LIKE ONLINE

Καταγράφουν την φτώχεια από αέρος - Περισσότερα φώτα σημαίνουν περισσότερα χρήματα

Καταγράφουν την φτώχεια από αέρος - Περισσότερα φώτα σημαίνουν περισσότερα χρήματα

Νέους τρόπους αναζητούν συνεχώς οι επιστήμονες για να καταγράφουν την φτώχεια οπουδήποτε στον κόσμο.

Ερευνητές στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή μέθοδο, που «χαρτογραφεί» τη φτώχεια συνδυάζοντας δορυφορικές φωτογραφίες ημέρας με ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης.

Το επίτευγμα μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της φτώχειας διεθνώς, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή γεωεπιστημών Μάρσαλ Μπερκ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", δοκίμασαν με επιτυχία τη νέα τεχνική σε πέντε αφρικανικές χώρες, για τις οποίες υπάρχουν επίσης αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία από τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες, έτσι ώστε κατέστη εφικτό να επιβεβαιώσουν τις δυνατότητες της νέας μεθόδου.

Η απογραφή των νοικοκυριών και η συλλογή στατιστικών στοιχείων είναι δύσκολη σε αρκετές περιοχές του πλανήτη, λόγω πολεμικών συγκρούσεων, γεωγραφικής απομόνωσης, αδυναμιών του κρατικού μηχανιασμού κ.α. Η επίγεια καταγραφή είναι συχνά μια επικίνδυνη, αργή και δαπανηρή διαδικασία.
Έως τώρα είχε επιτευχθεί η εξαγωγή συμπερασμάτων για το πόσο φτωχή είναι μια χώρα ή περιοχή, ανάλογα με το πόση φωταψία εκπέμπει στο νυχτερινό ουρανό. 

Περισσότερα τεχνητά φώτα σημαίνουν περισσότερα χρήματα και αντιστρόφως.

Η νέα μέθοδος είναι ακόμα πιο ακριβής, χρησιμοποιώντας εκτός από νυχτερινές φωτογραφίες, εικόνες που έχουν τραβηχτεί τη μέρα από τους δορυφόρους και οι οποίες απεικονίζουν χαρακτηριστικά-κλειδιά, όπως σε ποιό βαθμό οι δρόμοι είναι ασφαλοστρωμένοι, κατά πόσο οι στέγες των σπιτιών είναι μεταλλικές ή πλαστικές, πόσο απέχει η κοντινότερη παροχή νερού ή η κοντινότερη αγορά κ.α.
Στη συνέχεια, ένας εξελιγμένος αλγόριθμος υπολογιστή, που συνεχώς μαθαίνει από τη συγκέντρωση νέων δεδομένων (big data), αναλαμβάνει να «βαθμολογήσει» κάθε περιοχή και να την κατατάξει σε ένα εισοδηματικό επίπεδο. Το λογισμικό μπορεί να «δει» πράγματα που το ανθρώπινο μάτι αδυνατεί και να βγάλει τα ανάλογα συμπεράσματα για το πόση φτώχεια υπάρχει εκεί κάτω.

Σε σχέση με μόνο τις βραδινές εικόνες, η νέα μέθοδος είναι τουλάχιστον 80% πιο ακριβής στο να «πιάνει» ποιες περιοχές βρίσκονται κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να εφαρμόσουν τη νέα μέθοδο αρχικά στην υποσαχάρια Αφρική και μετά σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο. 
Όμως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και στις ανεπτυγμένες χώρες για τον εντοπισμό θυλάκων φτώχειας, που περνούν απαρατήρητοι. Όπως είναι προφανές, τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν, αν πρώτα δεν εντοπισθούν.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα διαμαρτυρία για λιμάνι και μαρίνα Λάρνακας: «Οικογένειες στον δρόμο» - Δείτε φωτογραφίες

Ντόναλντ Τραμπ: Τι θα γίνει με την υποψηφιότητά του στις εκλογές αφού καταδικάστηκε - Υποστηρικτές του καλούν σε εξέγερση

Αυξημένο το επίδομα τέκνου: Σήμερα η καταβολή του - Αναλυτικά τα ποσά και οι δικαιούχοι

Σε αυτές τις επαρχίες αυξήθηκαν οι πωλήσεις ακινήτων - Τι γίνεται με τα ενοίκια; - Αυτή είναι η εικόνα της αγοράς

Έκαναν πλιάτσικο μέσα από οχήματα στη Λεμεσό - Τους βρήκαν και τους πέρασαν χειροπέδες

Αδιανόητο έγκλημα στις ΗΠΑ: Σκότωσε και διαμέλισε την έγκυο αδελφή του επειδή «δεν ήταν πια αγνή»



Σε ανοδική πορεία ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ - Σκληρή μάχη ΔΗΚΟ και ΕΛΑΜ - Η χαμηλή συσπείρωση της ΕΔΕΚ

Σε ανοδική πορεία ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ - Σκληρή μάχη ΔΗΚΟ και ΕΛΑΜ - Η χαμηλή συσπείρωση της ΕΔΕΚ

Ανεβαίνουν οι τόνοι εννέα ημέρες πριν από τις διπλές εκλογές, με τα κόμματα να τρέχουν στην κούρσα για να αυξήσουν κυρίως τα ποσοστά συσπείρωσης. ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ φαίνεται να βρίσκονται σε ανοδική πορεία σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που παρουσίασε το SIGMA το βράδυ της Πέμπτης. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο ΔΗΣΥ λαμβάνει 24% και το ΑΚΕΛ 23%.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top