ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με μια βαλίτσα στο χέρι οι Κύπριοι – Πού σπατάλησαν τα περισσότερα χρήματα και ποιοι οι κυριότεροι λόγοι ταξιδιών

Με μια βαλίτσα στο χέρι οι Κύπριοι – Πού σπατάλησαν τα περισσότερα χρήματα και ποιοι οι κυριότεροι λόγοι ταξιδιών

Με μια βαλίτσα στο χέρι φαίνεται να είναι οι Κύπριοι αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο αριθμός των κατοίκων που συμμετείχαν σε ταξίδια στο εξωτερικό το 2022 για προσωπικούς λόγους ανήλθε σε 158.294, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 110,5% σε σύγκριση με 75.204 κατοίκους που ταξίδεψαν κατά το έτος 2021.

Εκτός όμως από το εξωτερικό πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να πραγματοποιούν ταξίδια εντός Κύπρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι κάτοικοι που συμμετείχαν σε ταξίδια εντός Κύπρου για προσωπικούς λόγους μειώθηκαν κατά 34,8% κατά το 2022, φθάνοντας τους 161.489, σε σύγκριση με 247.804 το 2021.

Στο διάγραμμα που ακολουθεί παρουσιάζεται η διακύμανση του αριθμού των κατοίκων που ταξίδεψαν εντός και εκτός Κύπρου από το 2016 και μετά.

Να σημειωθεί ότι, κατά τα έτη 2020 και 2021, κυρίως λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19), παρουσιάστηκε σημαντική μείωση στον αριθμό των κατοίκων που ταξίδεψαν στο εξωτερικό και ταυτόχρονα σημαντική αύξηση στον αριθμό των κατοίκων που ταξίδεψαν εντός Κύπρου.

Ταξίδια Κατοίκων εντός Κύπρου

Ο αριθμός των ταξιδιών εντός Κύπρου μειώθηκε κατά 9,7%, από 1.870.923 ταξίδια που καταγράφηκαν κατά το 2021, σε 1.689.154 το 2022.

Οι κυριότεροι λόγοι ταξιδιών εντός

Το ποσοστό των ταξιδιών για προσωπικούς λόγους (δηλ. για ανάπαυση και αναψυχή, επίσκεψη σε συγγενείς ή φίλους, λόγους υγείας, προσκύνημα κλπ) αποτελούσε το 98,5% των ταξιδιών εντός Κύπρου και για επαγγελματικούς λόγους το 1,5%.

Τύποι διαμονής

Τα ενοικιαζόμενα καταλύματα, όπως ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα, κατασκηνώσεις, ξενώνες κλπ, αποτελούσαν τον κύριο τύπο διαμονής για το 48,6% των ταξιδιών στην Κύπρο και τα μη ενοικιαζόμενα καταλύματα (δηλ. ιδιόκτητη κατοικία, διαμονή σε συγγενείς/φίλους κλπ) αποτελούσαν τον κύριο τύπο διαμονής για το 51,4%.

Ταξίδια στο εξωτερικό

Ο αριθμός των ταξιδιών στο εξωτερικό το 2022 ανήλθε σε 1.234.615 σε σύγκριση με 471.119 το 2021, σημειώνοντας αύξηση 162,1%.

Οι κυριότεροι λόγοι

Ποσοστό 86,4% των ταξιδιών διενεργήθηκαν για προσωπικούς λόγους και 13,6% για επαγγελματικούς λόγους.

Τύποι διαμονής στο εξωτερικό

Από τον συνολικό αριθμό των ταξιδιών στο εξωτερικό, ποσοστό 68,0% είχε ως κύριο τύπο διαμονής ενοικιαζόμενα καταλύματα, ενώ ποσοστό 32,0% είχε ως κύριο τύπο διαμονής μη ενοικιαζόμενα καταλύματα.

Δαπάνες Ταξιδιών εντός Κύπρου

Οι δαπάνες για τα ταξίδια εντός Κύπρου ανήλθαν στα €266,5 εκ. το 2022, σημειώνοντας αύξηση 2,0% σε σύγκριση με το 2021.

