ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

Την απόρριψη του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ, κλήθηκε να σχολιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφορικά την πρόταση της Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, για τριμερή συνάντηση.

Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στην εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης, στο Σπίτι της Ευρώπης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο οποίος απέρριψε μια τριμερή συνάντηση των ηγετών με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ κα Ολγκίν, είπε ότι «δεν θα μιλήσω εκ μέρους του κ. Τατάρ, θα μιλήσω εκ μέρους της δικής μας πλευράς.

Ανταποκρίθηκα θετικά στο κάλεσμα της κας Ολγκίν, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο. Βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια που δεν περιορίζεται στην Κύπρο και ας αφήσουμε τη διπλωματία να εργαστεί και ελπίζουμε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα. Αν δεν συζητήσουμε πώς θα δούμε ότι υπάρχει η προοπτική για επίλυση του Κυπριακού. Και δεν αντιλαμβάνομαι κάποιος να μην επιθυμεί να συζητήσει, απλά να συζητήσει. Αλλά, επαναλαμβάνω, δεν θέλω να προκαταλάβω τις εξελίξεις και από σεβασμό προς τη δουλειά της κας Ολγκίν και όλων αυτών που προσπαθούν να μας βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια. Να αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα και στη συνέχεια θα τοποθετηθούμε».

Ερωτηθείς αν η κα Ολγκίν του ανέφερε κάποιες ιδέες και σκέψεις της, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είχα μια μακρά και εποικοδομητική συζήτηση με την κα Ολγκίν, μου ανέφερε κάποιες ιδέες, ανέφερα κάποιες ιδέες και η προσπάθεια της συνεχίζεται. Δεν θέλω να τοποθετηθώ επειδή ο κ. Τατάρ έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις, δεν πιστεύω ποτέ ότι θα έχουμε πρόοδο στο Κυπριακό μέσα από δημόσιες δηλώσεις ή επικοινωνιακές προσεγγίσεις. Ας την αφήσουμε την κα Ολγκίν, συνεχίζει, είναι εδώ στην Κύπρο. Επιχειρούν (τα ΗΕ), και θέλω να το αναγνωρίσω, είναι σημαντικές και οι επαφές που προηγήθηκαν της καθόδου της στην Κύπρο, γίνονται προσπάθειες, να αναμένουμε να δούμε το τελικό αποτέλεσμα και μετά θα τοποθετηθούμε υπεύθυνα και συνολικά».

Σε ερώτηση αν έχουν γίνει προτάσεις που χρήζουν υπέρβασης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «καμία υπέρβαση, δεν τίθεται από κανένα θέμα υπέρβασης σε σχέση με το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης. Από κει και πέρα δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς κάποιος δεν μπορεί να καθίσει σε ένα τραπέζι να συζητήσει. Συνεχίζεται η προσπάθεια, ας μην προκαταλάβω το αποτέλεσμα, έχω δει τις δηλώσεις (Τατάρ), δεν είναι θετικές, δεν θέλω να σχολιάσω, δεν θέλω να μιλήσω εκ μέρους του κ. Τατάρ, σέβομαι την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα».

Κληθείς να πει αν ελπίζει σε κάτι σε σχέση με τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «φυσικά και ελπίζω. Είχα επικοινωνία χθες βράδυ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό για το συγκεκριμένο θέμα και είναι μια συνάντηση που πάντα έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σίγουρα το Κυπριακό θα είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν, θα μεταφερθούν κάποια μηνύματα ειδικότερα από πλευράς του Έλληνα Πρωθυπουργού, δεν γνωρίζω ποιες είναι οι προθέσεις του Τούρκου Προέδρου, και ελπίζω και αυτή η συνάντηση να βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια».

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι η ΕΕ στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών μπορεί να φανεί πιο χρήσιμη παρά τα ΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «τα ΗΕ έχουν θέσει το πλαίσιο, σε αυτό το πλαίσιο διεξάγονται όλες οι προσπάθειες, σε αυτό το πλαίσιο θα διεξαχθούν τυχόν συνομιλίες. Από κει και πέρα η ΕΕ διαθέτει όλα εκείνα τα εργαλεία και μέσα που να μπορεί να βοηθήσει καταλυτικά προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών, αλλά και της συνολικής επίλυσης του Κυπριακού.

Η ΕΕ πρόσφατα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τη θετική συμβολή της κυπριακής Δημοκρατίας η οποία αναγνωρίστηκε, έστειλε ένα θετικότατο μήνυμα προς την Τουρκία, ένα μήνυμα ετοιμότητας για θετικές εξελίξεις. Αν αυτές οι θετικές εξελίξεις θα μετουσιωθούν σε συγκεκριμένες ενέργειες αυτό εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από πλευράς Τουρκίας»

Δείτε βίντεο:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου - «Δεν υπάρχει ίχνος ζωής»

«Πρωτοβουλίες Νέων»: «Άδειασε» το ταμείο - Μεγάλος ο όγκος των αιτήσεων – Χρειάζεται ενίσχυση του κονδυλίου

Ξενοδοχεία: Έτσι κατέληξε χωρίς άδεια λειτουργίας το 93% - Οι λόγοι καθυστέρησης και οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι

Δεν φεύγει η σκόνη από την ατμόσφαιρα - Μέχρι πού θα φτάσει ο υδράργυρος σήμερα



Ιράν: Νεκρός ο πρόεδρος Ραϊσί και ο υπουργός Εξωτερικών - Το ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας

Ιράν: Νεκρός ο πρόεδρος Ραϊσί και ο υπουργός Εξωτερικών - Το ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας

Τον θάνατο του προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας λίγη ώρα μετά τον εντοπισμό των συντριμμιών του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν και το οποίο συνετρίβη το απόγευμα της Κυριακής.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top