ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Θέλουμε τα παιδιά μας, δεν έχουμε ζωή χωρίς τα μωρά μας» απελπισμένη μάνα στην Επιτροπή για τις απαγωγές παιδιών

«Θέλουμε τα παιδιά μας, δεν έχουμε ζωή χωρίς τα μωρά μας» απελπισμένη μάνα στην Επιτροπή για τις απαγωγές παιδιών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα θα εξετάσει εκ νέου πριν την 22α Απριλίου, που θα αυτοδιαλυθεί για τις εκλογές, το θέμα των απαγωγών παιδιών από τον ένα γονέα και ειδικά τη σύσταση από το Υπουργείο Εξωτερικών συντονιστικής επιτροπής για χειρισμό αυτών των υποθέσεων.

Όπως ανέφερε μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σοφοκλής Φυττής, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία που αναφέρθηκαν ενώπιον του σώματος, υπάρχουν 20 υποθέσεις απαγωγών σε χώρες της ΕΕ και 17 υποθέσεις απαγωγών σε τρίτες χώρες, οι όποιες δεν διέπονται από τη Σύμβαση της Χάγης.

Ο κ. Φυττής ανέφερε ότι το πρόβλημα των συχνών απαγωγών από τον ένα γονέα, χωρίς ή με τη συγκατάθεση του Κύπριου γονέα, απασχολεί την κοινωνία, και τους γονείς που σταδιακά χάνουν επαφή με τα παιδιά τους με αποτέλεσμα να είναι δυστυχισμένο και το παιδί που απήχθη και ο γονιός ο οποίος χάνει επαφή με το παιδί του.

Ανέφερε ότι οι περιπτώσεις τις οποίες δεν μπορεί να χειριστεί το κράτος είναι οι απαγωγές σε τρίτες και αραβικές χώρες, με πολύ διαφορετικές κουλτούρες και νομικά συστήματα που διέπουν τις σχέσεις γονέων και τέκνων. Πρόσθεσε πως σε αυτές τις χώρες οι επαφές με τα παιδιά είναι τηλεφωνικές και πολλές φορές γίνονται κρυφά, σημειώνοντας ακόμα ότι σε αυτές τις χώρες δεν υπάρχει νομική αρωγή.

Ο κ. Φυττής είπε ότι απαιτείται ενημέρωση και επιμόρφωση των λειτουργών υπηρεσιών και οργανισμών και ότι μεταξύ άλλων πρέπει να αναθεωρηθεί το σύστημα καταχώρησης στο στοπ λιστ.
Ανέφερε ότι η Επιτροπή θα εξετάσει το θέμα σε νέα συνεδρία πριν αυτοδιαλυθεί η Βουλή για απαντήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε ότι το πρόβλημα είναι διαχρονικό και πανευρωπαϊκό. Πρόσθεσε ότι το 30% των απαγωγών στις χώρες της ΕΕ αφορούν παιδιά που έχουν απαχθεί από τον ένα γονέα.

Η κ. Κυριακίδου τόνισε πως όσο αυξάνεται ο χρόνος απομάκρυνσης του παιδιού από τον γονέα τόσο μεγαλύτερο γίνεται το πρόβλημα. Πρόσθεσε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό το Υπουργείο Εξωτερικών να προχωρήσει στη σύσταση της συντονιστικής επιτροπής.

Εξέφρασε επίσης την άποψη πως έστω και αν η συζήτηση δεν μπορεί να επιφέρει απτά αποτελέσματα, μπορεί να αναπτυχθεί μηχανισμός ώστε να λειτουργήσει καλύτερα το πεδίο της πρόληψης.

Η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια συλλογής των απαιτούμενων στοιχείων καθώς η έλλειψη στοιχείων δρα αποτρεπτικά στην προσπάθεια να ληφθούν δραστικές αποφάσεις.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά είπε ότι δύο χρόνια μετά την πρώτη συζήτηση του προβλήματος από την Επιτροπή τα βήματα που έγιναν είναι σημειωτά. Ανέφερε ότι πρέπει να προωθηθεί άμεση η σύσταση από το Υπουργείο Εξωτερικών της συντονιστικής επιτροπής για διαχείριση υποθέσεων απαγωγών, η οποία θα διαχειρίζεται τις υποθέσεις και θα κατευθύνουν το γονέα που καταγγέλλει.

