ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταθέτει για την υπόθεση Ρίκκου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Καταθέτει για την υπόθεση Ρίκκου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας παρουσιάζεται αύριο στις 8.30 το πρωί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης στην ποινική υπόθεση εναντίον του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέως Ρίκκου Ερωτοκρίτου, των δικηγόρων Ανδρέα Κυπρίζογλου και Παναγιώτη Νεοκλέους και του δικηγορικού γραφείου «Ανδρέας Νεοκλέους ΔΕΠΕ».

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη έχει κλητεύσει η πλευρά της υπεράσπισης του κ. Ερωτοκρίτου με την έκδοση μαρτυρικής κλήσης στο στάδιο της διαδικασίας απολογίας του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέως ενώπιον του Δικαστηρίου. Υπενθυμίζεται ότι το Κακουργιοδικείο με ενδιάμεση απόφαση του στις 3/3/2016 έκρινε ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον των κατηγορουμένων, καλώντας τους σε απολογία.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στον Πρόεδρο, από τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε μαρτυρική κλήση για να παρουσιαστεί ως μάρτυρας υπεράσπισης σε μια ποινική διαδικασία δεν είχε άλλη επιλογή από το να ανταποκριθεί θετικά. Μάλιστα, ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με δημόσιες δηλώσεις του είχε εκφράσει την πρόθεση του να παραστεί στη δική, ξεκαθαρίζοντας πως άρνηση του να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου θα είναι ποινικό αδίκημα.


Για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά της Κύπρου
 

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, είπε ότι είναι η πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά της Κύπρου που Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταθέτει ως μάρτυρας υπεράσπισης σε μια ποινική υπόθεση.

Ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε, επίσης, ότι “ο Πρόεδρος θα κριθεί, όπως κρίνεται οποιοσδήποτε μάρτυρας παρουσιάζεται ενώπιον του Δικαστηρίου και δεν υπάρχει οποιαδήποτε διαφοροποίηση λόγω του ότι είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας”, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να τύχει οποιασδήποτε ιδιαίτερης ή διαφορετικής μεταχείρισης λόγω αυτής του της ιδιότητας.

Δεν θα έχει ειδικό καθεστώς μάρτυρα ο Πρόεδρος, ξεκαθαρίζει η Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου
 

Κατά την τελευταία δικάσιμο στις 16/5/2016, ο δικηγόρος του κ. Ερωτοκρίτου, Χρίστος Πουργουρίδης, ανέφερε ότι για την πλευρά της υπεράσπισης του κ. Ερωτοκρίτου, ο Πρόεδρος θεωρείται αναγκαίος μάρτυρας, ζητώντας την κατανόηση του Δικαστηρίου στη δυσκολία που αντιμετώπιζε ο Πρόεδρος, λόγω διαφόρων υποχρεώσεων του, να παραστεί στο δικαστήριο νωρίτερα από την 1η Ιουνίου.

Η Πρόεδρος του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας Λένα Δημητριάδου ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα να παραλύσει και να παγώσει η διαδικασία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, σημειώνοντας ωστόσο ότι “δεν θέλουμε να στερήσουμε από καμία πλευρά τη δυνατότητα να προσκομίσει την μαρτυρία την οποία θεωρεί αναγκαία”.

Το δικαστήριο αποφάσισε τελικά να ορίσει τη δίκη για αύριο με την Πρόεδρο του Κακουργιοδικείου να ξεκαθαρίζει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα έχει ειδικό καθεστώς μάρτυρα, αλλά θα καταθέσει όπως όλοι οι άλλοι μάρτυρες. «Εάν θα έρθει μάρτυρας (ο Πρόεδρος) θα πρέπει να είναι μάρτυρας όπως όλοι οι άλλοι μάρτυρες», ανέφερε συγκεκριμένα, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχουν ειδικά καθεστώτα» εάν κάποιος είναι Πρόεδρος.

