ΥΓΕΙΑ

Θέλετε να ζήσετε περισσότερο; Το μυστικό είναι απλό – Όλοι μπορούν να το κάνουν

Θέλετε να ζήσετε περισσότερο; Το μυστικό είναι απλό – Όλοι μπορούν να το κάνουν

Όλοι θα ήθελαν να ζήσουν περισσότερο. Γι’ αυτό και η επιστήμη μελετά επισταμένως το ζήτημα της μακροζωίας, αναζητώντας τους παράγοντες εκείνους, που θα μπορούσαν να επιδράσουν καθοριστικά στο προσδόκιμο ζωής ενός ανθρώπου.

Νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, ισχυρίζεται πως βρήκε το ελιξίριο της μακροζωίας και μάλιστα είναι τόσο απλό, όσο μια εύκολη, καθημερινή κίνηση: Η χρήση της σκάλας φαίνεται να είναι το μυστικό που μπορεί να σας χαρίσει χρόνια ζωής.

«Αν έχετε να επιλέξετε ανάμεσα στο να ανεβείτε σκαλιά ή να πάρετε το ασανσέρ, προτιμήστε τις σκάλες, καθώς αυτές μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την καρδιά σας», δήλωσε η συντάκτρια της μελέτης, δρ. Sophie Paddock, από το University of East Anglia και το Norfolk and Norwich University Hospital Foundation Trust. «Ακόμα και οι σύντομες εκρήξεις σωματικής δραστηριότητας έχουν ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία. Η χρήση των σκαλοπατιών είναι μια εύκολη κίνηση, που μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην καρδιαγγειακή υγεία», σημείωσε η ίδια. «Πρόκειται για έναν εφικτό στόχο, εύκολο να ενσωματωθεί στην καθημερινή ρουτίνα», πρόσθεσε, στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της σωματικής άσκησης.

Οι ειδικοί έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις μπορούν σε μεγάλο βαθμό να προληφθούν μέσω δράσεων, όπως η άσκηση. Ωστόσο, περισσότεροι από 1 στους 4 ενήλικες παγκοσμίως δεν πληρούν τα συνιστώμενα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Η χρήση της σκάλας είναι μια πρακτική και εύκολα προσβάσιμη μορφή σωματικής δραστηριότητας, που συχνά παραβλέπεται.

Η παρούσα μελέτη διερεύνησε κατά πόσο η χρήση της σκάλας, ως μορφή σωματικής δραστηριότητας, θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στη μείωση των κινδύνων καρδιαγγειακής νόσου και πρόωρου θανάτου. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια μετα – ανάλυση σε 9 μελέτες με 480.479 συμμετέχοντες, ηλικίας 35-84 ετών, με το 53% αυτών να είναι γυναίκες. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, υπήρχαν τόσο υγιείς άνθρωποι, όσο και άτομα με ιστορικό καρδιακής προσβολής ή περιφερικής αρτηριακής νόσου.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι τα άτομα που χρησιμοποιούσαν τη σκάλα αντιμετώπιζαν 24% μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και 39% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με εκείνους που δεν ανέβαιναν σκάλες.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ανέβασμα σκάλας όχι μόνο μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά παρατείνει και το προσδόκιμο ζωής.

Η δρ. Paddock δήλωσε: «Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να ενσωματώσουν τη χρήση σκάλας στην καθημερινή τους ζωή. Η μελέτη μας υπέδειξε ότι όσο περισσότερες σκάλες ανεβαίνουν, τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη, αν και αυτό πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω. Σε κάθε περίπτωση, είτε είστε στη δουλειά, είτε στο σπίτι, είτε αλλού, χρησιμοποιήστε τις σκάλες, είναι μια στρατηγική που σώζει ζωές».

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλητικά emails στάλθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Τι αναφέρει η Αστυνομία

«Πρωτοβουλίες Νέων»: «Άδειασε» το ταμείο - Μεγάλος ο όγκος των αιτήσεων – Χρειάζεται ενίσχυση του κονδυλίου

Ξενοδοχεία: Έτσι κατέληξε χωρίς άδεια λειτουργίας το 93% - Οι λόγοι καθυστέρησης και οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Πάφο - Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο» και με χιλιάδες ευρώ στην κατοχή του

Εντοπισμός ανθρώπινου ποδιού: Φαίνεται να ανήκει σε άνδρα και να ξεβράστηκε από τη θάλασσα - Επαναρχίζουν οι έρευνες

Ανάλυση Guardian: Η επόμενη δύσκολη μέρα για το Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί



Ιράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Ιράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Εντοπίστηκε η σορός του προέδρου του Ιράν, Εμπραίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν αλλά και των υπόλοιπων επιβαινόντων στο ελικόπτερο Bell 212 που συνετρίβη την Κυριακή (19/5).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top