ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άντρος Κυπριανού: Η παρούσα φάση του Κυπριακού είναι ίσως η πιο κρίσιμη και καθοριστική

Άντρος Κυπριανού:  Η παρούσα φάση του Κυπριακού είναι ίσως η πιο κρίσιμη και καθοριστική

Η παρούσα φάση του Κυπριακού είναι ίσως η πιο κρίσιμη και καθοριστική, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ζητώντας τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου προκειμένου, αν είναι να δυνατόν, να διαμορφωθούν ομόφωνες απόψεις για τα εναπομείναντα κεφάλαια του Κυπριακού, αλλά και επί της διαδικασίας.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι γίνονται πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, της ΕΕ και των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στην πολυμερή.

Αφού ανέφερε ότι έγινε μια «αρκετά εξαντλητική συζήτηση για διάφορες πτυχές των όσων εξελίσσονται», ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημείωσε πως «αυτή η φάση στην οποία έχει εισέλθει το Κυπριακό είναι ίσως η πιο κρίσιμη και καθοριστική», καθώς «εμπερικλείει αρκετές προοπτικές για επίλυση του Κυπριακού με τρόπο που να γίνεται αποδεκτός, αλλά ταυτόχρονα εμπερικλείει και πάρα πολλούς κινδύνους».

«Χρειάζεται λοιπόν να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, συνεπείς στα ζητήματα αρχών και χρειάζεται να λειτουργήσουμε συλλογικά», πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, απευθύνοντας έκκληση «προς τα πολιτικά κόμματα να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες μας, να ξεπεράσουμε τις έντονες απόψεις που μπορεί να έχουμε και να δούμε πώς καταφέρνουμε να συνεργαστούμε όλοι μεταξύ μας συμβάλλοντας στις προσπάθειες τις οποίες θα καταβάλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Όπως είπε, το ΑΚΕΛ έχει προτείνει να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου όπου θα συζητηθούν και αν είναι δυνατόν να διαμορφωθούν ομόφωνες προσεγγίσεις στα εναπομείναντα κεφάλια.

«Το θεωρώ σχεδόν ακατόρθωτο για να είμαι ειλικρινής, αλλά η δική μας άποψη είναι ότι τουλάχιστον θα πρέπει να το επιδιώξουμε και θα πρέπει να συζητούμε τα ζητήματα τα διαδικαστικά, δηλαδή πώς διαμορφώνουμε μια τέτοια προσέγγιση, έτσι ώστε ο Πρόεδρος να πάει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ενισχυμένος και με τακτική αλλά και θέσεις σε ουσία οι οποίες θα τον βοηθήσουν να έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας», συνέχισε.

Σε ερώτηση αν ο ίδιος έχει ξεκάθαρη εικόνα για ζητήματα όπως τη σύνθεση της διάσκεψης και αν υπάρχουν προϋποθέσεις για την πραγματοποίησή της, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ έχει ξεκάθαρη άποψη.

Πρόσθεσε πως αναλαμβάνονται κάποιες πρωτοβουλίες απ` ότι έχουμε υπόψη μας για να εξασφαλιστεί ότι η διεθνής διάσκεψη θα γίνει στην παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, των εγγυητριών δυνάμεων, της ΕΕ και των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Αυτά τα πράγματα θα τα δούμε στην εξέλιξη των πραγμάτων και για αυτό είπα ότι πρέπει να συζητήσουμε και τα διαδικαστικά και να τα συμφωνήσουμε όσο πιο εξαντλητικά γίνεται, αν είναι δυνατόν στο Εθνικό Συμβούλιο», είπε, διευκρινίζοντας ότι «η ουσία υπερέχει της διαδικασίας και αυτό θα πρέπει πάντοτε να το έχουμε στο μυαλό μας».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απεδέχθη όπως οι Αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων τον συνοδεύσουν στη Γενεύη, ο κ. Κυπριανού παρέπεμψε στον Εκπρόσωπο της κυβέρνησης.

Απαντώντας σε ερώτηση αν συμμερίζεται την άποψη ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπαναχώρησε από προηγούμενη δέσμευσή του για τον καθορισμό της ημερομηνίας πολυμερούς διάσκεψης, ο κ. Κυπριανού είπε πως σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης η οποία μάλιστα πλησιάζει στην τελική της φάση νομίζω είναι μεγάλος λάθος να λες πολλά πράγματα δημόσια γιατί αυτοδεσμεύεσαι και είναι δύσκολο μετά να προβείς σε χειρισμούς για να ξεπεράσει κάποιες δυσκολίες.

«Έχουμε απόψεις και για το τι έγινε στο Μοντ Πελεράν και για την 1η Δεκεμβρίου, στο δείπνο εννοώ. Θεωρώ ότι δεν είναι η ώρα να ξεκινήσει ο ένας να επιρρίπτει ευθύνες στον άλλο, είναι ώρα να δούμε πώς συνεργαζόμαστε για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», είπε.

Σε ερώτηση αν ζητήθηκε από τα κόμματα να συνοδεύσουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη Γενεύη, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πει στο Εθνικό Συμβούλιο ότι θα ζητήσει από τους Αρχηγούς των κομμάτων να το συνοδεύσουν.

«Αν το ζητήσει, θα είμαστε εκεί», είπε.

Τέλος, για τη σύνθεση της πολυμερούς διάσκεψης, ο κ. Κυπριανού συνέστησε υπομονή διότι θα προηγηθούν πάρα πολλές συναντήσεις μεταξύ των διαπραγματευτών, θα γίνονται συναντήσεις μεταξύ των δύο ηγετών, θα καταβληθεί προσπάθεια να κλείσουν τα κεφάλαια της εσωτερικής πτυχής.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Επιμένει ο Βαβούσκος για εσφαλμένη διαδικασία – Ποια επιλογή τους απομένει

Τροχαίο στο Παραλίμνι: Σοκάρουν οι φωτογραφίες από το όχημα που οδηγούσε ο 53χρονος τραυματίας

Έφη Ξάνθου: Το παρασκήνιο της παραίτησης και... η διαρροή - Το κόμμα που συμπαθεί και «το μόνο σίγουρο»

ΣΥΟΠ: Τι αλλάζει στη διάρκεια υπηρεσίας και τις μισθολογικές κλίμακες - Τα νέα επιδόματα στην ΕΦ

Σε λειτουργία ακόμα δύο σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη Λευκωσία - Δείτε φωτογραφίες

Eurovision 2024: «Μας την είπαν» οι Σουηδοί – Η αναφορά στην Κύπρο σε τραγούδι – Βίντεο



Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ιδού ολόκληρο το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ιδού ολόκληρο το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας

Ο Εθνοφρουρός Θανάσης Νικολάου απεβίωσε από στραγγαλισμο, ανακοίνωσε η θανατική ανακρίτρια, δικαστής, Ντόρια Βαρωσιώτου, η οποία εξέθεσε τα αίτια θανάτου κατά τη διάρκεια τρίωρης διαδικασίας ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top