Οι συναντήσεις Κληρίδη - Ερωτοκρίτου στο Προεδρικό στο επίκεντρο της κατάθεσης του Προέδρου
 

Όπως συμβαίνει με κάθε μάρτυρα υπεράσπισης, αφού πρώτα ορκιστεί από το εδώλιο του μάρτυρα να πει την αλήθεια, όλη την αλήθεια, και τίποτε άλλο παρά την αλήθεια, ο Πρόεδρος θα εξεταστεί αρχικά από το Δικηγόρο του κ. Ερωτοκρίτου και στη συνέχεια από τον εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής Ηλία Στεφάνου.

Τόσο η εξέταση όσο και η αντεξέταση του Προέδρου αναμένεται να επικεντρωθεί στις δύο συναντήσεις που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον κ. Ερωτοκρίτου και τον νυν Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη πριν από το διορισμό του στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα.

Κατά την απολογία του, ο κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι η πρώτη συνάντηση ήταν φιλοφρονητικής φύσεως και σε αυτήν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «απευθύνθηκε και στους δύο μας, λέγοντας για τις προσδοκίες του κόσμου, για πλήρη διερεύνηση των υποθέσεων που αφορούσαν την κατάρρευση της οικονομίας. Μας κάλεσε δε να συνεργαστούμε και οι δύο μας, και να καταβάλουμε το άπαν των δυνάμεων μας για ταχεία και αποτελεσματική προσαγωγή των υπαιτίων στη δικαιοσύνη. Σ’ αυτά συμφωνήσαμε και οι δύο».
 
Στη δεύτερη συνάντηση, ο κ. Ερωτοκρίτου υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στον κ. Κληρίδη πως ως Γενικός Εισαγγελέας “θα βοηθηθεί από τη συνεισφορά μου ειδικά σε ποινικές υποθέσεις, όπως και για τις υποθέσεις της κατάρρευσης της οικονομίας”. “Και συνεχίζοντας (ο Πρόεδρος) απ` ό,τι θυμάμαι, είπε ότι θα ήταν καλό, να κάνετε μια συνεννόηση οι δύο σας γι΄ αυτό, προσθέτοντας ότι τον τελευταίο λόγο θα τον έχει ο Γενικός Εισαγγελέας. Εισηγήθηκε μάλιστα ένα πρωινό καθημερινό καφέ μαζί, του Γενικού Εισαγγελέα και εμένα, στη Νομική Υπηρεσία, για σκοπούς συνεννόησης μας, για την καθημερινή εργασία. Πάλι και σ` αυτά συμφωνήσαμε και οι δύο και φύγαμε”.

Όπως είπε, “καμία άλλη προϋπόθεση, όρος ή αντίλογος, γραπτά ή προφορικά, δεν τέθηκε και δεν έγινε, από κανέναν τόσο στο Προεδρικό Μέγαρο όσο και μετά”.
 
Κατά την εξέταση του από την Κατηγορούσα Αρχή τον περασμένο Οκτώβριο, ο νυν Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης είπε ότι έθεσε τρεις όρους στον κ. Ερωτοκρίτου σε σχέση με τα καθήκοντά του, οι οποίοι και έγιναν αποδεκτοί, κατόπιν, όπως ανέφερε, δικής του επιμονής να καθοριστούν τα καθήκοντά του.

Τα θέματα αυτά τέθηκαν, σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, σε δύο συναντήσεις στο Προεδρικό που έγιναν μεταξύ της απόφασής του να αποδεχθεί τον διορισμό του και της επίσημης ανάληψής των καθηκόντων του. Οι όροι αυτοί ήταν ότι για τις σοβαρές ποινικές υποθέσεις πριν να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια θα το συζητούσε μαζί με τον ίδιο, ο δεύτερος ότι αν υπήρχε περίπτωση διιστάμενων απόψεων και πάλι προτού προβεί σε ενέργειες θα το συζητούσε μαζί του ενώ σε όλες τις περιπτώσεις, οι αστυνομικοί φάκελοι έπρεπε να τίθενται ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα.

