ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φουρλάς: Το μίσος και η εμπάθεια δεν έχουν θέση στον Πολιτισμό

Φουρλάς: Το μίσος και η εμπάθεια δεν έχουν θέση στον Πολιτισμό

Την άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις τουρκικές προκλήσεις στη Μονή της Χώρας, ζητεί με επιστολή του προς τους θεσμούς της Ένωσης ο Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ & ΕΛΚ Λουκάς Φουρλάς.

Με αφορμή τη μετατροπή της Μονής σε τζαμί, ο κ. Φουρλάς τονίζει ότι οι φραστικές καταδίκες που δεν συνοδεύονται από πράξεις, οδήγησαν για μία ακόμη φορά σε ασύδοτη συμπεριφορά της Άγκυρας.

Το μίσος και η εμπάθεια, σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Φουρλάς, δεν έχουν θέση στον πολιτισμό, κάτι που σίγουρα η κυβέρνηση Ερντογάν δεν καταλαβαίνει. Αντιθέτως, λειτουργεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που έδρασε το αυτοαποκαλούμενο ισλαμικό κράτος, ως τρομοκρατική οργάνωση δηλαδή, καταστρέφοντας μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς χιλιάδων ετών.

Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή του Ευρωβουλευτή Λουκά Φουρλά προς τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Προς:

Τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Σαρλ Μισέλ

Την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κα Ρομπέρτα Μέτσολα

Τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Ζοζέπ Μπορέλ

Θέμα: «Οι απαράδεχτες ενέργειες της Τουρκίας σε βυζαντινό ναό στην Κωνσταντινούπολη»

Αξιότιμοι,

Επικοινωνώ μαζί σας υπό το βάρος των απαράδεχτων ενεργειών στις οποίες προβαίνει η Τουρκία εναντίον μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κωνσταντινούπολη.

Παρά τις υποδείξεις και αντιδράσεις, ο Τούρκος Πρόεδρος προχώρησε σε νέα τετελεσμένα με τη μετατροπή του ιστορικού βυζαντινού ναού της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Είναι ξεκάθαρο ότι οι φραστικές καταδίκες που δεν συνοδεύονται από πράξεις, οδήγησαν για μία ακόμη φορά σε ασύδοτη συμπεριφορά της Άγκυρας.

Η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη είναι το σημαντικότερο μνημείο της εποχής των Παλαιολόγων και μία από τις σημαντικότερες βυζαντινές εκκλησίες λόγω των μοναδικών της εικόνων και ψηφιδωτών. Ένα από τα σπουδαιότερα καλλιτεχνικά δημιουργήματα της βυζαντινής τέχνης, ένα ελληνορθόδοξο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το μίσος και η εμπάθεια δεν έχουν θέση στον πολιτισμό, κάτι που σίγουρα ο η κυβέρνηση Ερντογάν δεν καταλαβαίνει. Αντιθέτως, λειτουργεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που έδρασε το αυτοαποκαλούμενο ισλαμικό κράτος, ως τρομοκρατική οργάνωση δηλαδή, καταστρέφοντας μνημεία χιλιάδων ετών και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Υπενθυμίζω ότι πολύ πρόσφατα, η Τουρκία προκάλεσε αποτροπιασμό και θλίψη στους απανταχού Χριστιανούς με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας, μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, σε τζαμί. Και αυτή τη στιγμή κάνει ακριβώς το ίδιο, με τη Μονή της Χώρας. Η κυβέρνηση Ερντογάν κινείται με σπασμένα τα φρένα, μη σεβόμενη μνημεία που βρίσκονται υπό την προστασία της UNESCO, μη σεβόμενη την ιστορία άλλων κρατών, μη σεβόμενη άλλες θρησκείες.

Θέση μου ήταν και είναι ότι για να έχουν αποτέλεσμα οι προειδοποιήσεις και να λαμβάνονται στα σοβαρά υπόψη, πρέπει να συνοδεύονται από αξιοπιστία και η γραμμή των ευρωπαϊκών χωρών πρέπει να καταδεικνύει ότι η Ένωση είναι ενωμένη και έτοιμη να αντιμετωπίσει την προκλητικότητα και άναρχη συμπεριφορά της Άγκυρας.

Αναμένω, όπως προβείτε άμεσα και αποτελεσματικά στις απαραίτητες ενέργειες, με σκοπό την προστασία του βυζαντινού ναού και την προάσπιση του σεβασμού της ιστορίας και της θρησκείας. Λαμβάνοντας υπόψη τη διαχρονικά άναρχη και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, σας καλώ όπως ενεργήσετε συλλογικά για να θέσετε επιτέλους την Τουρκία προ των ευθυνών της έναντι του Ελληνισμού, αλλά και των ευρωπαϊκών υποχρεώσεών της.

Με εκτίμηση,

Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ & ΕΛΚ

Λουκάς Φουρλάς

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Η Κύπρος απαιτεί, οι δολοφόνοι στο σκαμνί» - Διαμαρτυρία έξω από τη Νομική Υπηρεσία για τον Θανάση Νικολάου

Επιβραδύνεται η αύξηση της τιμής του καφέ στην ΕΕ – Τι ισχύει για την Κύπρο

Κύπρια επαγγελματίας Feng Shui μιλά στο «Τ»: Τα μυστικά για την καλή ενέργεια και εκείνοι που «αναγκάστηκαν» να αλλάξουν σπίτι

Σήκωσε το Κύπελλο ο μικρός Λουκάς: Η συγκινητική ανάρτηση του πατέρα του - Δείτε εικόνες και βίντεο

Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Τα τελευταία λόγια της 40χρονης πριν τη δολοφονήσει ο 50χρονος - Σοκάρει η ιατροδικαστική έκθεση

Λάκης Γαβαλάς: Απατεώνες με ράσα, δεν είναι μοναχοί αυτοί - Με ποινικό μητρώο ο ιερωμένος που τον έβρισε



ΠτΔ: Προανήγγειλε ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους - «Θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας»

ΠτΔ: Προανήγγειλε ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους - «Θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας»

Την ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την διάρκεια ομιλίας του στη Γιορτή της Πολύτεκνης Μάνας στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top