ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απογοητευμένοι οι νέοι από τους πολιτικούς – 7 στους 10 νέους δηλώνουν ότι δεν τους ενδιαφέρει η πολιτική

Απογοητευμένοι οι νέοι από τους πολιτικούς – 7 στους 10 νέους δηλώνουν ότι δεν τους ενδιαφέρει η πολιτική

Έρευνα που διεξήγαγε ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου για την ενεργό συμμετοχή των νέων στα κοινά και στη δημοκρατική ζωή του τόπου δεικνύει, μεταξύ άλλων, ότι 7 στους 10 νέους δηλώνουν ότι δεν τους ενδιαφέρει η πολιτική ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των νέων (86%) πιστεύουν ότι οι πολιτικοί δεν είναι δίπλα στη νεολαία.

Την έρευνα παρουσίασε η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Κέντρου Ερευνών IMR-Πανεπιστημίου Λευκωσίας Χριστίνα Κόκκαλου, η οποία ανέφερε ότι σκοπός είναι η καταγραφή και αποτύπωση του αντίκτυπου που έχουν οι παρούσες πολιτικές συνθήκες στους νέους με απώτερο στόχο τη χαρτογράφηση, αποτύπωση και ανάδειξη των στάσεων και πεποιθήσεων των νέων αναφορικά με την πρόθεσή τους να συμμετέχουν στις εκλογικές αναμετρήσεις αλλά και τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουν να συμμετάσχουν.

Όπως λέχθηκε, ως γενικό συμπέρασμα της έρευνας, παρατηρήθηκε ότι οι νέοι που δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, δρουν ως ενεργοί πολίτες συμμετέχοντας τόσο σε διάφορες μορφές συνόλων όσο και στην δημοκρατική ζωή του τόπου.

Ενδιαφέρουσες είναι οι αναφορές σχετικά με τη συμμετοχή των νέων σε οργανωμένα σύνολα, η συντριπτική τους πλειοψηφία δηλαδή τουλάχιστον 7 στους 10 νέους ανέφεραν ότι δεν ανήκουν σε κάποιο πολιτικό κόμμα (73%), σε πολιτικό σύνδεσμο/σύλλογο (85%), σε θρησκευτική ομάδα (90%), σε περιβαλλοντικό σύνδεσμο (94%) κλπ.

Οι τρεις σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους οι νέοι θα προσέρχονταν στις κάλπες να ψηφίσουν θα ήταν αν ένιωθαν ότι με την ψήφο τους θα άλλαζε κάτι (43%), αν οι πολιτικοί έδειχναν περισσότερο ενδιαφέρον για την νεολαία (25%) και αν είχαν μια πιο δίκαιη αντιμετώπιση (σε ποσοστό 24%).

Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Παναγιώτης Σεντώνας ανέφερε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας στοχεύουν στην παροχή εξειδικευμένων και έγκυρων στοιχείων που θα διευκολύνουν το έργο των υπεύθυνων εθνικών φορέων μέσα από την ανάπτυξη δράσεων που θα ενισχύουν την ενεργό συμμετοχή και ένταξη των νέων πολιτών στο εθνικό πολιτικό γίγνεσθαι.

Είπε ότι η λύση στα προβλήματα που υπάρχουν είναι η εισαγωγή ενός νέου ήθους, μιας νέας κουλτούρας, που θα την χαρακτηρίζει ο εθισμός σε ηθικές αξίες και η υπευθυνότητα και ο ορθολογισμός.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας και ο Πρόεδρος Συμβουλίου Πανεπιστημίου Λευκωσίας Νίκος Καρτακούλλης, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη όπως τα συμπεράσματα της έρευνας αξιολογηθούν και ληφθούν υπόψη για λήψη των μέτρων εκείνων που θα βοηθήσουν στην απάμβλυνση της κατάστασης.

Οι ερευνητικοί στόχοι της έρευνας οργανώθηκαν κάτω από τους άξονες για την ενασχόληση των νέων με την πολιτική, την συμμετοχή των νέων στον δημοκρατικό βίο, την συμμετοχή των νέων στις εκλογικές διαδικασίες, την θέση των νέων για την συμμετοχή τους σε οργανωμένα σύνολα, την εκλογική συμπεριφορά των νέων και λόγοι αποχής τους από τις εκλογικές διαδικασίες και το αίσθημα του “ανήκειν” και την συμμετοχή τους σε οργανωμένα σύνολα.

Ένα ποσοστό 19% των νέων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε “πολύ” ευχαριστημένο με τη ζωή του στην Κύπρο, 52% “αρκετά”, 22% “λίγο” και 7% “καθόλου”.

Το 24% που ρωτήθηκαν απάντησαν ότι ανήκουν σε πολιτικό κόμμα, 73% ότι δεν ανήκουν ενώ 3% δεν απάντησαν.

Στο ερώτημα αν τους ενδιαφέρει η πολιτική, ποσοστό 15% είπαν “σε μεγάλο βαθμό”, 18% “σε αρκετό βαθμό”, 30% “σε μικρό βαθμό” και 37% “καθόλου”.

Ποσοστό 15% είπαν ότι είναι ενημερωμένοι για τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων, 27% “σε αρκετό βαθμό”, 32% “σε μικρό βαθμό” και 26% “καθόλου”.

