ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Θετικό το 2015 - Aκόμη καλύτερο το 2016 - Aνάλυση

Κομισιόν: Θετικό το 2015 - Aκόμη καλύτερο το 2016 - Aνάλυση

Το έτος που πέρασε είναι κατά τους Ευρωπαίους αρμοδίους, μια πολύ καλή αρχή για σταθερή ανοδική πορεία στα οικονομικά της Ευρωζώνης. Το 2015 κατέγραψε πλεονάσματα και αναμένεται το παρόν έτος να καταγράψει ακόμη υψηλότερα και να επηρεάσει θετικά όλους τους τομείς της οικονομίας.

Μείωση της ανεργίας στο 14,5% και στο 13,2% για τα έτη 2016 και 2017, από 15,5 το 2015, προβλέπει η Κομισιόν, σύμφωνα με το κείμενο των χειμερινών οικονομικών προβλέψεων που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο αρμόδιος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί. 

Αντίστοιχα η Κομισιόν καταγράφει σταθερή αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4% το 2015, 1,5% το 2016 και 2,0% το 2017 και αποκλιμάκωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ από το 108,4% το 2015 στο 99,9% το 2016 και το 95% το 2017. Επιπλέον η Κομισιόν βλέπει ελαφρά πλεονασματικούς προϋπολογισμούς με +0,1% το 2016 και +0,2% το 2017 από -1,0% το 2015.

Το κείμενο των προβλέψεων για την Κύπρο επιγράφεται “Η ανάπτυξη επιστρέφει, καθώς η εσωτερική ζήτηση ανακάμπτει” και η Κομισιόν προχωρεί σε λεπτομερή ανάλυση των παραμέτρων που κινούν την κυπριακή οικονομία το 2015, 2016 και 2017.

Συγκεκριμένα η Κομισιόν αναφέρει ότι “η οικονομία της Κύπρου αναμένεται ότι κατέγραψε μεγέθυνση 1,4% το 2015 οδηγούμενη από την εσωτερική και εξωτερική ζήτηση, βοηθούμενη από τον χαμηλό πληθωρισμό και την υποτίμηση του ευρώ. Η ανάπτυξη προβλέπεται πως θα ενδυναμωθεί περαιτέρω και θα φτάσει το 2,0% το 2017, η οποία θα υποστηρίξει την αγορά εργασίας και να θέσει την ανεργία σε καθοδική τροχιά. Τα δημόσια οικονομικά θα συνεχίσουν να βελτιώνονται”.

 

Κατά την Κομισιόν "η οικονομική δραστηριότητα πήρε τα πάνω της το 2015”

“Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε στα πρώτα τρία τρίμηνα του 2015, μετά από τρία χρόνια σε αρνητικό έδαφος. Υπό το φως των βελτιούμενων βραχυπρόθεσμων ενδείξεων, όπως το οικονομικό κλίμα και οι τουριστικές αφίξεις, το πραγματικό ΑΕΠ, αυξήθηκε κατά 1,4% το 2015 στο σύνολο, ωθούμενο από την εσωτερική και εξωτερική ζήτηση, με πρόσθετη υποστήριξη από τον χαμηλό πληθωρισμό και την υποτίμηση του ευρώ. Ωστόσο οι εξαγωγές δεν ήταν επαρκώς ισχυρές για να αντισταθμίσουν την αύξηση των εισαγωγών, που αυξήθηκαν λόγω της ισχυρότερης εσωτερικής ζήτησης και του αυξημένου αριθμού νηολόγησης πλοίων. Συνεπώς οι καθαρές εξαγωγές συνέβαλαν αρνητικά στο ΑΕΠ.

Η ανάπτυξη το 2015 στηρίχθηκε επίσης από τη βραδύτερη του αναμενόμενου πορεία μείωσης των δημοσίων εσόδων και την αμυδρά αύξηση των επενδύσεων. Ωστόσο η αύξηση των επενδύσεων στηρίχθηκε στην αύξηση νηολόγησης πλοίων στην Κύπρο που συνέβαλε στην αύξηση των εισαγωγών και άρα σε καμία καθαρή αύξηση του ΑΕΠ. Η αγορά εργασίας βελτιώθηκε με την ανεργία να αρχίζει να πέφτει και την απασχόληση να αυξάνεται σταδιακά.

 

Η Κομισιόν προβλέπει ότι “η ανάπτυξη προβλέπεται πως θα ενισχυθεί σταδιακά περαιτέρω”

Θεωρεί ότι "το 2016, η εσωτερική ζήτηση αναμένεται να στηρίξει την ανάπτυξη, καθώς η υποστήριξη της κατανάλωσης από το χαμηλό πληθωρισμό θα συνεχιστεί. Η αύξηση των επενδύσεων, ωστόσο, θα επιβραδυνθεί, κυρίως λόγω ενός αρνητικού αντίκτυπου από την αύξηση της νηολόγησης πλοίων το 2015. Ακόμα όμως και έτσι το υποβόσκον δυναμικό των επενδύσεων ενδυναμώνεται, ταυτόχρονα με την χαλάρωση της παροχής πιστώσεων. Η επιβάρυνση από τη μείωση των δημοσίων δαπανών και των αποθεματικών, θα μειωθεί και ως εκ τούτου στηρίξει επιπλέον την ανάπτυξη. Οι καθαρές εξαγωγές αναμένεται να παραμείνουν γενικά ουδέτερες ως προς το ΑΕΠ, καθώς η αύξηση των εξαγωγών θα επιβραδυνθεί, αντανακλώντας ότι η θετική επίπτωση από την υποτίμηση του ευρώ εξασθενεί.”

