ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΟΣ: «Νουθεσίες» από την τουρκική πλευρά και τον Ακιντζί – Αντιδρούν στις ενέργειες της Δημοκρατίας

ΚΥΠΡΟΣ: «Νουθεσίες» από την τουρκική πλευρά και τον Ακιντζί – Αντιδρούν στις ενέργειες της Δημοκρατίας

Σφοδρή ενόχληση παρουσιάζει η τουρκική πλευρά όπως φαίνεται από τις αντιδράσεις που καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη («Ο Φιλελεύθερος») η Άγκυρα, αλλά και ο Μουσταφά Ακιντζί έχουν ενοχληθεί από την έναρξη των επαφών Κύπρου και Ελλάδας για οριοθέτηση των ΑΟΖ, τα όσα αναφέρονται στα Συμπεράσματα της Συνόδου των χωρών του νότου στη Ρώμη για το Κυπριακό, την υπογραφή των συμφωνιών με την Ιορδανία, καθώς και τις συνεχείς δραστηριότητες των πετρελαϊκών εταιρειών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως αναφέρεται, ο Μουσταφά Ακιντζί καλεί στο γραφείο του πρέσβεις χωρών διαπιστευμένων στην Κυπριακή Δημοκρατία για να τους εκφράσει τη δυσαρέσκειά του.

Τελευταίος επισκέφθηκε το «προεδρικό» των κατεχομένων ο πρέσβης της Ιταλίας, Ανδρέα Καβαλιάρι, ο οποίος άκουσε τον κατοχικό ηγέτη να του μεταφέρει «τις ανησυχίες της τουρκοκυπριακής πλευράς για τις ερευνητικές δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Μεσόγειο και τα μονομερή βήματα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη».

Παράλληλα, το CNNTurk έκανε λόγο για σχέδιο της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ελλάδα (RUM-YUNAN PLANI) με σκοπό να μοιραστούν τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αττάλειας χαράζοντας γραμμή στη μέση ώστε να οριστεί η ΑΟΖ. Το κανάλι προβλέπει, μάλιστα, ότι αυτή η ΑΟΖ θα συμπίπτει με την τουρκική.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του «Υπουργείου Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, το οποίο έκανε λόγο για επικίνδυνα βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς, σχολιάζοντας την Τριμερή Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας.

Πάντως, όπως παραδέχθηκε ο Ιώαννης Κασουλίδης, Αθήνα και Λευκωσία έχουν ξεκινήσει την τεχνοκρατική επεξεργασία των δεδομένων για την οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.

Μιλώντας στον «Άλφα» εξήγησε ότι «εμείς αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να επωφεληθεί το σύνολο του κυπριακού λαού των οποιωνδήποτε εσόδων από το φυσικό αέριο της Κύπρου».

Οι αντιδράσεις βέβαια της Άγκυρας και των κατεχομένων δεν ξεπερνούνται και τα βήματα του επόμενου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας θα βρουν μπροστά τους την αδιαλλαξία και τις «διδαχές» του κατοχικού ηγέτη και κατ' επέκταση του Ταγίπ Ερντογάν.

Υπάρχουν πιθανότητες επιστροφής στη νηφαλιότητα ή στα «non paper» της τουρκικής πλευράς υπάρχει μόνο το σχέδιο β';

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top