Η κ. Κουκουμά ανέφερε ότι είναι μεν σημαντικός ο νόμος που ψηφίστηκε τελευταία για την κατακράτηση παιδιού στο εξωτερικό και επέδρασε μέχρι ενός σημείου αποτρεπτικά.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι πρέπει να γίνεται καλύτερος έλεγχος στα οδοφράγματα και τα σημεία εξόδου από τη Δημοκρατία και να γίνονται καλύτερες συνεννοήσεις για εντοπισμό των παιδιών. Ενδεχομένως, συνέχισε, να ενδείκνυται όπως σε μεικτούς γάμους γίνεται καλύτερη ενημέρωση στον Κύπριο για το νομικό καθεστώς που επικρατεί στη χώρα του μη Κύπριου συζύγου.

Η Άντρη Δημητρίου, μητέρα παιδιού που έχει απαχθεί, ανέφερε ότι ήρθε στη συνεδρία με περισσότερες ελπίδες και φεύγει με μεγάλη απογοήτευση, λέγοντας ότι το παιδί της απήχθη προ τριετίας και βρίσκεται στη Συρία. Σημείωσε ότι “από τον περασμένο Ιανουάριο ήρθαμε στην Επιτροπή, συζητήθηκε το ίδιο θέμα σε μια συνεδρία στην οποία αναμασήθηκαν τα ίδια πράγματα. Είμαστε γονείς και ο κάθε γονέας αναμένει να ακούσει για τη δική του περίπτωση κάτι πιο συγκεκριμένο”. Είπε ότι η ίδια είναι από τους “τυχερούς” γονείς που γνωρίζει πού είναι το παιδί της με το οποίο διατηρεί κάποια επαφή, αλλά αυτό δεν λύνει το πρόβλημα.

Πρόσθεσε ότι δεν ξέρουμε αν τα παιδιά μας τρώνε, αν είναι καλά και σε ποιες συνθήκες διαβιούν, ενώ ταυτόχρονα αποξενώνονται από τη μητρική τους γλώσσα.

Η Χρυστάλλα Παναγιώτου, μητέρα επίσης παιδιού που έχει απαχθεί, είπε ότι παρουσιάστηκε σε ακόμα μία συνεδρία και ένα χρόνο μετά άκουσαν τα ίδια πράγματα. Πρόσθεσε πως έπρεπε να υπάρχει ολοκληρωμένος νόμος για πρόληψη και αντιμετώπιση αυτών των περιπτώσεων και τιμωρία αυτών των εγκληματιών.

“Θέλουμε τα παιδιά μας, δεν έχουμε ζωή χωρίς τα μωρά μας”, συνέχισε, αναφέροντας ότι οι υποθέσεις μας σταμάτησαν στο Δικαστήριο. Εξήγησε ότι τρία χρόνια μετά που προσέφυγε στο Δικαστήριο δεν έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του απαγωγέα.Τα παιδιά της, ανέφερε καταλήγοντας (επτά και τεσσάρων ετών) δεν μπορούν να μιλήσουν ελληνικά για να επικοινωνούν επαρκώς μαζί της.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Διερεύνηση, κατασχέσεις και οργανωμένο έγκλημα – Ο επικίνδυνος κόσμος των ναρκωτικών μέσα από υποθέσεις της ΥΚΑΝ

Ημέρα του Πατέρα: Προτάσεις για δώρα στον πρώτο μας σούπερ-ήρωα - Από βιβλία μέχρι προϊόντα τεχνολογίας και κοσμήματα

Ταξιδεύεις και θες να μάθεις τα δικαιώματά σου; - Ξεκινά ενημερωτική εκστρατεία στον Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας

Μαυρίκιος Μαυρικίου - Ιλάειρα Ζήση: Είναι έτοιμο! Δείτε το παραμυθένιο δωμάτιο της κόρης τους - Φωτογραφίες

Σοβαρό τροχαίο στη Μαλούντα: Ποια η κατάσταση της υγείας του 31χρονου οδηγού που συγκρούστηκε σε πάσσαλο της ΑΗΚ

«Τυλίχθηκε» στις φλόγες τρακτέρ στη Λευκωσία  – Αποκλείστηκε η σκηνή  



Δολοφονία στην Πάφο: Διάταγμα 8ημερης κράτησης στον πρώην σύζυγο - Ποιος ανέλαβε τα 2 τους παιδιά - Εν αναμονής της νεκροτομής

Δολοφονία στην Πάφο: Διάταγμα 8ημερης κράτησης στον πρώην σύζυγο - Ποιος ανέλαβε τα 2 τους παιδιά - Εν αναμονής της νεκροτομής

Δικαστικό διάταγμα προσωποκράτησης για 8 ημέρες εκδόθηκε για τον 48χρονο ύποπτο για τη δολοφονία της 41χρονης πρώην συζύγου του στην επαρχία Πάφου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top