Ένα καλό χάρτη και φύγαμε για λύση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένα καλό χάρτη και φύγαμε για λύση

Τεταρτη, 11. Ιαν 2017.

Όσα δεν έφεραν οι μέχρι τώρα συνομιλίες μπορεί να φέρει ένας καλός χάρτης.

Του Γιώργου Γεωργίου,

απεσταλμένου του ThemaOnline στην Γενεύη

Η πρόοδος που επιτυγχάνεται στις μέχρι τώρα συνομιλίες ήταν αποκαρδιωτική, ωστόσο το σκηνικό μπορεί να αλλάξει άρδην από τη μια στιγμή στην άλλη, αν τη Τετάρτη 11/1 ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δώσει ένα καλό χάρτη.

"Αν ο χάρτης είναι ικανοποιητικός τότε οι συνομιλίες αποκτούν δυναμική λύσης", δήλωσε στο ThemaΟnline αρμόδια διπλωματική πηγή.

Ένας καλός χάρτης θα είναι προμήνυμα για μια λογική πρόταση της Τουρκίας στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων την Πέμπτη 12/1.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει επεξεργαστεί 14 εναλλακτικά σενάρια τα οποία αφορούν τον χάρτη που αναμένεται να καταθέσει η τ/κ πλευρά και οι οποίοι έχουν ως τελικό ποσοστό το 29,2% που καλείται να καταθέσει η τ/κ πλευρά στους χάρτες της. 

Το σίγουρο είναι πως οι Τούρκοι δεν πρόκειται να μας δώσουν ότι θέλουμε, αλλά γνωρίζουν τι πρέπει να δώσουν για να έχουμε συμφωνία.

Νωρίτερα το απόγευμα της Τρίτης 10/1 ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία που διήρκεσε 1 ώρα και 10 λεπτά.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, όπως όλες οι πλευρές τηρήσουν μια εποικοδομητική στάση για τις συνομιλίες στη Γενεύη.

Το βράδυ της Τρίτης 10/1 ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είχαν τε α τετ συνάντηση στην παρουσία του Έιντε, καθώς εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ ενημέρωναν του διαπραγματευτές Μαυρογιάννη και Ναμί για το περιουσιακό.


«Κατεβάστε» ΕΔΩ τις εφαρμογές της ιστοσελίδας μας για να μην χάνετε. THEMA!190