ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δίκη πρώην στελεχών της BoC – Ορφανού: «Πίστευαν ότι θα κάλυπταν το κεφαλαιακό κενό»

Δίκη πρώην στελεχών της BoC – Ορφανού: «Πίστευαν ότι θα κάλυπταν το κεφαλαιακό κενό»

Η εντύπωση που διδόταν από τους διοικούντες της Τράπεζα Κύπρου το 2012 ήταν ότι θα γινόταν κατορθωτό να καλυφθεί το κεφαλαιακό κενό, σύμφωνα με την Αναστασία Ορφανού, διευθύντρια του γραφείου του προέδρου της Τράπεζας Κύπρου κατά την περίοδο εκείνη.

Η κ. Ορφανού κατέθεσε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας στην υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και πέντε πρώην ανώτατων στελεχών της.

Η μάρτυρας κατηγορίας εργάστηκε με τρεις διαδοχικούς προέδρους της Τράπεζας Κύπρου, τους Ελευθέριο Ιωάννου, Θεόδωρο Αριστοδήμου και Ανδρέα Αρτέμη και μεταξύ των καθηκόντων της ήταν και η ετοιμασία των ομιλιών του εκάστοτε προέδρου.

Στην κατάθεσή της στην αστυνομία, την οποία διάβασε κατά τη σημερινή ακρόαση, η κ. Ορφανού είπε ότι για την ετοιμασία των ομιλιών του κ. Θεόδωρου Αριστοδήμου στις ετήσιες γενικές συνελεύσεις της τράπεζας λάμβανε οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές από τον ίδιο και υπήρχε συνεννόηση με το γραφείο του ανώτατου διευθύνοντα συμβούλου Ανδρέα Ηλιάδη για να μην καλύπτουν τα ίδια θέματα στις ομιλίες τους.

Ειδικότερα για την ομιλία του Θεόδωρου Αριστοδήμου στη Γενική Συνέλευση της τράπεζας στις 19 Ιουνίου 2012 είπε ότι τα περισσότερα θέματα που αναπτύσσονταν σε αυτήν της λέχθηκαν από τον ίδιο.

Όπως ανέφερε, στην ομιλία γινόταν αναφορά στις κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας, χωρίς ωστόσο να θυμάται ποιος έδωσε τα συγκεκριμένα στοιχεία. Επίσης αναφερόταν βάσει των συγκεκριμένων στοιχείων ότι η τράπεζα πλησίαζε αρκετά στην επίτευξη του στόχου της ανακεφαλαιοποίησης και πως το συγκρότημα ανέμενε πως μέσω της μελλοντικής κερδοφορίας, της αποτελεσματικής διαχείρισης των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων και άλλων μέτρων θα είναι σε θέση να καλύψει τους ελάχιστους απαιτούμενους δείκτες κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων και βασικών ιδίων κεφαλαίων σε εύλογο χρονικό διάστημα.

«Θυμάμαι ότι δεν υπήρχε ανησυχία γιατί οι αρμόδιοι πίστευαν ότι θα επιτυγχάνετο ο στόχος κάλυψης κεφαλαιακών αναγκών» είπε η μάρτυρας κατηγορίας.

Εξεταζόμενη από την εκπρόσωπο της κατηγορούσας Αρχής Πωλίνα Ευθυβούλου, η κ. Ορφανού, η οποία αποχώρησε από την Τράπεζα Κύπρου τον Φεβρουάριο του 2013, είπε πως σε γενικές γραμμές για την ετοιμασία των ομιλιών έπαιρνε «κάποια κατεύθυνση» από τον Θεόδωρο Αριστοδήμου και λαμβάνονταν στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Είπε ότι στα κείμενα γίνονταν αλλαγές από τον πρόεδρο.

