ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ικανοποίηση στα Λεύκαρα για την απόφαση ΕΚ για τα Λευκαρίτικα

Ικανοποίηση στα Λεύκαρα για την απόφαση ΕΚ για τα Λευκαρίτικα

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να υιοθετήσει ψήφισμα, με το οποίο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως καταθέσει άμεσα νομοθετική πρόταση για την πανευρωπαϊκή προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων, ώστε να συμπεριλάβει τα τοπικά αγαθά και τα προϊόντα χειροτεχνίας, όπως τα Λευκαρίτικα Κεντήματα, στην περίπτωση της Κύπρου,, εκφράζει ο Δήμαρχος Λευκάρων Σάββας Ξενοφώντος.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λευκάρων Σάββας Ξενοφώντος ανέφερε ότι «η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ιδιαίτερα σημαντική και είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την εξέλιξη αυτή, γιατί έτσι θα υπάρχει το πραγματικό λευκαρίτικο κέντημα και ο αγοραστής θα λαμβάνει μια βεβαίωση ότι παίρνει ένα πραγματικά χειροποίητο προϊόν. Δεν θα υπάρχει δηλαδή παραποίηση και παραπλάνηση του αγοραστή, ενώ παράλληλα θα προβάλλεται και θα αναδεικνύεται το τοπικό χειροτέχνημα».

Ανέφερε ακόμα ότι «τα οικονομικά οφέλη που θα έχουν τα Λεύκαρα από τη συγκεκριμένη απόφαση θα είναι σημαντικά, γιατί αυτή τη στιγμή δυστυχώς γίνεται εισαγωγή λευκαρίτικου κεντήματος από την Κίνα και εμείς θέλουμε την προστασία του λευκαρίτικου κεντήματος. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πρόγραμμα τυποποίησης του λευκαρίτικου κεντήματος με τον Οργανισμό Τυποποίησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και ευελπιστούμε ότι θα εγκριθεί αυτή η τυποποίηση ώστε τα καταστήματα που θα πουλούν τα λευκαρίτικα κεντήματα θα έχουν την συγκεκριμένη σφραγίδα και την κατάλληλη απόδειξη που θα δίνεται στους αγοραστές».

Ο Σάββας Ξενοφώντος σημείωσε περαιτέρω ότι τα λευκαρίτικα κεντήματα είναι καθαρά κυπριακό προϊόν και με αυτό ασχολούνται τόσο Ελληνοκύπριες όσο και Τουρκοκύπριες, αφού τα Λεύκαρα ήταν μικτό χωριό και οι “Τουρκάλες Λευκαρίτισσες γνωρίζουν πάρα πολύ καλά την τέχνη του”. Οι περισσότερες Λευκαρίτισσες Τ/κ ζουν σήμερα στον Αγιο Θεόδωρο Καρπασίας και κατασκευάζουν τα κεντήματα αυτά τα οποία είναι καθαρά κυπριακό προϊόν, ανεξαρτήτως εάν φτιάχνεται από Ελληνοκύπριες ή Τουρκοκύπριες κεντήτριες, πρόσθεσε.

 

Είπε ακόμα ότι «ο αριθμός των κεντητριών έχει μειωθεί δραματικά αφού από τις 500 που υπήρχαν πριν μερικά χρόνια σήμερα έχουν απομείνει στα Λεύκαρα μόνο 90. Ο Δήμος Λευκάρων έχει δημιουργήσει το Κέντρο Χειροτεχνίας στο οποίο υπάρχουν κεντήτριες, οι οποίες εργάζονται αφιλοκερδώς με στόχο να επιδεικνύουν την τέχνη του Λευκαρίτικου κεντήματος».

Πρόσθεσε πως «είμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ούτως ώστε τα παιδιά των σχολείων των Λευκάρων να μπορούν να επισκέπτονται το Κέντρο Χειροτεχνίας, σε ορισμένες εμβόλιμες ώρες διδασκαλίας, να βλέπουν την τέχνη για να πεισθούν να την συνεχίσουν. Οι κεντήτριες που υπάρχουν είναι μεγάλης ηλικίας και προσπαθούμε μέσω του Κέντρου να προσελκύσουμε νεαρές κοπέλες για να μάθουν την τέχνη του Λευκαρίτικου κεντήματος».

Ο Δήμαρχος σημείωσε ότι «ζητούμε από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού να στηρίξει τα Λεύκαρα με μόνιμο προσωπικό και έμπειρες κεντήτριες ώστε να επιδεικνύουν την τέχνη του Λευκαρίτικου κεντήματος και να διδάσκουν τις νέες κοπέλες που ενδιαφέρονται την τέχνη αυτή που είναι μοναδική στην Κύπρο».

Ο κ. Ξενοφώντος είπε ακόμα ότι «το Λευκαρίτικο κέντημα συμπεριλήφθηκε στον παγκόσμιο Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO το 2009. Σύμφωνα με την απόφαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής αποτελεί παράδοση που περνά από γενιά σε γενιά εδώ και αιώνες και αντανακλά αισθητικές και κοινωνικο-οικονομικές αξίες, παρέχοντας στις γυναίκες των Λευκάρων την αίσθηση της συνέχειας και της ταυτότητας».

Εξήγησε πως «η παράδοση της κεντητικής τέχνης στα Λεύκαρα χρονολογείται στο 14ο αιώνα, αφού εντοπίζονται επιδράσεις από ντόπιες τεχνικές, κεντήματα βενετσιάνων ευγενών (υπό την κυριαρχία των οποίων βρισκόταν το νησί μέχρι το 16ο αιώνα), αρχαιοελληνικά και βυζαντινά γεωμετρικά μοτίβα. Αποτελεί συνδυασμό καλλιτεχνικής έκφρασης και κοινωνικής πρακτικής καθώς ήταν για αιώνες η κυριότερη ενασχόληση των γυναικών στο χωριό, οι οποίες δημιουργούν ακόμη τραπεζομάντιλα, πετσέτες και άλλα κεντήματα υψηλής αξίας καθισμένες στα στενά δρομάκια του χωριού ή σε εσωτερικές αυλές».

Η μοναδική τέχνη της κεντητικής των Λευκάρων, κατέληξε ο Δήμαρχος «περνά από μάνα ή γιαγιά σε κόρη ή εγγονή, μέσα από μακρόχρονη έκθεση στη διαδικασία και με τη διδασκαλία των πιο ιδιαίτερων τεχνικών».

 

Πηγή – ΚΥΠΕ  

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλητικά emails στάλθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Τι αναφέρει η Αστυνομία

«Πρωτοβουλίες Νέων»: «Άδειασε» το ταμείο - Μεγάλος ο όγκος των αιτήσεων – Χρειάζεται ενίσχυση του κονδυλίου

Ξενοδοχεία: Έτσι κατέληξε χωρίς άδεια λειτουργίας το 93% - Οι λόγοι καθυστέρησης και οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Πάφο - Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο» και με χιλιάδες ευρώ στην κατοχή του

Εντοπισμός ανθρώπινου ποδιού: Φαίνεται να ανήκει σε άνδρα και να ξεβράστηκε από τη θάλασσα - Επαναρχίζουν οι έρευνες

Ανάλυση Guardian: Η επόμενη δύσκολη μέρα για το Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί



Ιράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Ιράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Εντοπίστηκε η σορός του προέδρου του Ιράν, Εμπραίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν αλλά και των υπόλοιπων επιβαινόντων στο ελικόπτερο Bell 212 που συνετρίβη την Κυριακή (19/5).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top