ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι στη Cyta και η εθνική ασφάλεια διαμηνύει ο Υπ. Οικονομικών

Διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι στη Cyta και η εθνική ασφάλεια διαμηνύει ο Υπ. Οικονομικών

Η Κυβέρνηση διασφαλίζει με απόλυτο τρόπο τόσο τα δικαιώματα των εργαζομένων στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησης της Cyta και ρυθμίζει τις δυνατότητες παρέμβασης του κράτους για σκοπούς εθνικής ασφάλειας, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Παράλληλα επισήμανε πως πως ανοίγει ο δρόμος για τη Βουλή να εξετάσει και να εγκρίνει το νομοσχέδιο που προνοεί την ίδρυση νέας εταιρείας που θα οδηγηθεί σε αποκρατικοποίηση. 

«Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο αλλά και πλαίσιο κανονισμών, το οποίο διασφαλίζει με ένα τρόπο απόλυτο και ξεκάθαρο τα δικαιώματα των εργαζομένων σε περίπτωση αποκρατικοποίησης της Cyta», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας.

Όπως είπε, «μισθοί, συντάξεις, μονιμότητα, προοπτικές ανέλιξης και συλλογική σύμβαση είναι διά νόμου και σε κάθε περίπτωση διασφαλισμένες».

Ανακοίνωσε ταυτόχρονα πως «το Υπουργικό Συμβούλιο έχει επίσης εγκρίνει νομοσχέδιο, το οποίο ρυθμίζει τις δυνατότητες παρέμβασης και ελέγχου του κράτους στην εταιρεία ακόμη και μετά την έλευση στρατηγικού συνεργάτη- επενδυτή για μια σειρά λόγων που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια».

«Θεωρούμε πως με αυτό τον τρόπο, με τη διπλή διασφάλιση, από τη μια των εργασιακών δικαιωμάτων και από την άλλη των θεμάτων εθνικής ασφάλειας ανοίγουμε το δρόμο για τη Βουλή να εξετάσει και να τοποθετηθεί επί της προτεινόμενης μεταρρύθμισης που από τον περασμένο Αύγουστο ή Σεπτέμβριο εκκρεμεί ενώπιον του σώματος και το οποίο ρυθμίζει ή προβλέπει την ίδρυση εταιρείας που σε αρχικό στάδιο θα ανήκει αποκλειστικά στο κράτος με προοπτική βεβαίως σε ένα κατοπινό στάδιο να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την έλευση ενός στρατηγικού συνεργάτη – επενδυτή στην Cyta», είπε.

«Σκοπός, βεβαίως, η απαλλαγή του Οργανισμού από τα βαρίδια του κρατισμού και των παρεμβάσεων που έχουν ζημιώσει διαχρονικά τον οργανισμό, τη διασφάλιση σύγχρονης και αποτελεσματικής διοίκησης, την πραγματοποίηση μιας σημαντικής επένδυσης σε ένα ζωτικό τομέα των υπηρεσιών», είπε, επισημαίνοντας πως «δεν μπορεί η Cyta να είναι ο τελευταίος τηλεπικοινωνιακός σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο που να λειτουργεί ακόμη και σήμερα ως προέκταση του κράτους».

Όπως είπε, «δομές και διαδικασίες, θα έλεγα και νοοτροπίες, των περασμένων δεκαετιών δεν υπηρετούν τα συμφέροντα ούτε του οργανισμού, ούτε των εργαζομένων και βεβαίως ούτε της οικονομίας».

Σε ερώτηση αν στη νέα εταιρεία το κράτος θα διατηρήσει ένα σημαντικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι αυτό είναι μια παράμετρος την οποία ήδη έχουμε ανακοινώσει, ότι βεβαίως το κράτος θα διατηρήσει σημαντική συμμετοχή στην εταιρεία ακόμη και μετά την έλευση του στρατηγικού επενδυτή.

Ερωτηθείς για την αντίδραση της Κυβέρνησης με δεδομένη την τοποθέτηση των συντεχνιών αλλά τη στάση των κοινοβουλευτικών κομμάτων κατά της αποκρατικοποίησης, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη αντιδράσει με τις αποφάσεις της, με την επιμονή της στην οδό του εκσυγχρονισμού και των μεταρρυθμίσεων.

«Δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τους εργαζομένους, έχουμε διασφαλίσει τους εργαζομένους και προβλέπουμε στην κοινοβουλευτική διαδικασία», είπε για να καταλήξει: «Όμως έχουμε αντιδράσει, επαναλαμβάνω, ή τοποθετηθεί με τις πράξεις μας εμμένοντας στην οδό του εκσυγχρονισμού και των αλλαγών διασφαλίζοντας ταυτόχρονα όλα όσα πρέπει να διασφαλιστούν».

Με τη σημερινή έγκριση του νομοσχεδίου για τα δικαιώματα των εργαζομένων της Cyta, αλλά και των κανονισμών που ρυθμίζουν τα όρια παρέμβασης του κράτους, ολοκληρώνεται το νομικό πλαίσιο που θα διέπει τη διαδικασία αποκρατικοποίησης του κρατικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού, αφού ενώπιον της Βουλής εκκρεμεί το νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση νέας εταιρείας στην οποία θα μεταφερθούν οι αμιγώς τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες. Η έγκριση του νομοσχεδίου αυτού από τη Βουλή, όπως και η έγκριση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά από το Υπουργικό, βρίσκονται στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της ένατης και τελευταίας δόσης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ταξίδια: Αυτά μπορεί να προκύψουν με πτήσεις και αποσκευές – Η αποζημίωση ανά χιλιόμετρα και τα δικαιώματα του καταναλωτή

Μπάνιο στη θάλασσα: Πώς θα επιλέξουμε το κατάλληλο αντηλιακό - Συμβουλές για προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία

Νοθευμένα ποτά, ουσίες και μύθοι - Η νυχτερινή ζωή της Λευκωσίας μέσα από τα μάτια του ΟΠΕ

Πυρκαγιά στον Άγιο Συλά: Επιχειρούν για πλήρη κατάσβεση - Ξεκίνησαν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα

Νίκι Μινάζ: Η συναυλία της στο Άμστερνταμ ακυρώθηκε μετά τη σύλληψή της για ναρκωτικά



ΠτΔ: Εξήρε τον ρόλο ομογενειακών οργανώσεων για αγώνες για Κύπρο

ΠτΔ: Εξήρε τον ρόλο ομογενειακών οργανώσεων για αγώνες για Κύπρο

Τον ρόλο των ομογενειακών οργανώσεων στην υπεράσπιση των εθνικών διεκδικήσεων και στους αγώνες για την Κύπρο και τον Ελληνισμό εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του κατά την τελετή απονομής του Φειδιππίδειου Βραβείου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top