Στην αντεξέτασή της από τον συνήγορο υπεράσπισης Δημήτρη Αραούζο, η Αναστασία Ορφανού επανέλαβε πως «το σύνολο των διοικούντων ένιωθαν σίγουροι» ότι θα καλύπτονταν οι στόχοι σε σχέση με τις κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας. Είπε ακόμα πως τα στοιχεία για τους δείκτες κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων και βασικών ιδίων κεφαλαίων που αναφέρονταν στην ομιλία του Θεόδωρου Αριστοδήμου ενώπιον της ΓΣ στις 19/6/2012, είχαν ληφθεί από τα αρμόδια τμήματα της τράπεζας και ότι ο ίδιος δεν είχε την ευχέρεια να τα επιβεβαιώσει.

Κατά τη σημερινή δικάσιμο ολοκληρώθηκε, επίσης, η εξέταση και αντεξέταση της Μαριάννας Παντελίδου, η οποία την Άνοιξη του 2008 ανέλαβε καθήκοντα Διευθύντριας Συγχωνεύσεων και Εξαγορών στην Τράπεζα Κύπρου, από την οποία αποχώρησε τον Οκτώβριο του 2012.

Η μάρτυρας αναφέρθηκε στη διαδικασία πώλησης των δύο ασφαλιστικών εταιρειών του Συγκροτήματος, Eurolife και Γενικών Ασφαλειών Κύπρου, που ανέλαβε η υπηρεσία της γύρω στον Μάρτιο με Απρίλιο του 2012.

Η πώληση, είπε, των ασφαλιστικών εταιρειών αποσκοπούσε στην ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαίων της Τράπεζας, καθώς υπήρχε σε εξέλιξη η διαδικασία των στρες τεστς της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών. «Συγκεκριμένα θυμάμαι ότι σκοπός ήταν όπως η πώληση λογιστεί στις καταστάσεις του συγκροτήματος μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012, που έληγε η προθεσμία της ΕΑΤ».

Ανέφερε ότι προς το σκοπό αυτό προσλήφθηκαν οι εξωτερικοί σύμβουλοι Deutsche Bank.

Κατά τη λήξη της διαδικασίας προσφορών περί τα μέσα του Ιουνίου του 2012, δεν είχε υποβληθεί καμία προσφορά, είπε. Σύμφωνα με τη μάρτυρα κατηγορίας είχε δημιουργηθεί υποεπιτροπή του ΔΣ προς ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις για το συγκεκριμένο θέμα, μέλη της οποίας ήταν οι Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Κυπρή, Βασίλης Ρολόγης, Μάνθος Μαυρομμάτης, Χρίστος Μουσκής, Κώστας Σεβέρης, Γιώργος Γεωργιάδης και τα διευθυντικά στελέχη του Συγκροτήματος, μεταξύ των οποίων και η ίδια.

Η κ. Παντελίδου είπε ότι η εν λόγω επιτροπή είχε συνεδριάσει πριν την λήξη των προσφορών, κατά την οποία συνεδρία τα μέλη ενημερώθηκαν ότι δεν λήφθηκε προσφορά και ότι συγκεκριμένη εταιρεία επιθυμούσε να μπει σε απευθείας διαπραγμάτευση. Υπήρξαν, είπε, πιέσεις και παράπονα από πλευράς μελών του ΔΣ για να εισακουστούν παράλογες απαιτήσεις της εταιρείας για να βγει η Τράπεζα εκτός διαδικασίας. Σύμφωνα με τη μάρτυρα, τη διαδικασία της απευθείας διαπραγμάτευσης ευνοούσε ο Αντρέας Ηλιάδης.

Την επομένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής γραπτών προσφορών έγινε εσπευσμένη σύσκεψη της υποεπιτροπής όπου τα μέλη ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις και εξέφρασαν την απογοήτευσή τους. Σύμφωνα με τη μάρτυρα αποφασίστηκε όπως προσεγγιστούν εκ νέου οι ενδιαφερόμενοι για να διαφανεί κατά πόσον θα άλλαζαν γνώμη και θα υπέβαλαν προσφορά σε περίπτωση παράτασης της προθεσμίας, καθώς επίσης η Deutsche Bank να συνεχίσει την προσπάθεια για εντοπισμό άλλων ενδιαφερόμενων αγοραστών και να εξεταστεί το ενδεχόμενο πώλησης του εν ισχύ χαρτοφυλακίου της Eurolife.

