ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις κάλπες οι Τουρκοκύπριοι για την ‘εκλογή’ της νέας ‘βουλής’

Στις κάλπες οι Τουρκοκύπριοι για την ‘εκλογή’ της νέας ‘βουλής’

Άρχισε στις 8 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 6 το απόγευμα η ψηφοφορία στα κατεχόμενα για την ανάδειξη των 50 μελών της νέας «βουλής».

Ψηφίζουν 190.551 σε 719 συνολικά κάλπες. Συμμετέχουν 8 κόμματα και 388 υποψήφιοι, 9 εξ αυτών ανεξάρτητοι και 117 γυναίκες ενώ 7 άτομα με ειδικές ικανότητες κατέρχονται με διάφορα κόμματα υποψήφιοι. Τα 8 πολιτικά κόμματα είναι: Κόμμα Εθνικής Ενότητας, Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό, κόμμα του Λαού, Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας, Δημοκρατικό Κόμμα, Κόμμα Κοινοτικής Σωτηρίας – νέες δυνάμεις (σε συνεργασία με το κόμμα Ενωμένη Κύπρος), κόμμα Αναγέννησης, Εθνικιστικό Δημοκρατικό Κόμμα.

 Οι τελευταίες «βουλευτικές εκλογές» στα κατεχόμενα είχαν γίνει στις 28 Ιουλίου 2013. Τα αποτελέσματα ήταν: Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό (CTP) 38,38% και 21 "έδρες", Εθνικής Ενότητας (UBP) 27,33% και 14 "έδρες", Δημοκρατικό (DP)  23,16% και 12 "έδρες", Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP) 7,41% και 3 "έδρες".

 Στο τέλος της θητείας της παρούσας «βουλής» οι "έδρες" έχουν ως εξής: Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα (CTP) 20, Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) 18, Δημοκρατικό Κόμμα (DP) 4, Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP) 2, ανεξάρτητοι 6.

 Από το κλείσιμο των καλπών και μέχρι τις 7 το βράδυ απαγορεύεται στα κατεχόμενα η μετάδοση αποτελεσμάτων ή πρόβλεψη του αποτελέσματος με  βάση ανακοίνωση του «ανώτατου εκλογικού συμβουλίου». Από τις 19.00 μέχρι τις 21.00 μπορούν να μεταδίδονται πληροφορίες και στοιχεία που δίδει το «συμβούλιο», η πρόεδρος του οποίου δήλωσε ότι θα γίνουν γνωστά τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα με το ποια κόμματα και με πόσους «βουλευτές» θα είναι στη νέα «βουλή» τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, πριν το πρωί, ενώ τα τελικά θα δοθούν εντός της ίδιας ημέρας.

 Για πρώτη φορά εφαρμόζεται το νέο εκλογικό σύστημα με βάση το οποίο ολόκληρη η κατεχόμενη περιοχή είναι ενιαία εκλογική περιφέρεια. Οι ψηφοφόροι έχουν τρεις επιλογές ψήφου με την οριζόντια να είναι η πιο πολύπλοκη.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top