ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α.Κυπριανού: «Το Κυπριακό δεν είναι θέμα χρόνου»

Α.Κυπριανού: «Το Κυπριακό δεν είναι θέμα χρόνου»

Απορρίπτει χωρίς συζήτηση την ιδέα για δημιουργία τουρκικής στρατιωτικής βάσης ο κ. Κυπριανού.

Την πεποίθηση ότι το αν θα λυθεί ή όχι το Κυπριακό δεν είναι θέμα χρόνου που παρέρχεται αλλά των προτάσεων που κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εξέφρασε την Μ. Πέμπτη (28/04) ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, και απέρριψε χωρίς συζήτηση την όποια ιδέα για δημιουργία τουρκικής στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.

Σε δηλώσεις του την Μ. Πέμπτη και κληθείς να σχολιάσει δήλωση εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ ότι η Γενική Γραμματεία των ΗΕ πληροφορείται «ότι οι συνομιλίες πηγαίνουν καλά» και ερωτηθείς αν είναι αυτή η εντύπωση που αποκόμισε από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε τί σημαίνει «πηγαίνουν καλά» και ανέφερε ότι «υπάρχει μια πρόοδος που οφείλεται στο ότι υιοθετήθηκαν οι συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ και στο γεγονός ότι κατάφεραν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Τ/κ ηγέτη Ακιντζί να συμφωνήσουν σε κάποια ζητήματα».

«Ο δικός μας στόχος βέβαια είναι αυτή η προσπάθεια να συνεχίσει και να έχει αίσιο τέλος», πρόσθεσε, υποδεικνύοντας ωστόσο ότι «απέχουμε πάρα πολύ μακριά από τον τελικό στόχο που είναι η επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επανέλαβε εκ νέου ότι «το αν θα λυθεί ή όχι το Κυπριακό δεν είναι συναντημένο με το χρόνο, δεν είναι θέμα χρόνου που παρέρχεται, είναι θέμα προτάσεων που κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», εξηγώντας πως «αν δεν κατατεθούν προτάσεις οι οποίες θα ικανοποιούν τις προσδοκίες και τα οράματα των Ε/κ και των Τ/κ, δεν μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία στο Κυπριακό». Και πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ θα λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίσει ότι οι προτάσεις που θα κατατεθούν θα ανταποκρίνονται σε αυτές τις προσδοκίες, και των Ε/κ και των Τ/κ.

Ερωτηθείς σε σχέση με σημερινό δημοσίευμα που κάνει λόγο για επεξεργασία φόρμουλας από την Τουρκία για δημιουργία στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι μια τέτοια πρόταση είναι «απορριπτέα δίχως συζήτηση». «Δεν συζητούμε καν για τέτοιο θέμα», ανέφερε.

Ερωτηθείς εξάλλου σε σχέση με βεβήλωση τάφων καταδρομέων στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο κ. Κυπριανού είπε πως παρόλο που δεν γνωρίζει για το περιστατικό, εντούτοις το ΑΚΕΛ τάσσεται ενάντια στη βεβήλωση οποιωνδήποτε τάφων. «Ελπίζω η Αστυνομία να διερευνήσει και να βρει τί πραγματικά έχει γίνει», πρόσθεσε.

Αναπομπές/αναφορές νομοθεσιών από ΠτΔ


Σε ερώτηση αν είχε οποιανδήποτε επαφή με τον Πρόεδρο της Βουλής για το χειρισμό του θέματος των αναφορών/αναπομπών του Προέδρου της Δημοκρατίας για νομοθεσίες που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το θέμα είχε συζητηθεί στην τελευταία σύσκεψη που είχαν οι Αρχηγοί και Εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων με τον Πρόεδρο της Βουλής και ότι υπάρχει γνωμάτευση που λέει ότι αυτή η περίοδος θεωρείται νεκρή οπότε οι δύο εβδομάδες που απαιτούνται μπορούν να μετρήσουν μετά τις 2 του Ιούνη όταν και θα συνέλθει για πρώτη φορά η νέα Βουλή. «Υπάρχει λύση στο όλο ζήτημα, όμως αν ο Πρόεδρος της Βουλής επικοινωνήσει μαζί μας και ζητήσει τη δική μας άποψη, θα συζητήσουμε και θα δούμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος χειρισμού», πρόσθεσε.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Θανατηφόρο στα κατεχόμενα: Ο 79χρονος Φώτης Φωτίου το θύμα του τροχαίου - Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top