ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: Το κράτος δίνει χορηγία σε κόμμα που δεν πληροί προϋποθέσεις – Απαντά η Πραξούλα Αντωνιάδου

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: Το κράτος δίνει χορηγία σε κόμμα που δεν πληροί προϋποθέσεις – Απαντά η Πραξούλα Αντωνιάδου

Έκτακτη κρατική χορηγία φαίνεται να δίνεται σε κόμμα που δεν πληροί τα κριτήρια, σύμφωνα με την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά στο έτος 2016.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Σύμφωνα με την έκθεση, το πολιτικό κόμμα Ενωμένοι Δημοκράτες λαμβάνει οικονομική βοήθεια ύψους €7.353, με έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, για κάλυψη της ετήσιας συνδρομής τους στο Κόμμα των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη-ALDE Party, στο οποίο είναι μέλος.

Η οικονομική βοήθεια καταβλήθηκε και το 2016, όπως και προηγούμενα χρόνια και όπως επισημαίνεται από την Ελεγκτική Υπηρεσία, είναι αντίθετη με το άρθρο 4 του περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμου (Ν.175(Ι)/2012).

Και αυτό γιατί ως Κόμμα, μη κοινοβουλευτικό και μη εγγεγραμμένο στο Μητρώο Πολιτικών Κομμάτων, δεν φαίνεται να τηρεί τις προϋποθέσεις για να δικαιούτατι κρατική χρηματοδότηση.

Με επιστολή του στις 24.4.2017, το υπουργείο Οικονομικών υπέδειξε στην Πρόεδρο του κόμματος, Πραξούλα Αντωνιάδου, να υποβάλει τις οικονομικές καταστάσεις, όμως οι ΕΔΗ απέστειλαν στον Έφορο Τήρησης Μητρώου Πολιτικών Κομμάτων (υπουργείο Εσωτερικών) τους απολογισμούς για το 2016 και όχι σύμφωνα με τα εκάστοτε σε ισχύ Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

Δηλαδή, οι οικονομικές καταστάσεις, σύμφωνα πάντα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, δεν έχουν τύχει ανεξάρτητου ελέγχου, με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Ελέγχου και σύμφωνα με τους περί Ελεγκτών και Υποχρεωτικών Ελέγχων των Ετήσιων και Ενοποιημένων Λογαριασμών Νόμους του 2009 και 2013.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία επισημαίνει ότι τα μη κοινοβουλευτικά κόμματα δικαιούνται να λαμβάνουν χορηγία εφόσον είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο, έχουν υποβάλει σχετική αίτηση στον Έφορο πριν από την ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών, στις οποίες αφορά η εν λόγω αίτηση, διεκδικούν τις βουλευτικές εκλογές με υποψήφιους που αντιστοιχούν τουλάχιστον σε ποσοστό 50% των εδρών για κάθε εκλογική περιφέρεια και έχουν εξασφαλίσει ποσοστό τουλάχιστον 3% στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ή εξασφαλίζουν ποσοστό 3% στις βουλευτικές εκλογές τις οποίες αφορά η χορηγία.

Επί τούτου, η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας τονίζει ότι «οι πιο πάνω προϋποθέσεις δεν φαίνεται να τηρούνται από το κόμμα των ΕΔΗ» και ως εκ τούτου «δεν δικαιούται κρατική χορηγία».

Π. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: «Ας μην ξεχνούν όλοι ότι οι ΕΔΗ συμμετείχαν στη Βουλή και σε κυβερνήσεις»

Σε επικοινωνία που είχαμε με την πρόεδρο του Κόμματος, κυρία Πραξούλα Αντωνιάδου, μας γνωστοποιήθηκε ότι η παραπάνω συνδρομή είναι η «μόνη» που δίνεται στους ΕΔΗ «για τον απλό λόγο ότι δεν υπάρχει άλλο κυπριακό κόμμα που συμμετέχει στην ομάδα των φιλελευθέρων», στην οποία είναι μέλη από το 1996.

Τόνισε ότι οι Ενωμένοι Δημοκράτες έχουν υποβάλει οικονομικές καταστάσεις και υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να ξεχνά η Ελεγκτική Υπηρεσία ότι το κόμμα συμμετείχε στο κοινοβούλιο, αλλά και σε δύο διακυβερνήσεις, πρώτα με τον Μιχάλη Παπαπέτρου και έπειτα με την ίδια την Πραξούλα Αντωνιάδου.

Η κ. Αντωνιάδου εξήγησε ότι οι Ενωμένοι Δημοκράτες επηρεάζουν το ALDE Party, το οποίο όπως σημείωσε παλιότερα είχε κατηγορηθεί για «φιλοτουρκικές θέσεις».

«Ας μην ξεχνά η Ε.Υ.», μας δήλωσε, «ότι η πρόεδρος των ΕΔΗ ήταν υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2013, όσο κι αν δεν άρεσε αυτό σε κάποιους».

Όπως είπε, η ετήσια κρατική χορηγία των €7.353 έρχεται και φεύγει.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top