ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος: «Δεν μπορεί να επιβιώσουμε με εγγυητές εκείνους που μας κατέκτησαν»

Πρόεδρος: «Δεν μπορεί να επιβιώσουμε με εγγυητές εκείνους που μας κατέκτησαν»

Δεν μπορεί να επιβιώσουμε με εγγυητές εκείνους που μας κατέκτησαν, μια ευρωπαϊκή χώρα δεν χρειάζεται εγγυήσεις, δεν χρειάζεται την παρουσία τουρκικού στρατού και δεν χρειάζονται τα όποια μονομερή από οποιονδήποτε δικαιώματα επέμβασης, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό σε εκδήλωση για τις Ημέρες Μνήμης Λύσης, στη Δρομολαξιά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, ο Πρόεδρος τόνισε ότι υπάρχουν μηχανισμοί της Ευρώπης και μηχανισμοί των Ηνωμένων Εθνών και γενικότερα υπάρχουν εκείνες οι συνθήκες που δεν αφήνουν σε κανέναν αμφιβολία ότι μετά από τόσα χρόνια αυτό που όλος ο λαός θέλει, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, "είναι να ζήσουμε ειρηνικά σε μια πατρίδα που δεν θα είναι διαιρεμένη αλλά επανενωμένη, που ο ένας θα σέβεται τα δικαιώματα του άλλου και που θα μας επιτρέπει επιτέλους να κτίσουμε όλοι μαζί το μέλλον μας και να νιώθουμε όλοι ασφάλεια". "Έχουμε καταβάλει και επιδείξει κατανόηση για τις ευαισθησίες τους. Δεν δικαιολογούντο οι αξιώσεις μιας τρίτης χώρας, της Τουρκίας, για συνέχιση των εγγυήσεων και μετά από μια δεκαπενταετία ή δεκαετία αναθεώρηση και όχι τερματισμό των εγγυήσεων. Μετονομασία των εγγυήσεων από συνθήκες εγγυήσεως σε συνθήκες εφαρμογής. Είναι αδιανόητο, την ίδια ώρα, να ζητούν στρατιωτική βάση με την παραμονή εσαεί στρατού στην Κύπρο", ανέφερε ο Πρόεδρος. Διερωτήθηκε γιατί χρειαζόμαστε στρατεύματα και ανέφερε ότι η απάντηση που δόθηκε στο Κραν Μοντάνα ήταν "για να μας διαφυλάξουν από εξωτερικούς κινδύνους". "Αλλά από πού κινδυνεύουμε; Από πού αλλού κινδυνεύουμε; Κινδυνεύουμε από την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Ισραήλ, το Λίβανο, τους Παλαιστίνιους και τις άλλες γειτονικές μας χώρες που απολαύουμε εξαιρετικών σχέσεων;", διερωτήθηκε ο Πρόεδρος. "Δεν μπορούσαν να εκφράσουν αν ήθελαν την βούληση ότι η Τουρκία είναι στο πλευρό της Κύπρου και αν τυχόν δεχθεί την όποια εξωτερική απειλή θα παρέμβει για να την προστατέψει; Δυστυχώς όμως, άλλες ήταν οι βουλές της Άγκυρας. Ο έλεγχος ολοκλήρου της πατρίδας μας", ανέφερε. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι ως Ε/κ πλευρά θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες προς κάθε κατεύθυνση, προς τον Γενικό Γραμματέα, ο οποίος για πρώτη φορά κατανόησε τη σημασία της εμμονής μας να μην είμαστε ελεγχόμενοι από τρίτους, αλλά και προς την Ευρώπη και τον ισλαμικό κόσμο και προς όλα τα φίλα κράτη, μέχρι την ώρα που θα γίνει κατορθωτό να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Ο ΠτΔ στο χαιρετισμό του είπε ότι ο αγώνας είναι διπλός, ο ένας ενάντια στον χρόνο που καταγράφει τετελεσμένα και ο άλλος ενάντια στη δημιουργία τετελεσμένων με εξεύρεση λύσης το συντομότερο δυνατό, που να μπορεί όμως να γίνει αποδεκτή από τον τελικό αποδέκτη, τον λαό. Ο Πρόεδρος τόνισε πως η πλευρά μας στην Ελβετία εξάντλησε κάθε όριο ανθρώπινης δυνατότητας, αλλά και ανθρώπινης αξιοπρέπειας, πλην όμως, η αδιαλλαξία και η ακαμψία της άλλης πλευράς και η επιθυμία της Τουρκίας να ελέγχει όχι μόνο τα κατεχόμενα, αλλά ολόκληρη την πατρίδα μας, οδήγησε στο ναυάγιο του Κραν Μοντάνα. "Εκείνο που θέλω να διαβεβαιώσω είναι ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να επιμένουμε στο να εξευρεθεί μια λύση που θα διασφαλίζει ότι δεν θα είμαστε υποδεέστεροι των υπολοίπων Ευρωπαίων. Ότι δεν θα υπηρετούμε συμφέροντα τρίτων, ότι δεν θα μετατραπούμε σε προτεκτοράτο της όποιας τρίτης δύναμης και εννοώ βεβαίως της Τουρκίας", κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top