ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σωκράτης Χάσικος:Παρουσίασε τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου του- Δείτε το ποσό που έχει εισρεύσει στα ταμεία του κράτους

Σωκράτης Χάσικος:Παρουσίασε τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου του- Δείτε το ποσό που έχει εισρεύσει στα ταμεία του κράτους

Ποσό 2,5 δισ. έχει εισρεύσει στα ταμεία του κράτους από τις πολιτογραφήσεις, που εφαρμόζονται από το 2013, είπε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, παρουσιάζοντας σήμερα τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου του για το 2016.

Ανέφερε ότι η εισροή αυτών των χρημάτων βοήθησε την Κύπρο στους δύσκολους καιρούς της κρίσης, σημειώνοντας ότι η πολιτογράφηση είναι συνδυασμένη με επενδύσεις, αγορά ακίνητης περιουσίας, καταθέσεις και μετοχές σε εταιρείες.

Το σχέδιο, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, “δούλεψε” και βοήθησε και τον τομέα οικοδομών.

Απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών για τον αριθμό των αλλοδαπών που έτυχαν πολιτογράφησης, αναφέροντας μόνο πως πρόκειται για “μεγάλο αριθμό”.

Σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχουν έντονες πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση για αλλαγή των κριτηρίων του σχεδίου πολιτογράφησης, λέγοντας πως “το σχέδιο δεν εγκαταλείφθηκε αλλά γίνεται αγώνας πώς θα κρατηθεί, γιατί εμείς ενώπιον της ΕΕ λέγαμε πως δίναμε διαβατήρια λόγω κρίσης και μνημονίου».

Διαβεβαίωσε πως υπάρχει θέμα διαφάνειας στην όλη διαδικασία, διευκρινίζοντας πως το Υπουργείο Εσωτερικών αποστέλλει στη Βουλή τον κατάλογο με τις πολιτογραφήσεις που γίνονται αλλά όχι με ονόματα, λόγω της ανάγκης προστασίας προσωπικών δεδομένων.

“Δεν δίνουμε άδειες σε τρομοκράτες, ούτε σε εμπόρους ναρκωτικών και γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι προτού πολιτογραφηθεί ένας αλλοδαπός”, είπε ο κ. Χάσικος.

Ερωτηθείς για τα πόσα διαβατήρια και ταυτότητες δόθηκαν σε έποικους, απάντησε “μετρούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού, οι υπηκοότητες που δώσαμε”.

Μείωση 30% στους μισθούς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

 

Για το νομοσχέδιο μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως υπήρχαν και υπάρχουν διαφωνίες από την Ενωση Δήμων και την Ενωση Κοινοτήτων για το θέμα.

Σημείωσε ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται, καθυστερεί και τη μεταρρύθμιση του δημόσιου ευρύτερα. Τόνισε πως μέσα από την μεταρρύθμιση θα εξορθολογιστεί η οικονομία των Δήμων.

Εξήγησε, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση κινείται με ένα ποσό των 93 εκ. ευρώ από το οποίο το 60% διατίθεται για τις πληρωμές προσωπικού. Γίνονται προσπάθειες, σημείωσε, ώστε η Πολιτεία να εξασφαλίσει ένα ποσό 120 εκ. ευρώ αλλά την ίδια ώρα οι Δήμοι να προχωρήσουν στη μείωση των μισθών με διάφορους τρόπους αλλά όχι με απολύσεις.

Οι προσφυγικοί οικισμοί έχουν μετατραπεί σε χώρους αλλοδαπών

Την τοποθέτηση ότι οι προσφυγικοί οικισμοί έχουν μετατραπεί σε χώρους αλλοδαπών έδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, σε παρατήρηση βουλευτών ότι το κονδύλι για την επιδιόρθωση/συντήρηση των προσφυγικών οικισμών, είναι μειωμένος σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι από την στιγμή που ο τίτλος ιδιοκτησίας των σπιτιών ή διαμερισμάτων στους προσφυγικούς οικισμούς έχει περιέλθει στους ένοικους, είναι δικό τους σπίτι και οφείλουν να το συντηρούν και να το επιδιορθώνουν. Γεγονός όμως, σημείωσε, που στις πλείστες φορές δεν γίνεται και ζητείται η βοήθεια από το κράτος.

