ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΟΥΛΗ: Πέρασε ο συμπληρωματικός Προϋπολογισμός 271 εκ. ευρώ – Όχι στο ταμείο αλληλεγγύης

ΒΟΥΛΗ: Πέρασε ο συμπληρωματικός Προϋπολογισμός 271 εκ. ευρώ – Όχι στο ταμείο αλληλεγγύης

  Η Ολομέλεια της Βουλής  με 25 ψήφους υπέρ, 3 εναντίον και 19 αποχές ψήφισε τον συμπληρωματικό Προϋπολογισμό του κράτους, ύψους €271 εκ. για την κάλυψη πρόσθετων αναγκών του 2017, δεσμεύοντας κονδύλι €25 εκ. που προορίζονταν για τη δημιουργία αποθεματικού του ταμείου αλληλεγγύης.

 Οι Βουλευτές της αντιπολίτευσης που πήραν το λόγο επέκριναν την Κυβέρνηση για την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού με προεκλογικό χαρακτήρα, όπως ανέφεραν και για υποστηρίξουν προεκλογικές εξαγγελίες που θα πληρωθούν με δημόσιο χρήμα.

Οι ανάγκες που θα καλυφθούν με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πιστώσεις για εξόφληση των χρεών των ποδοσφαιρικών σωματείων και κοινοτικών συμβουλίων, χορηγίες σε ημικρατικούς οργανισμούς, επιστροφές φόρων και μισθοδοτικές ρυθμίσεις στον τομέα της υγείας και της αεροναυτιλίας ενώ, καταργούνται θέσεις και δημιουργούνται νέες στον κυπριακό στρατό.

 Σύμφωνα με τον συμπληρωματικό που κατέθεσε αρχικά η κυβέρνηση, το σύνολο των πρόσθετων πιστώσεων που απαιτούνται για κάλυψη νέων αναγκών το 2017 ανέρχεται στα €335,8 εκ., όμως ποσό ύψους €74,6 εκ. θα καλυφθεί από μεταφορά εξοικονομήσεων από άλλα κεφάλαια δαπανών του Προϋπολογισμού, με το ποσό που απομένει να είναι στα €261,2 εκ.

Επιπρόσθετα όμως, το Υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε για την ανάγκη πρόσθετων κονδυλίων ύψους €10 εκ., που αφορούν την κάλυψη δαπάνης για τους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, καθότι δεν είχε περιληφθεί η πίστωση στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε αρχικά με το σύνολο των ζητούμενων συμπληρωματικών πιστώσεων  να ανέρχεται  στα €271,2 εκ.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι από τα αρχικά €261,2 εκ. περίπου, τα €160 εκ. αφορούν ενδοκυβερνητικές λογιστικές πληρωμές και ως εκ τούτου η πραγματική δημοσιονομική επίπτωση ανέρχεται στα €100 εκ. ενώ ανέφερε ότι η ουσιαστική επιβάρυνση του δημοσιονομικού ισοζυγίου από την έγκριση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού δεν αναμένεται να προκαλέσει υπέρβαση στο δημοσιονομικό στόχο που έχει τεθεί για δημοσιονομικό πλεόνασμα ύψους 0,9% του ΑΕΠ.

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός περιλαμβάνει ποσό €25 εκ. που θα καταβληθεί στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τη δημιουργία αποθεματικού, επιστροφές φόρων €65 εκ. και πληρωμές ύψους €7 εκ. προς τα αστικά συμβούλια αποχετεύσεων.

Το κονδύλι για το ταμείο αλληλεγγύης,  δεσμεύτηκε μετά τη ψήφιση της τροπολογίας των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου που υποστηρίζουν τον Νικόλα Παπαδόπουλο και του ανεξάρτητου Βουλευτή  Παύλου Μυλωνά, την οποία υποστήριξαν όλοι οι παρόντες Βουλευτές εκτός των Βουλευτών του ΔΗΣΥ.

Επιπρόσθετα, ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός περιλαμβάνει €21,3 εκ. αφορούν χορηγίες προς αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης το μεγαλύτερο μέρος των οποίων, ύψους €18,7 εκ., προορίζεται για την εξόφληση συσσωρευμένων οφειλών κοινοτικών συμβουλίων προς το τμήμα αναπτύξεως υδάτων. Η Ολομέλεια απέρριψε κατά πλειοψηφία, τροπολογία για δέσμευση του εν λόγω κονδυλίου.

Απορρίφθηκε επίσης τροπολογία για δέσμευση κονδυλίου ύψους €19,5 εκ., που αφορά τις διαγραφές παλιών φορολογικών υποχρεώσεων ποδοσφαιρικών σωματείων προς το Τμήμα Φορολογίας και την Υπηρεσία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και  τροπολογία για τη δέσμευση κονδυλίου για την επιστροφή φόρων €3,3 εκ. στην Εκκλησία.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, απαντώντας στα κόμματα που εισηγήθηκαν δέσμευση των €25 εκ. παρατήρησε  ότι είναι η τελευταία μέρα των συνεδριάσεων του Βουλή και πως σε αυτό το στάδιο, σταύρωμα του κονδυλίου «δεν είναι σημαίνει τίποτε άλλο παρά απόρριψη».

Απαντώντας στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο υπενθύμισε αναφορές του κ. Ντάισελμπλουμ, ότι η κυπριακή Κυβέρνηση αντιδρούσε σε κούρεμα και γι’ αυτό υπήρξε επιμονή στην επιβολή φόρου στις καταθέσεις, κάτι που απέρριψε το κυπριακό κοινοβούλιο. «Κακώς ψηφίσαμε (ΔΗΣΥ) σε αυτή την περίπτωση, άσχετα αν δεν θα άλλαζε το αποτέλεσμα» είπε ο κ. Νεοφύτου.