Όπως εξήγησε ο κ. Κληρίδης, ο κ. Ερωτοκρίτου είχε υποβάλει πρόταση να χειρίζεται τις ποινικές υποθέσεις της Νομικής Υπηρεσίας, γεγονός που δεν αποδέχθηκε ο ίδιος.


Τη θέση ότι αν δεν έθετε τους όρους που έθεσε σε σχέση με τα καθήκοντα του κ. Ερωτοκρίτου, τότε ο ίδιος θα υποβίβαζε το θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα, εξέφρασε ο Κώστας Κληρίδης αντεξεταζόμενος από τον δικηγόρο του κ. Ερωτοκρίτου Χρήστο Πουργουρίδη. Ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι «αν είχα υποβιβάσει το θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα σ` αυτό το επίπεδο, θα ήμουν πραγματικά αξιολύπητος και αξιοκατάκριτος». Πρόσθεσε ότι αν δεν είχαν γίνει αποδεκτοί οι όροι που έθεσε, δεν θα αναλάμβανε τα καθήκοντα του Γενικού Εισαγγελέα. Ήταν, πρόσθεσε, οι τρεις όροι που έθεσε και στο Προεδρικό αλλά και επακριβώς στον ίδιο τον κ. Ερωτοκρίτου σε κατ` ιδίαν συνάντηση που είχαν στο γραφείο του πριν την ανάληψη των καθηκόντων του Γενικού Εισαγγελέα από τον κ. Κληρίδη. Ήταν θέμα που είχε διευθετηθεί μεταξύ μας και θεώρησα ότι μπορούσα να τον εμπιστευθώ, συμπλήρωσε.

Σειρά παίρνει η απολογία των άλλων κατηγορουμένων
 

Μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι ο τελευταίος μάρτυρας υπεράσπισης της πλευράς του κ. Ερωτοκρίτου, θα ακολουθήσει η διαδικασία απολογίας των υπόλοιπων κατηγορουμένων στην υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι με ένορκη μαρτυρία επέλεξε να δώσει τη δική του εκδοχή ο Παναγιώτης Νεοκλέους, ενώ ο Ανδρέας Κυπρίζογλου θα προβεί σε ανώμοτη δήλωση από το εδώλιο του κατηγορουμένου, χωρίς να ορκιστεί και να χωρίς να αντεξεταστεί από την Κατηγορούσα Αρχή και το δικηγορικό Γραφείο Andreas Neocleous & Co LLC θα καλέσει μάρτυρες υπεράσπισης.

Εκτός από το Γραφείο Νεοκλέους, του δικαιώματος κλήτευσης μαρτύρων υπεράσπισης, οι οποίοι θα αντεξεταστούν από την Κατηγορούσα Αρχή, επέλεξαν να κάνουν χρήση και οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι.
Η διαδικασία θα συνεχιστεί στις 2 και 3 Ιουνίου, στις 9 το πρωί.


Η ενδιάμεση απόφαση του Δικαστηρίου
 

Υπενθυμίζεται ότι το Κακουργιοδικείο με ενδιάμεση απόφαση στις 3/3/2016 έκρινε ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση και κάλεσε τους κατηγορούμενους σε απολογία.

Σύμφωνα με την ενδιάμεση απόφαση του Δικαστηρίου, η εκδοχή της Κατηγορούσας Αρχής, “όπως δύναται να εξαχθεί συνοψίζοντας τις λεπτομέρειες των αδικημάτων, την προσκομισθείσα μέχρι στιγμής μαρτυρία και τη σχετική αγόρευση”, είναι ότι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση κατά το διάστημα Αυγούστου-Νοεμβρίου του 2013 συνωμότησαν όπως οι κατηγορούμενοι Andreas Neocleous & Co LLC και Παναγιώτης Νεοκλέους μην καταχωρίσουν εμφάνιση σε αγωγή που θα καταχωρούσε ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου και εταιρείες συμφερόντων του, ούτως ώστε να εκδοθεί απόφαση ερήμην υπέρ των ιδίων ως εναγόντων με όφελος €515.679,99 και αντίστοιχη βλάβη των συμφερόντων των εκεί εναγομένων (ή και της Τράπεζας Κύπρου στην περίπτωση της κατηγορίας για συνωμοσία προς καταδολίευση) διαπράττοντας έτσι τα αδικήματα της συνωμοσίας για εκτροπή της πορείας της δικαιοσύνης και της συνωμοσίας προς καταδολίευση.

