ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Αιτήσεις για επιδότηση επιτοκίου από Φορέα στα συρτάρια λόγω μη εξασφάλισης δανείων

ΚΥΠΡΟΣ: Αιτήσεις για επιδότηση επιτοκίου από Φορέα στα συρτάρια λόγω μη εξασφάλισης δανείων

Δυόμιση και πλέον χιλιάδες αιτήσεις για επιδότηση επιτοκίου από τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (ΦΙΚΒ) παραμένουν στα συρτάρια και δεν μπορεί να προχωρήσει η εξέτασή τους, καθώς οι δικαιούχοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν δάνειο.

Το θέμα συζητήθηκε την Τρίτη 7/11 εκ νέου στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, με την Πρόεδρό της Σκεύη Κουκουμά να δηλώνει ότι σε γενικές γραμμές υπάρχει ικανοποίηση για τον τρόπο λειτουργίας του Φορέα και το ρυθμό εξέτασης των αιτήσεων. Σημείωσε όμως ότι παραμένουν οι δυσκολίες στο θέμα της εξασφάλισης δανείου σε περιπτώσεις επιδότησης του επιτοκίου, εξηγώντας ότι ο Φορέας εγκρίνει δικαιούχους για επιδότηση, ωστόσο επικρατεί δυστοκία στην εξασφάλιση εκ μέρους τους, δανείου από τράπεζες. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των αιτήσεων αυτών ανέρχεται σε περισσότερες από 2,500. Υπενθύμισε ότι εδώ και δύο χρόνια συζητείται η μείωση του ποσοστού του επιτοκίου για τον οφειλέτη που τώρα ανέρχεται στο 2 τοις εκατό ( το υπόλοιπο έως και 3,5% επιδοτείται από τον Φορέα). Η κ. Κουκουμά είπε ότι η ενημέρωση που υπήρχε από πέρσι ήταν ότι το Υπουργείο Οικονομικών ήταν έτοιμο για ρύθμιση, ώστε ο οφειλέτης να καταβάλλει το 1,5% και συζητούσε και για περαιτέρω μείωση ως το 1%. Σύμφωνα με την κ. Κουκουμά σήμερα αναμένετο η τελική απάντηση από πλευράς Κυβέρνησης, αλλά λόγω του ότι το ΥΠΟΙΚ προσπαθεί να κάμει γενικότερες ρυθμίσεις και τροποποιήσεις στη λειτουργία του Φορέα, η τελική απάντηση δεν δόθηκε. Ενδεχομένως, είπε, ως τον Ιούνιο που καταβάλλεται η επιδότηση επιτοκίου να γίνει μια ρύθμιση. Επίσης στην Επιτροπή συζητήθηκε το θέμα της διαμόρφωσης του Αρχείου Προσφύγων με τις διαδικασίες να προχωρούν. Η κ. Κουκουμά είπε ότι λήφθηκαν στοιχεία από διάφορες υπηρεσίες, όμως επειδή υπάρχει ανησυχία για θέμα προσωπικών δεδομένων και κατά πόσο έπρεπε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, θα γίνει επαφή με την αρμόδια Επίτροπο για να ξεκαθαρίσει το ζήτημα. Η κ . Κουκουμά είπε ακόμη ότι υπάρχει η ανάγκη διαμόρφωσης ενός ειδικού σχεδίου για δυσπραγούσες οικογένειες που λόγω ανεργίας ή άλλων καταστάσεων θέλουν στήριξη όχι απαραίτητα μέσω δανείων, ώστε να μην καταφεύγουν στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» των κατεχομένων. Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά δήλωσε ότι από το 1996, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ο Πρόεδρος του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, ο Φορέας παραχώρησε δάνεια ύψους 1,8 δις ευρώ και επιδοτήσεις επιτοκίων ύψους 665 εκ. Φαίνεται, είπε, ότι και σε περίοδο οικονομικής κρίσης, ο Φορέας κατάφερε να αποτελεί στήριγμα για τον προσφυγικό κόσμο , για τις σπουδές, για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την επαγγελματική δραστηριοποίηση και την στέγαση των δικαιούχων. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του για τη βελτίωση στο χρόνο εξέτασης των αιτήσεων, για τη μείωση των επιτοκίων αλλά και το γεγονός ότι από πέρσι εντάχθηκε και νέο σχέδιο για νέους επιστήμονες με παραχώρηση δανείων έως και 25,000 ευρώ και επιτόκιο 1%. Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top