Σε ερώτηση για το πόσο κοντά στην νεολαία είναι οι πολιτικοί, 3% απάντησε “πολύ”, 11% “αρκετά”, 38% “λίγο” και 48% “καθόλου”.

 

Στο ερώτημα πόσοι έχουν εκλογικό βιβλιάριο, ποσοστό 81% απάντησε “ναι” και 19% “όχι”.

Για όσους δεν έχουν εκλογικό βιβλιάριο, στην ερώτηση ποιοι είναι οι λόγοι, ποσοστό 45% είπε πως δεν “έτυχε”, 31% ότι “δεν με ενδιαφέρει η πολιτική”, 19% “έλλειψη εμπιστοσύνης στην πολιτική” και 6% “η αποχή μου είναι τρόπος αντίδρασης”.

Η αξιολόγηση των νέων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι 2.57 και για τα πολιτικά κόμματα 2.01, για την Κυβέρνηση 2.34 σε πενταβάθμια κλίμακα.

Στις βουλευτικές εκλογές 2016 απάντησαν ότι ψήφισαν 72% ενώ 28% δεν ψήφισαν.

Σε σχέση με τους λόγους που δεν ψήφισαν, ποσοστό 35% έκανε αναφορά για “έλλειψη εμπιστοσύνης για την πολιτική”, 27% “δεν με ενδιαφέρει η πολιτική”, 19% “η αποχή μου είναι τρόπος αντίδρασης”, 13% “η ψήφος δεν έχει αποτέλεσμα ή δεν αλλάζει τίποτε”, 9% “απουσίαζα στο εξωτερικό” και 3% “δεν μπορούσα να πάω”.

Για τις ευρωεκλογές του 2014, ποσοστό 61% ψήφισε ενώ 39% όχι.

Σύμφωνα με ποσοστό 27% οι λόγοι που δεν ψήφισαν είναι “δεν είχα δικαίωμα ψήφου”, 21% “έλλειψη εμπιστοσύνης για την πολιτική”, 19% “δεν με ενδιαφέρει η πολιτική”, 15% “η αποχή μου είναι τρόπος αντίδρασης”, 13% “η ψήφος δεν έχει αποτέλεσμα ή δεν αλλάζει τίποτε”, 9% “απουσίαζα στο εξωτερικό” και 6% “για να δείξω τη διαφωνία μου με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Γι' αυτούς που ψήφισαν έστω και μια φορά, ποσοστό 31% είπε ότι το έκανε έχοντας υπόψη πως “με την ψήφο μπορεί να αλλάξει κάτι”, 27% “είναι υποχρέωση όλων μας η ψήφος”, 10% ότι “στέλνεται το μήνυμα στην Κυβέρνηση”, 3% ότι “στέλνεται ένα μήνυμα στην Ευρώπη”, 3% ότι “θέλω να συμμετέχω” και 3% “για το καλό της πατρίδας μας”.

Στο ερώτημα τι θα τους έκανε να προσέλθουν να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές, ποσοστό 43% είπε πως “αν ένιωθα ότι με την ψήφο μου θα άλλαζε κάτι”, 25% για “περισσότερο ενδιαφέρον από τους πολιτικούς για την νεολαία, 24% για “πιο δίκαιη αντιμετώπιση”, 19% “για κάποιο νεαρό υποψήφιο” και 14% “τίποτα”.

Σε ερώτηση ποια εκλογική αναμέτρηση είναι πιο κοντά στους νέους, ποσοστό 33% είπε πως “είναι όλες το ίδιο”, 23% οι προεδρικές εκλογές, 22% καμία, 12% βουλευτικές εκλογές, 12% Τοπική Αυτοδιοίκηση και 4% Ευρωεκλογές.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σεξ στην παραλία: Η «καλοκαιρινή» φαντασίωση - Πόσο επικίνδυνο είναι τελικά;

4+1 παραμυθένιοι έρωτες που γεννήθηκαν στα γυρίσματα τηλεοπτικών σειρών

Αυτισμός: Απλό τεστ υπόσχεται διάγνωση σε μωρά κάτω των επτά μηνών

Είναι υποχρεωτικό να καταβάλλει ένας εργοδότης 13ο και 14ο μισθό;

Η στιγμή της κατάρρευσης του τριώροφου κτιρίου στην Κωνσταντινούπολη - Η στιγμή της κατάρρευσης του τριώροφου κτιρίου στην Κωνσταντινούπολη - Ένας νεκρός και επτά τραυματίες - Δείτε βίντεο

Κλεοπάτρα Αδάμου: Η 24χρονη αδερφή της Ήβης είναι μία κούκλα και έχει ταλέντο στη μουσική



Λετυμπιώτης για Κυπριακό: «Διαβεβαιώνουμε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη έγνοια»

Λετυμπιώτης για Κυπριακό: «Διαβεβαιώνουμε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη έγνοια»

«Διαβεβαιώνουμε τον κυπριακό λαό ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη έγνοια από την επίλυση του Κυπριακού, του ύψιστου εθνικού ζητήματος και θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μπορέσουν να υπάρξουν εξελίξεις», είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top