Εις αντάλλαγμα του πιο πάνω οφέλους, σύμφωνα πάντα με την εκδοχή της Κατηγορούσας Αρχής, ο κ. Ερωτοκρίτου, όντας Βοηθός Γενικού Εισαγγελέως, συμφώνησε με τους Andreas Neocleous & Co LLC και Παναγιώτη Νεοκλέους να προωθήσει την ποινική δίωξη πέντε φυσικών και ενός νομικού προσώπου, για την υπόθεση της Providencia, διαπράττοντας έτσι ο ίδιος τα αδικήματα του δεκασμού, της δωροληψίας και συναλλαγών που υποδηλώνουν διαφθορά και οι Andreas Neocleous & Co LLC και Παναγιώτης Νεοκλέους τα αδικήματα του δεκασμού, της ενεργούς δωροδοκίας και συναλλαγής με αντιπροσώπους. Σύμφωνα με την πιο πάνω εκδοχή, η ενέργεια του κ. Ερωτοκρίτου να διατάξει την ποινική δίωξη συνιστά και κατάχρηση της αναγόμενης στα καθήκοντα του εξουσίας διότι έγινε παρά τις αντίθετες οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέως.

Για την υπόθεση, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου αντιμετωπίζει τις κατηγορίες του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της δωροληψίας οικείων αξιωματούχων, των συναλλαγών με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, και της κατάχρησης εξουσίας.

Οι Παναγιώτης Νεοκλέους και το δικηγορικό γραφείο «Ανδρέας Νεοκλέους ΔΕΠΕ» αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της ενεργού δωροδοκίας οικείων δημόσιων αξιωματούχων και των συναλλαγών με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά.

Και οι 4 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν, επίσης, τις κατηγορίες της συνωμοσίας προς ανατροπή της πορείας της δικαιοσύνης και συνωμοσίας προς καταδολίευση.

Σημειώνεται ότι το Δικαστήριο αθώωσε και απάλλαξε τον κ. Ερωτοκρίτου από την κατηγορία της δωροληψίας για επίδειξη εύνοιας από δημόσιο λειτουργό.

ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τζόκερ έπαιξες; Ιδού οι τυχεροί αριθμοί

• Εταιρεία με έδρα την Κύπρο στις νέες κυρώσεις ΗΠΑ

• Καιρός: Βροχές και καταιγίδες αυτές τις ώρες και σε αυτές τις περιοχές - Πότε πέφτει η θερμοκρασία

• Η Μαριέττα Χρουσαλά στο Λονδίνο - Το φωτογραφικό άλμπουμ των διακοπών της

• «Άκουσαν» την ποινή τους δύο ανήλικοι – Κατηγορούνται για τον εμπρησμό του ξενοδοχείου Henipa

• Πρώην συμπαίκτης του Ρονάλντο πρωταγωνιστεί σε αισθησιακές ταινίες και δηλώνει: «Ήμουν καλύτερος από τον Κριστιάνο»



ΠτΔ μετά από τη συνάντηση με Μπάιντεν– Μητσοτάκη: «Έχει έρθει πια η ώρα για λύση του Κυπριακού»

ΠτΔ μετά από τη συνάντηση με Μπάιντεν– Μητσοτάκη: «Έχει έρθει πια η ώρα για λύση του Κυπριακού»

Με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου συναντήθηκε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, αμέσως μετά το τετ α τετ που είχε με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top