ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tοποθέτηση Έιντε εφ' όλης της ύλης μετά τη συνάντηση με Κοτζιά και εν όψει Ελβετίας

Tοποθέτηση Έιντε εφ' όλης της ύλης μετά τη συνάντηση με Κοτζιά και εν όψει Ελβετίας

Μία στρατηγική συμφωνία ανάμεσα στα ενδιαφερόμενα μέρη επάνω στα βασικά σημεία της μέχρι τώρα μακράς διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό, θα είναι για τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε μία κατ’ αρχήν επιτυχία, στη νέα σύνοδο για την Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα στην Ελβετία.

Αυτό δήλωσε την Τρίτη 20/6 μετά την πέραν των δύο ωρών συνάντησή του στην Αθήνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
 
Λέγοντας «βασικά σημεία», ξεκαθάρισε πως σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ασφάλεια και εγγυήσεις, εδαφικό, περιουσιακό, διακυβέρνηση και κατανομή εξουσιών, και ιδιαιτέρως το θέμα της μορφής της εκτελεστικής εξουσίας.
 
Εάν συμφωνήσουμε σε αυτά, τόνισε ο κ. Έιντε, τότε βασικά θα έχουμε λύσει εκείνα τα ζητήματα - deal-breakers -  που μπορούν να σπάσουν το αδιέξοδο και να μας οδηγήσουν σε συμφωνία. Πρόκειται, συμπλήρωσε, για ζητήματα που η διευθέτησή τους αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας.
 
Παρόλ’ αυτά, ο Νορβηγός αξιωματούχος υπογραμμίζει πως ακόμα και εάν υπάρξει στο Κραν Μοντάνα αυτή η στρατηγική συμφωνία, όπως την ονόμασε, θα απαιτηθεί πολλή δουλειά σε δεύτερο επίπεδο, όπως οικονομικά ζητήματα, νομικές λεπτομέρειες και, βεβαίως, η συγγραφή νέου Συντάγματος.
 
Ο κ. Έιντε αναφέρθηκε στη διεθνή, όπως είπε, διάσταση της επερχόμενης Συνόδου για το Κυπριακό, και που επικεντρώνεται πρωτίστως στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. «Όπως όλοι ξέρουμε, το υπογράμμισε και ο Γενικός Γραμματέας κατά το δείπνο με τους δύο ηγέτες (Αναστασιάδη-Ακιντζί) στη Νέα Υόρκη στις 4 Ιουνίου, πρόκειται για καίριας σημασίας ζήτημα για τη συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος».
 
Στην Ελβετία, είπε ο Νορβηγός διπλωμάτης, θα διεξαχθούν εκ παραλλήλου διαπραγματεύσεις για τα θέματα αυτά (εγγυήσεων και ασφάλειας), από τη μία πλευρά μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας «και ακολούθως Ευρωπαϊκής Ένωσης», και από την άλλη μεταξύ των δύο πλευρών της Κύπρου, που επίσης θα συζητούν τα ίδια ζητήματα, στο ίδιο μέρος, την ίδια ώρα, αλλά σε ξεχωριστές συνεδρίες.
 
Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε ότι ετοιμάζει έναν οδηγό με μερικές κοινές ιδέες, όπως τον χαρακτήρισε, ώστε να είναι βοηθητικές των συνομιλιών που θα γίνουν στο Κραν Μοντάνα. Έχουμε ήδη, είπε, καταγράψει κάποια κοινά σημεία, όπως και εκείνα στα οποία υπάρχει ακόμα απόσταση, και θα τα παραδώσουμε πολύ σύντομα σε όλους τους συνομιλητές. Το ΚΥΠΕ ζήτησε από τον κ. Έιντε να αναφέρει δύο-τρία σημεία αυτής της «συνθήκης», όπως έχει παρουσιαστεί, αλλά είπε πως αυτά είναι εμπιστευτικά.
 
Κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», που κάνει λόγο για προτάσεις που καταργούν την Κυπριακή Δημοκρατία και που, σε περίπτωση αποτυχίας της συμφωνίας, θα ενεργοποιείται ρήτρα που θα προβλέπει επιστροφή σε αυτήν (την ΚΔ) για τους Ελληνοκύπριους, και στο ψευδοκράτος για τους Τ/Κ, αλλά με αναγνώριση πλέον, ο κ. Έιντε απάντησε ότι έλαβε γνώση του δημοσιεύματος, «και δηλώνω ότι είναι κατάφωρα λανθασμένο, περιέχει εικασίες, και είναι αναληθές». Και το λέω αυτό, πρόσθεσε, επειδή εμείς, ως Ηνωμένα Έθνη, απλά δεν κάνουμε προτάσεις. «Προέρχονται από τα εμπλεκόμενα μέρη, και εμείς προσπαθούμε τώρα να τα βάλουμε σε μία δομή», είπε.
 
