ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γι΄ αυτό τα βρίσκουν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ στην αύξηση του εκλογικού μέτρου – Σενάριο να αυξήσουν και τους βουλευτές

Γι΄ αυτό τα βρίσκουν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ στην αύξηση του εκλογικού μέτρου – Σενάριο να αυξήσουν και τους βουλευτές

«Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και ως εκ τούτου στην προκειμένη περίπτωση λέμε να το εφαρμόσουμε.

Του Τάσου Χριστοδούλου

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ λοιπόν συμφωνούν με την αύξηση του εκλογικού μέτρου διότι θα κερδίσουν περισσότερες βουλευτικές έδρες αλλά και περισσότερα «ευρωπουλάκια».

 Η αύξηση της αριθμητικής τους παρουσίας στη Βουλή είναι λογικό να επισυμβεί αφού τα δυο μεγάλα κόμματα θα πάρουν τις χαμένες έδρες των μικρότερων κομμάτων που δεν θα εισέλθουν στη Βουλή λόγω του 5%. Έτσι, ενισχύεται το δίπολο δεξιοί – αριστεροί με ότι αυτό συνεπάγεται και με λιγότερη πολυφωνία.

Στα συρτάρια επίσης υπάρχει και η πρόταση για αύξηση των κοινοβουλευτικών εδρών με τη χρήση του μοντέλου βουλευτών επικρατείας που υπάρχει και στην Ελλάδα. Δηλαδή από τους 56 βουλευτές που υπάρχουν σήμερα να προστεθούν άλλοι εφτά και να πάμε σε μια βουλή των 63 με λιγότερα όμως κόμματα.

Αυξημένα οικονομικά οφέλη για τους δυο μεγάλους 

Σήμερα τα κοινοβουλευτικά κόμματα χρηματοδοτούνται από το κράτος με ένα ποσό της τάξεως περίπου των €5.2 εκατομμυρίων. Το 78% των χρημάτων αυτών πηγαίνει στα κοινοβουλευτικά κόμματα ανάλογα με το ποσοστό που εξασφάλισαν στις εκλογές. Το υπόλοιπο 22%, δηλαδή ένα ποσό κοντά στο €1.4 εκατομμύρια, μοιράζεται στα κόμματα ισόποσα ως βασική χορηγία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αβέρωφ Νεοφύτου μεταξύ 5-6 Νοεμβρίου θα καταθέσει τροπολογία στη Βουλή, όπου θα ζητά διαφοροποίηση στη χρηματοδότηση των κομμάτων. Δηλαδή, από το μοντέλο 78% στα κόμματα με βάση αναλογία ποσοστών και 22% ισόποσα να πάμε σε 85% κατ’ αναλογία ποσοστών και 15% ισόποσα. 

Προσέξτε, η αύξηση κατά 7% με βάση τα ποσοστά των κομμάτων – από 78% σε 85%- ευνοεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ούτως ή αλλιώς αφού έχουν τα μεγαλύτερα εκλογικά ποσοστά. Ο συνδυασμός όμως με την αύξηση του εκλογικού μέτρου -άρα την μείωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων- και της αλλαγής χρηματοδότησης τους, μεγαλώνει την οικονομική πίττα για τους δυο μεγάλους

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα διαμαρτυρία για λιμάνι και μαρίνα Λάρνακας: «Οικογένειες στον δρόμο» - Δείτε φωτογραφίες

Νέα καταγγελία κατά του καθηγητή: Κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση και τρίτης μαθήτριας - Επανασυνελήφθη

Αυξημένο το επίδομα τέκνου: Σήμερα η καταβολή του - Αναλυτικά τα ποσά και οι δικαιούχοι

Σε αυτές τις επαρχίες αυξήθηκαν οι πωλήσεις ακινήτων - Τι γίνεται με τα ενοίκια; - Αυτή είναι η εικόνα της αγοράς

«Τρομάζει» το ποσοστό Κύπριων μαθητών που καπνίζουν - Στις πιο υψηλές θέσεις στην Ευρώπη η χώρα μας

Αδιανόητο έγκλημα στις ΗΠΑ: Σκότωσε και διαμέλισε την έγκυο αδελφή του επειδή «δεν ήταν πια αγνή»



Αννίτα Δημητρίου: «Να βρεθούν λύσεις για εργαζόμενους στο λιμάνι Λάρνακας»

Αννίτα Δημητρίου: «Να βρεθούν λύσεις για εργαζόμενους στο λιμάνι Λάρνακας»

Το έργο που αφορά το λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας «θέλουμε να προχωρήσει» αλλά να βρεθούν λύσεις και για τους εργαζόμενους, δήλωσε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, έπειτα από συνάντηση που είχε με τους εργαζομένους, σημειώνοντας πως για το θέμα συνεδριάζει η Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top