Οι δαπάνες σε τρόφιμα, ποτά, εστιατόρια και καφετέριες αποτελούσαν το μεγαλύτερο ποσοστό δαπανών για τα ταξίδια εντός Κύπρου με ποσοστό 39,1%, ενώ οι δαπάνες διαμονής κατείχαν ποσοστό 32,9%.

Οι δαπάνες σε μεταφορικά αποτελούσαν ποσοστό 11,9% των συνολικών δαπανών και τα άλλα έξοδα 16,1%.

Δαπάνες για ταξίδια στο εξωτερικό

Όσον αφορά τα ταξίδια στο εξωτερικό, οι δαπάνες ανήλθαν στα €1.394,5 εκ., σημειώνοντας αύξηση 185,2% σε σύγκριση με το 2021.

Οι δαπάνες σε μεταφορικά αποτελούσαν το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών, με ποσοστό 34,3%, ενώ μικρότερα ποσοστά αντιστοιχούσαν σε δαπάνες διαμονής (24,3%), σε τρόφιμα, ποτά, εστιατόρια και καφετέριες (22,2%) και σε άλλα έξοδα (19,2%).

Ορισμοί

Κάτοικοι - Θεωρούνται πρόσωπα που διαμένουν στην Κύπρο για 12 τουλάχιστον μήνες, ή που ήρθαν στην Κύπρο με την πρόθεση να διαμείνουν για τουλάχιστον 12 μήνες.

Ταξίδια - Ο όρος αναφέρεται σε αριθμό ταξιδιών που έχουν διενεργήσει οι κάτοικοι Κύπρου και όχι σε αριθμό ατόμων. Αυτό διαφέρει με την έννοια ότι ένα άτομο μπορεί να κάνει περισσότερα από ένα ταξίδια τη δεδομένη περίοδο αναφοράς.

Δαπάνες - Οι δαπάνες για ένα συγκεκριμένο ταξίδι αναφέρονται σε ατομικά έξοδα και μπορεί να περιλαμβάνουν δαπάνες σε μεταφορικά, δαπάνες διαμονής, δαπάνες σε εστιατόρια ή καφετέριες, αγορές από υπεραγορές και περίπτερα, σουβενίρ, εισιτήρια για θέατρα, μουσεία, αθλητικές δραστηριότητες κλπ.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Χρίστος Χρίστου στο Podcast του «T» - «Σε ψηφοδέλτια του κόμματος έχουμε πρώην μέλη του ΑΚΕΛ»

Καύσιμα: Ένα - ένα σεντ πέφτουν οι τιμές - Έρχεται περαιτέρω μείωση - Δείτε τα φθηνότερα πρατήρια

Ζελένσκι: Αγόρασε ξενοδοχείο-καζίνο στα κατεχόμενα; - Τι μεταδίδουν ξένα ΜΜΕ

Παιδοογκολογικό: «Καμπανάκι» για επιπτώσεις από τις εργασίες στο Μακάρειο - Η επικίνδυνη λοίμωξη και η θέση του ΟΚΥπΥ

Θες να ταξιδέψεις; Ενισχύθηκε το πτητικό πρόγραμμα - Αυτοί είναι οι νέοι προορισμοί για το φετινό καλοκαίρι

Πόσο στοιχίζουν τα δίδακτρα σε δημόσιο νηπιαγωγείο; Ποια παιδιά φοιτούν δωρεάν



Έτοιμη η κρατική μηχανή για τις Εκλογές της 9ης Ιουνίου - Μπερδεμένοι οι ψηφοφόροι

Έτοιμη η κρατική μηχανή για τις Εκλογές της 9ης Ιουνίου - Μπερδεμένοι οι ψηφοφόροι

Σε αγώνα δρόμου βρίσκεται η κρατική μηχανή για τις διπλές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Κυριακή, με τους ψηφοφόρους να θέτουν αρκετές ερωτήσεις για τον τρόπο με τον οποίον θα ψηφίσουν, λόγω της πολυπλοκότητας που δημιούργησε η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top