Ταυτόχρονα, επανέλαβε ότι θα απαιτηθεί σκληρή δουλειά στη Σύνοδο της Ελβετίας, και για αυτόν τον λόγο «έχουμε προετοιμαστεί τεχνικά ακόμα και για μία διάρκεια των εργασιών που μπορεί να φτάσει μέχρι και τρεις εβδομάδες».
 
Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι κατά τη σημερινή συνάντηση ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς, που δεν εμφανίστηκε κατόπιν αυτής για να κάνει δηλώσεις, ενημέρωσε τον κ. Έιντε για τις θέσεις με τις οποίες η Αθήνα θα προσέλθει στη Ελβετία, και ότι οι θέσεις αυτές κατεγράφησαν από τον αξιωματούχο του ΟΗΕ προκειμένου να συμπεριληφθούν στον οδηγό θέσεων τον οποίο ετοιμάζει και, όπως μας είπε, σκοπεύει εντός των αμέσως επόμενων ημερών να παραδώσει σε όλα τα μέρη που θα συμμετάσχουν στη διαπραγμάτευση.
 
 Ο κ. Έιντε χαρακτήρισε «εξαιρετικά θετική εξέλιξη» το ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά, και ανέφερε ότι έπειτα από όλους τους γύρους συνομιλιών που είχε με όλους, πιστεύει ότι, όπως του είπαν κατ΄ ιδίαν άπαντες, μεταβαίνουν στην Ελβετία με την πρόθεση να βρουν «πραγματικές λύσεις», με σκοπό την επανένωση της Κύπρου μετά από τόσα χρόνια διαίρεσης.
 
Βεβαίως, όλοι αναγνωρίζουν ότι στο σημείο εκκίνησης της νέας αυτής διαδικασίας οι θέσεις των δύο πλευρών διαφέρουν κατά πολύ, και θα χρειαστεί, λέει ο Έιντε, «πολλή δημιουργικότητα αλλά και φρέσκα σκέψη ώστε να βρεθούν τρόποι να ξεπεραστούν παλιές, παραδοσιακές διαφορές».
 
Μίλησε θετικά για το πνεύμα που, όπως είπε, εισέπραξε από τα όσα δήλωσαν χθες οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα, για την οποία έμαθε και περισσότερα, λέει, από τη συνομιλία που είχε με τον κ. Κοτζιά.
 
Έτσι, πιστεύει πως το κλειδί τώρα είναι μεταξύ των δύο πλευρών να δημιουργηθεί με δημιουργικό και αποφασιστικό τρόπο, ίσως και με κάποιες κινήσεις «υπέρβασης εκατέρωθεν», όπως είπε, ένα «όραμα ασφάλειας» το οποίο να μπορούν να μοιραστούν, «εκεί όπου η ασφάλεια της μίας κοινότητας δεν θα επιτευχθεί εις βάρος της ασφάλειας της άλλης».
 
Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε δηλώνει πιο αισιόδοξος τώρα, καθότι οι δικοινοτικές συνομιλίες μετά την προηγούμενη σύνοδο στη Γενεύη έχουν αναπτυχθεί, και κυρίως διότι «τώρα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι από τότε».
  

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλητικά emails στάλθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Τι αναφέρει η Αστυνομία

«Πρωτοβουλίες Νέων»: «Άδειασε» το ταμείο - Μεγάλος ο όγκος των αιτήσεων – Χρειάζεται ενίσχυση του κονδυλίου

Ξενοδοχεία: Έτσι κατέληξε χωρίς άδεια λειτουργίας το 93% - Οι λόγοι καθυστέρησης και οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Πάφο - Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο» και με χιλιάδες ευρώ στην κατοχή του

Εντοπισμός ανθρώπινου ποδιού: Φαίνεται να ανήκει σε άνδρα και να ξεβράστηκε από τη θάλασσα - Επαναρχίζουν οι έρευνες

Ανάλυση Guardian: Η επόμενη δύσκολη μέρα για το Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί



Δυο ώρες διήρκησε η συνάντηση ΠτΔ με Κινέζο Πρέσβη για διαφορές με CPP Metron

Δυο ώρες διήρκησε η συνάντηση ΠτΔ με Κινέζο Πρέσβη για διαφορές με CPP Metron

Δύο ώρες διήρκησε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Κινέζο Πρέσβη Λιου Γιαντάο αναφορικά με τις διαφορές μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας CPP Metron για τα έργα που θα επιτρέψουν την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρου. Στην συνάντηση συμμετείχε και ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top