ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Σούζεται ο Άης Δεμέτης για τα σκύβαλα» - Οι Δημοτικοί σύμβουλοι τα έλεγαν στον Κ. Πέτρου, αλλά…

«Σούζεται ο Άης Δεμέτης για τα σκύβαλα» - Οι Δημοτικοί σύμβουλοι τα έλεγαν στον Κ. Πέτρου, αλλά…

«Σούζεται ο Άης Δεμέτης ότι ο εργολάβος φεύγει με τα φορτηγά μισά και ότι ο εργολάβος μας χρεώνει 10 αντί 5 φορτηγά».

Του Φάνη Μακρίδη

Η πιο πάνω αυτούσια τοποθέτηση έγινε από τον Δημοτικό Σύμβουλο Αγίου Δομετίου Λ. Γρηγορίου και καταγράφεται στα πρακτικά συνεδρίας του δημοτικού συμβουλίου στις 24 Μαΐου 2016. Αποτυπώνει την κραυγή αγωνίας που εξέφρασαν κι άλλοι συνάδελφοί του, θέλοντας να πείσουν τον Δήμαρχο Κώστα Πέτρου ότι πρέπει να γίνει έλεγχος για το θέμα των σκυβάλων. Οι φοβίες τους κάθε άλλο παρά έφταναν σε αυτιά ακουόντων. Βλέπετε, ο κ. Πέτρου τα απέδιδε όλα αυτά σε κόντρες, αρνούμενος να πάρει μέτρα. Θεωρούσε πως ήταν αποκύημα φαντασίας νοσηρών μυαλών.

Κι όμως, τα γεγονότα τον διέψευσαν πανηγυρικά. Η σχετική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας δεν αφήνει αμφιβολίες. Οι περίπου 100.000 - 120.000 ευρώ (86 ευρώ το φορτίο Χ 1.200-1.400 φορτία τον χρόνο) που έδιδε ετησίως ο Δήμος σε εταιρεία για τα σκύβαλα αποδείχθηκαν ότι υπερκάλυπταν κατά πολύ την πραγματική δουλειά που γινόταν.

Ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Χασαπόπουλος, σε επιστολή του προς τον Δήμο στις 29 Αυγούστου, σημείωνε χαρακτηριστικά: «…τα κυβικά μέτρα αποβλήτων είναι κατά πολύ λιγότερα από αυτά που τιμολογεί (σημ. η εταιρεία με την οποία υπήρχε συμβόλαιο) στα τιμολόγια που υποβάλλει στον Δήμο. Επομένως, εδώ προκύπτει σοβαρό θέμα ενδεχόμενης εξαπάτησης είτε του Τμήματος Περιβάλλοντος είτε του Δήμου Αγίου Δομετίου».

Αυτά που στις 29 Αυγούστου επεσήμανε με επιστολή του ο κ. Χασαπόπουλος, ο Δήμαρχος το ήξερε από τις 13 Μαΐου του 2016. Τη συγκεκριμένη ημερομηνία ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιαννάκης Χριστοδούλου είχε καταγγείλει γραπτώς ότι τα όσα δήλωνε ο εργολάβος για τα σκύβαλα δεν επιβεβαιώνονταν από την επιτόπια εξέτασή του. Ωστόσο, ο Δήμαρχος έκανε πως δεν καταλάβαινε τίποτα. Στις 24 Μαΐου όταν συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο η γραπτή καταγγελία  του κ. Χριστοδούλου, ο Κώστας Πέτρου έδειχνε ιδιαίτερα απρόθυμος να δώσει λύση στο ζήτημα.

Μάλιστα, δεν αναγνώριζε το πρόβλημα. Ανέφερε πως το όλο ζήτημα δημιουργήθηκε μετά από  κατηγορία που φέρεται να διατύπωσε υπάλληλος του Δήμου σε βάρος άλλου υπαλλήλου: «Το πρόβλημα στην υπηρεσία παρουσιάστηκε όταν ο Παντελής με τον Μάριο τσακώθηκαν μεταξύ τους. Ο Παντελής κατάγγειλε στον Δήμαρχο και την Αν. Δ/Γραμματέα τον Μάριο ότι τον κατηγόρησε ότι μαζί με τον εργολάβο και τον Αλέκο κλέβουν τον Δήμο. Του είπε ακόμη ότι θα τον καταγγείλει στον Δήμαρχο και ότι έχει και αποδείξεις. Η Αν. Δ/Γραμματέας του είπε να κάνει την καταγγελία του γραπτώς πράγμα που έκανε. Ο Παντελής μια ώρα μετά, απόσυρε την επιστολή του με την δικαιολογία ότι δεν άκουσε καλά τι του είπε ο Μάριος…».

Γενικώς στην εν λόγω συνεδρία, ο Δήμαρχος απαξίωνε κάθε δημοτικό σύμβουλο που διατύπωνε τη θέση ότι πρέπει οι καταγγελίες να τον απασχολήσουν σοβαρά. Έπαιρνε αλλού την κουβέντα και γενικά αρνείτο να ασχοληθεί με την ουσία του προβλήματος. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάποια στιγμή, σύμφωνα πάντα με τα πρακτικά, ο Δήμαρχος διερωτήθηκε πώς θα γίνει η διερεύνησης της καταγγελίας (την απάντηση την έδωσε η Ελεγκτική Υπηρεσία). Στη συνέχεια ανέφερε πως κατά την άποψή του δεν πιστεύει ότι γίνεται διασπάθιση χρήματος…

Εδώ να σημειωθεί ότι όπως επισήμανε και η ελεγκτική υπηρεσία κακώς το συμβόλαιο που έγινε με την εταιρεία συγκομιδής και αποκομιδής σκυβάλων προνοούσε όπως τα σκύβαλα έχουν ως μονάδα μέτρησης τα κυβικά μέτρα. Όπως εξηγούσε η μονάδα μέτρησης έπρεπε να ήταν το κιλό, ώστε να καθίσταται εύκολο να υπολογίζεται (ζύγισμα) η ποσότητα των απορριμμάτων. Πάντως, με τον εν λόγω τρόπο που γινόταν η διαδικασία σκυβάλων ο μοναδικός που δεν εξυπηρετείτο ήταν ο Δημότης…

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top