«Αυτοί που καταψήφισαν με τόσο έντονο τρόπο τότε, να μην φορτώνουν το βαθύ κούρεμα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στον Συναγερμό» συνέχισε, λέγοντας ότι ο νόμος με τον οποίο έγινε το κούρεμα ετοιμάστηκε από το 2012 (Νιόμβρη) και ότι ο ΔΗΣΥ κατά τη ψήφιση του είχε 20 βουλευτές και όχι 29. «Δεν ξεπούλιασε και έγιναν 29» είπε χαρακτηριστικά  υπενθυμίζοντας ότι το νόμο ψήφισε και το ΔΗΚΟ.

 «Τότε ήταν πράξη πολιτικής ευθύνης, τώρα είναι έγκλημα», είπε, αφήνοντας αιχμές για τις αναφορές του κ. Παπαδόπουλου.

 Ο κ. Νεοφύτου, παρατήρησε επίσης  ότι οι εκλογές θα περάσουν και τα κόμματα θα αντιμετωπίσουν άλλες προκλήσεις, προσθέτοντας ότι πρέπει να διατηρηθούν οι γέφυρες και η συνεννόηση και όχι χάριν της προεκλογικής περιόδου να ανατρέπονται τα πάντα, «προσπαθώντας να κερδίσουμε πόντους», όπως είπε.

Περαιτέρω είπε  ότι με τις αντιδράσεις σε ότι αφορά το ταμείο αλληλεγγύης, «δίνεται εντύπωση ότι δεν σκεφτόμαστε αυτούς που θέλαμε να στηρίξουμε,  για να μην πάρει άλλος την πίστωση» και κάλεσε τα κόμματα να ξεπεράσουν τις μικρότητες.

 Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Κυβέρνηση καθυστέρησε να καταθέσει το συμπληρωματικό προϋπολογισμό με αποτέλεσμα  η έγκρισή του να γίνεται στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας, κάνοντας λόγο για ξεκάθαρη σκοπιμότητα και για προεκλογική μέσω του συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

« Ο συμπληρωματικός», είπε, «αφορά κάλυψη αναγκών που η ίδια η Κυβέρνηση δημιούργησε τον τελευταίο καιρό, μέσα από το κρεσέντο των προεκλογικών της εξαγγελιών, τις οποίες καλούμαστε να πληρώσουμε με δημόσιο χρήμα».

 Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε αντιφάσεις των κυβερνώντων που ανάγονται σε κοροϊδία των κουρεμένων καταθετών, κατά την έκφρασή του.

 Κάλεσε την Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της σε σχέση με το κούρεμα σχολιάζοντας αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη ο οποίος, όπως είπε, συμφωνεί με τον Ντάισελμπλουμ ότι το κούρεμα ήταν σωστή επιλογή.

«Εμείς διαφωνούμε με τον κ. Ντάισελμπλουμ, την κ. Γιωρκάτζη, τον κ. Αναστασιάδη και με όσους ισχυρίζονται ότι καλά μας έκαναν που μας κούρεψαν» είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Χαρακτήρισε περαιτέρω  την πρόταση της Κυβέρνησης για το ταμείο αλληλεγγύης «περίεργη πρωτοβουλία», τη στιγμή που για τεσσεράμισι χρόνια έλεγαν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για τους κουρεμένους, συμπλήρωσε.

Είπε ακόμα ότι το ταμείο δεν κάνει καμία αναφορά για τους κουρεμένους, αλλά αφορά τη στήριξη των τραπεζών και αναφέρθηκε στην πρότασή του, η οποία όπως υπενθύμισε, αφορά τη θεσμοθέτηση της διαδικασίας αποζημίωσης δικαιούχων.

Η δέσμευση του εν λόγω κονδυλίου  προτείνεται έτσι ώστε να συζητηθεί η εν λόγω πρόταση νόμου, είπε τέλος.

 Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αναφέρθηκε σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό προεκλογικών υποσχέσεων και δώρων και πρόσθεσε ότι δεν περιποιεί τιμή και δείχνει απουσία σοβαρότητας το να έρχεται η Κυβέρνηση στη Βουλή για κατάργηση του ταμείου αλληλεγγύης και μετά από δύο εβδομάδες να θέλει να δημιουργήσει αποθεματικό στο ταμείο για να το χρησιμοποιήσει για άλλο σκοπό.

Η Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών  Άννα Θεολόγου είπε ότι ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός δεν σχετίζεται με κονδύλια του αρχικού προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση και πως τα €100 εκ. που εκτιμάται ότι θα είναι η πραγματική επιβάρυνση του συμπληρωματικού θα μπορούσαν να διαφυλαχθούν για να εκπληρωθούν στόχοι της επόμενης χρονιάς.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι όσο και αν η Κυβέρνηση θέλει να δώσει άλλο νόημα και άλλη εικόνα, η κατάθεση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, οδηγεί σε συνειρμούς για προεκλογικά οφέλη. Αναφερόμενος στο κονδύλι για το ταμείο αλληλεγγύης, έκανε λόγο για πυροτέχνημα και ελπίδα χωρίς αντίκρισμα.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, αναφέρθηκε σε κονδύλια που αφορούν την υλοποίηση προεκλογικών εξαγγελιών της Κυβέρνησης.  Σε σχέση με το ταμείο αλληλεγγύης, είπε πως ο σκοπός της δημιουργίας του ήταν η στήριξη των τραπεζών.

 Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι είναι κρίμα που η Κυβέρνηση περίμενε την τελευταία Ολομέλεια για να φέρει το συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ωστόσο σημείωσε, είναι καθήκον μας να τον ψηφίσουμε. Είπε πως εξαιρείται της τοποθέτησης του το ταμείο αλληλεγγύης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top