δήλωσε: «Οι γυναίκες περνούν χρόνια από τη ζωή τους αντιμετωπίζοντας τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, κάτι που μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ευημερία και την ποιότητα ζωής τους. Τα ευρήματά μας δείχνουν πόσο μπορεί να υποφέρει η ψυχική υγεία των γυναικών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και υποστήριξη, για να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνουν την κατάλληλη βοήθεια και φροντίδα τόσο ιατρικά, όσο και στον χώρο εργασίας και στο σπίτι».

Η επικεφαλής συγγραφέας και μεταπτυχιακή φοιτήτρια του UCL Yasmeen Badawy (UCL Psychology & Language Sciences) δήλωσε: «Ο συνδυασμός δεδομένων από παγκόσμιες μελέτες δείχνει ότι τα ευρήματα αυτά δεν σχετίζονται μόνο με πολιτιστικούς παράγοντες ή αλλαγές στον τρόπο ζωής, οι οποίες έχουν, μερικές φορές, χρησιμοποιηθεί για να εξηγήσουν τα καταθλιπτικά συμπτώματα που βιώνουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης».

Ενώ η μελέτη ρίχνει πολύτιμο φως στις προκλήσεις ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν οι περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αναγνωρίζει ορισμένους περιορισμούς. Ειδικότερα, η αδυναμία να ληφθεί υπόψη το προηγούμενο ιστορικό κατάθλιψης των συμμετεχουσών και η έλλειψη άμεσης σύγκρισης μεταξύ περιεμμηνοπαυσιακών και μετεμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων υποδεικνύουν δρόμους για μελλοντική έρευνα.

Καθώς οι γυναίκες διανύουν το πολύπλοκο έδαφος της περιεμμηνόπαυσης, τα ευρήματα της παρούσας μελέτης υπογραμμίζουν την επιτακτική ανάγκη για ολιστικούς μηχανισμούς υποστήριξης, με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζητημάτων ψυχικής υγείας. Μέσω της εφαρμογής στοχευμένων παρεμβάσεων, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να ενδυναμώσουν τις γυναίκες, ώστε να περιηγηθούν σε αυτό το μετασχηματιστικό στάδιο της ζωής με ανθεκτικότητα και ευημερία.

ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία... παρέα με τη σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Επιβραδύνεται η αύξηση της τιμής του καφέ στην ΕΕ – Τι ισχύει για την Κύπρο

Κύπρια επαγγελματίας Feng Shui μιλά στο «Τ»: Τα μυστικά για την καλή ενέργεια και εκείνοι που «αναγκάστηκαν» να αλλάξουν σπίτι

Πόσο κοστίζει μία νύχτα στο πιο πολυτελές ξενοδοχείο του κόσμου

Σοκ στην Ελλάδα από τον αιφνίδιο θάνατο 23χρονης - Ξύπνησε με δύσπνοια και κατέρρευσε

Προκαλεί ο Ερντογάν την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων: Ξεσηκωθήκαμε ενάντια στην εχθρική κατοχή



Ευρωεκλογές: Σε διάταξη μάχης τα κόμματα - Το στοίχημα, οι επιθέσεις και η μέτρια προεκλογική εκστρατεία

Ευρωεκλογές: Σε διάταξη μάχης τα κόμματα - Το στοίχημα, οι επιθέσεις και η μέτρια προεκλογική εκστρατεία

Όσο πλησιάζουμε στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, τα κόμματα βρίσκονται σε διάταξη μάχης για να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Με κινήσεις εντυπωσιασμού και δηλώσεις, οι ηγεσίες των κομμάτων τρέχουν στη μάχη των ευρωεκλογών έχοντας ως πρώτιστο μέλημα τους, τη συσπείρωση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top