Η κ. Παντελίδου είπε πως θα ήταν «πολύ δύσκολο» να γίνει πώληση των δύο ασφαλιστικών εταιρειών από τις 15 Ιουνίου 2012 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012 που έληγε η προθεσμία της ΕΑΤ, εκτός κι αν ήταν κάποια εταιρεία που είχε ήδη μελετήσει και αξιολογήσει τις υπό εξαγορά εταιρείες.

Η μάρτυρας κατηγορίας είπε πως η όλη προσπάθεια πώλησης των ασφαλιστικών εταιρειών έγινε με βάση τη διεθνώς αναγνωρισμένη και βέλτιστη πρακτική και ότι ήταν μια «πολύ γνήσια» προσπάθεια και ότι υπήρξε «σοβαρό ενδιαφέρον, από κάποιους πιο ζωηρό σε σύγκριση με άλλους».

Σήμερα ολοκληρώθηκε η εξέταση και αντεξέταση της Γεωργίας Δανού, η οποία εργαζόταν στην Τράπεζα Κύπρου ως προϊσταμένη του Τμήματος Νομικής Υπηρεσίας, αφού έγινε έλεγχος σειράς τεκμηρίων-εγγράφων που παραδόθηκαν από τη μάρτυρα κατηγορίας, τα οποία έγιναν παραδεκτά γεγονότα.

Η υπόθεση συνεχίζεται την Πέμπτη, 21/1, στις 0930. Επίσης έχουν οριστεί ακροάσεις για τις 26/1, 2/2 και 8/2.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πλαστικές σακούλες: Πού πήγαν τελικά τα λεφτά από τα 6 σεντς των πωλήσεων  - Γιατί καταργήθηκαν και ποιο το παράδοξο  

Συγκλονιστικές εικόνες - Οδού: Τα σημεία όπου έσωσαν εθελοντές από την φονική πυρκαγιά το 2021 - Αποκάλυψη στο «Τ»

Θετικά νέα για την ανεργία στην Κύπρο: Η μείωση του ποσοστού και οι τομείς - Πίνακες

Θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά: Υπό τετραήμερη κράτηση ο 23χρονος οδηγός - Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει

Επεισοδιακή καταδίωξη: Χειροπέδες σε 26χρονο καταζητούμενο και 32χρονο παράνομο μετανάστη - Βρήκαν και ναρκωτικά στο όχημα

Εντοπίστηκε νέα μετάλλαξη του Covid: Ονομάζεται «FLiRT» - Λειτουργούν τα τρέχοντα εμβόλια; - Όσα πρέπει να ξέρετε

Χριστιάνα Αριστοτέλους: Απαστράπτουσα στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ των Καννών - Δείτε φωτογραφίες



Εκλογές 2024: Αναρτήθηκαν διαδικτυακά τα ψηφοδέλτια - Πώς προχωρούν οι διαδικασίες ενόψει της 9ης Ιουνίου

Εκλογές 2024: Αναρτήθηκαν διαδικτυακά τα ψηφοδέλτια - Πώς προχωρούν οι διαδικασίες ενόψει της 9ης Ιουνίου

Ήδη ψηφοδέλτια έχουν αναρτηθεί διαδικτυακά, και οι εκλογείς μπορούν να εξοικειωθούν με αυτά, ενώ στα εκλογικά κέντρα θα δοθεί όση βοήθεια χρειάζεται προκειμένου να μπορέσει ο κάθε ψηφοφόρος να αντιληφθεί πώς και τι ακριβώς θα ψηφίσει, δήλωσε το Σάββατο στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Δρ Ελίκκος Ηλία, ενόψει της επικείμενης διπλής εκλογικής διαδικασίας της 9ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top