Διευκρίνισε ότι το κράτος, αυτή την στιγμή επεμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, μόνο αν πρόκειται για θέματα ασφάλειας ή υγείας.

“Δεν γίνεται να ξανακτίσουμε τους οικισμούς”, τόνισε σημειώνοντας ότι πολλοί από αυτούς τους οικισμούς, έχουν μετατραπεί σε χώρους αλλοδαπών, αφού οι ένοικοι φεύγουν από εκεί και τα ενοικιάζουν κυρίως σε αλλοδαπούς.

Διαχείριση τ/κ περιουσιών

Σε σχέση με τη διαχείριση τουρκοκυπριακών περιουσιών, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι το κράτος καλείται να δώσει χρήματα παρά να εισπράξει, τονίζοντας, ότι οι περιουσίες πρέπει να κρατούνται συντηρημένες. “Πάρα πολλές περιουσίες έχουν δοθεί σε πρόσφυγες. Εκεί όπου ο πρόσφυγας δεν μπορεί να συντηρήσει το κράτος καλείται να συντηρήσει”, σημείωσε προσθέτοντας ότι εκεί όπου υπάρχει η ευχέρεια για έσοδα έχουν επιστρατευθεί υπάλληλοι που επιτελούν χρέη εισπράκτορα ώστε να εισπράττουν εκεί και όπου πρέπει.

Κοινοτικοί

Κληθείς να σχολιάσει την απασχόληση Κοινοτικών αντί Κύπριων σε ορισμένες εργασίες, ο κ. Χάσικος ήταν ξεκάθαρος λέγοντας πως “Κοινοτικός=Κύπριος”, σημειώνοντας ωστόσο ότι “οι Κοινοτικοί ελέγχονται στον βαθμό που μπορούν να ελεγχθούν.

Παρόμοια ήταν και η τοποθέτηση του, για αλλοδαπούς από τρίτες χώρες, σημειώνοντας ότι “όλα διέπονται με νομοθεσίες”.

Φορολογία Ακίνητης Ιδιοκτησίας

Σε ερώτηση βουλευτών για το πού στέκει η κατάσταση από την είσπραξη της φορολογίας ακίνητης περιουσίας, ο Υπουργός Εσωτερικών παρέπεμψε αμέσως στον Υπουργό Οικονομικών. “Δεν είναι δουλειά δική μου η είσπραξη των φόρων και δεν θα υπεισέλθω σε αυτό”, είπε.

Εγκλωβισμένοι Ιδιοκτήτες

Ο κ. Χάσικος είπε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών ότι με το νόμο που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων “κατορθώσαμε να δώσουμε τίτλους ιδιοκτησίας σε χιλιάδες κόσμο”. Σημείωσε ωστόσο, ότι υπάρχουν προβλήματα στην όλη διαδικασία αλλά πως “επεξεργάζονται τρόπους επίλυσης τους σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Κτηματολόγιο”.

Τέτοια προβλήματα, σημείωσε, είναι αν ο επιχειρηματίας ανάπτυξης γης δεν έχει ολοκληρώσει για παράδειγμα τον περίγυρο μιας εταιρείας, δεν δίνεται άδεια περάτωσης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να προχωρήσει η διαδικασία. Θα κάνουμε κάτι, ώστε ο Δήμος να στραφεί εναντίον του ντιβέλοπερ.

Πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 5.000 αιτήσεις από εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες, αναφέροντας πως απαιτούνται έξι μήνες για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για να εξασφαλίσει κάποιος τίτλο ιδιοκτησίας.

ΡΙΚ

“Το ΡΙΚ είναι μια πονεμένη ιστορία, όπου το αγγίξεις έχει πρόβλημα”, είπε.

Σε ερωτήσεις βουλευτών για την πλήρωση θέσης του Γενικού Διευθυντή του Ιδρύματος, ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι εισήγηση του Υπουργείου του, ήταν όπως για παράδειγμα, αντί ο μισθός της θέσης να κυμαίνεται στις 100.000 το χρόνο, να είναι γύρω στις 50.0000, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Kαιρός: Πότε αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και βροχές - Η πρόγνωση μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top