“Η αύξηση της ανάπτυξης πέραν του ορίζοντα των προβλέψεων, θα οδηγήσει σε περαιτέρω βελτίωση στην αγορά εργασίας. Καθώς το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,5% το 2016 και 2,0% το 2017, η ανεργία αναμένεται να αποκλιμακωθεί κοντά στο 13% το 2017. Με την απασχόληση υψηλή και την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό σταθερή, η αύξηση των μισθών θα παραμείνει αναιμική το 2016 και το 2017. Τα υψηλά περιθώρια κέδρους αντανακλούν την επίπτωση του χαμηλού κόστους μονάδας εργασίας στις τιμές στο εσωτερικό οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν ελάχιστα”, αναφέρει το κείμενο των προβλέψεων.

 

Σε σχέση με τα ρίσκα της πρόβλεψης η Κομισιόν αναφέρει ότι “οι κίνδυνοι στην πρόβλεψη παραμένουν ισορροπημένοι”

Χαρακτηριστικά υπολογίζει ότι “επί το θετικότερο, η ανανεωμένη αδυναμία στις τιμές ενέργειας και η επίπτωση της παρελθούσας υποτίμησης του ευρώ, θα μπορούσαν να συνεχίσουν να στηρίζουν την κατανάλωση και τις εξαγωγές παραπάνω από ότι αναμένουμε". Ενώ στο αρνητικό σενάριο, "η εξασθένηση της εξωτερικής ζήτησης και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την πρόβλεψη επιπλέον. Στο χρηματοπιστωτικό τομέα, το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια παρατεταμένη περίοδο σφιχτών πιστωτικών συνθηκών, η οποία θα καθυστερούσε την ανάκαμψη”.

 

Κατά την Κομισιόν “η δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίζει”

Σύμφωνα με το κείμενο των προβλέψεων "το γενικό πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να φτάσει το 2,2% του ΑΕΠ το 2015 με ένα αντίστοιχο έλλειμμα επικεφαλίδα της τάξης του 1.0% του ΑΕΠ. Αν εξαιρέσουμε την εφάπαξ επίπτωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών το 2014, η πρωτογενής ισορροπία επιδεινώθηκε κατά 0,4% του ΑΕΠ, κυρίως ωθούμενη από παράγοντες εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης, όπως οι νέοι κανόνες για το ΦΠΑ, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες εμπορίου και η διοχέτευση εισοδήματος προς το εθνικό ταμείο αναδιάρθρωσης τραπεζών, όπως και η μείωση στο εισόδημα από παράγωγα της Κεντρικής Τραπέζης Κύπρου. Η αύξηση του ελλείμματος σε σχέση με τα παραπάνω αντισταθμίζεται από εφάπαξ έσοδα συνδεδεμένα με πρόστιμα από την εθνική επιτροπή ανταγωνισμού. Στον τομέα των δαπανών, το αποτέλεσμα του 2015 επηρεάστηκε από το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών και την εισαγωγή του Εγγυημένου Κατώτατου Εισοδήματος.”

Το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να αυξηθεί σε 2,6% το 2016 και να παραμένει σταθερό το 2017, κυρίως ωθούμενο από τη βελτίωση της προοπτικής της οικονομίας. Η άνοδος αναμένεται παρά την εισαγωγή στοιχείων που είχαν παγώσει κατά τη διάρκεια του προγράμματος, όπως αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

“Η επιδείνωση της διαρθρωτικού ελλείμματος του 2015 οφείλεται κυρίως στην επιδείνωση του ελλείμματος αναφοράς", αναφέρει η Κομισιόν και συνεχίζει εξηγώντας ότι "το 2016 το διαρθρωτικό έλλειμμα θα βελτιωθεί ελαφρά, καθώς το έλλειμμα αναφοράς θα βελτιωθεί και το κενό απόδοσης θα συρρικνωθεί. Το 2017 όμως το διαρθρωτικό έλλειμμα θα επιδεινωθεί και πάλι παρά τη βελτίωση του ελλείμματος αναφοράς, καθώς το κενό απόδοσης θα παραμένει θετικό”.

Τέλος καταγράφει ότι "το Χρέος ως προς το ΑΕΠ αναμένεται να κορυφωθεί το 2015 στο 108% και να μειωθεί στο 95% το 2017. Η νέα οροφή μετακινήθηκε από το 2014 στο 2015 καθώς η μειωτική του χρέους επίπτωση κάποιων πρωτοβουλιών αναμένεται να επιδράσει μόνο το 2016”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σεξ στην παραλία: Η «καλοκαιρινή» φαντασίωση - Πόσο επικίνδυνο είναι τελικά;

4+1 παραμυθένιοι έρωτες που γεννήθηκαν στα γυρίσματα τηλεοπτικών σειρών

Αυτισμός: Απλό τεστ υπόσχεται διάγνωση σε μωρά κάτω των επτά μηνών

Είναι υποχρεωτικό να καταβάλλει ένας εργοδότης 13ο και 14ο μισθό;

Η στιγμή της κατάρρευσης του τριώροφου κτιρίου στην Κωνσταντινούπολη - Η στιγμή της κατάρρευσης του τριώροφου κτιρίου στην Κωνσταντινούπολη - Ένας νεκρός και επτά τραυματίες - Δείτε βίντεο

Κλεοπάτρα Αδάμου: Η 24χρονη αδερφή της Ήβης είναι μία κούκλα και έχει ταλέντο στη μουσική



Λετυμπιώτης για Κυπριακό: «Διαβεβαιώνουμε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη έγνοια»

Λετυμπιώτης για Κυπριακό: «Διαβεβαιώνουμε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη έγνοια»

«Διαβεβαιώνουμε τον κυπριακό λαό ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη έγνοια από την επίλυση του Κυπριακού, του ύψιστου εθνικού ζητήματος και θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μπορέσουν να υπάρξουν εξελίξεις», είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top