ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ: Καμιά διαπραγμάτευση εν μέσω κρίσης στην ΑΟΖ – «Έτοιμος για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ο Πρόεδρος»

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ: Καμιά διαπραγμάτευση εν μέσω κρίσης στην ΑΟΖ – «Έτοιμος για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ο Πρόεδρος»

Τις ιδέες του για το πώς μπορεί να επαναρχίσει ο διάλογος για λύση του Κυπριακού με πραγματικές προοπτικές θετικής κατάληξης ανέπτυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην Αναπληρωτή Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο και Ειδική Αντιπρόσωπό του στο νησί Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη τερματισμού των τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) προκειμένου να υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αποδέχεται διασύνδεση του θέματος του φυσικού αερίου με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ο Εκπρόσωπος απάντησε: «Φυσικά. Εξάλλου το συγκεκριμένο θέμα έχει λυθεί. Υπάρχει σχετική σύγκληση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η οποία δεν έχει αμφισβητηθεί. Άρα αυτά για τα οποία υπάρχουν ισχυρισμοί από πλευράς Τουρκίας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», ανέφερε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η κ. Σπέχαρ θα μεταφέρει τις ιδέες του Προέδρου της Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης και της ξεκάθαρης θέσης του για τα όσα βιώνουμε στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Γενικό Γραμματέα, και εξέφρασε την εκτίμηση πως θα υπάρξει συνάντηση της κ. Σπέχαρ και με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. «Αναλόγως των εξελίξεων θα δούμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν η κ. Σπέχαρ μεταφέρει κάποιο μήνυμα του Προέδρου στον κ. Ακιντζί, ο Εκπρόσωπος είπε πως έγινε μια καλή συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος «ανέπτυξε τις γνωστές του ιδέες για το πώς μπορεί να επαναρχίσει ένας διάλογος που θα έχει πραγματικές προοπτικές θετικής κατάληξης, νοουμένου φυσικά ότι η Τουρκία θα τερματίσει τέτοιου είδους ενέργειες που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες που επιβεβαιώνουν και την απόλυτη ορθότητα των θέσεών μας στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων».

«Και η ουσία είναι μέσα από τις διπλωματικές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη να δούμε πώς επιτυγχάνεται ο στόχος που δεν είναι τίποτε άλλο από τη συνέχιση της πορείας του ερευνητικού σκάφους και της έναρξης της γεώτρησης», είπε, επαναλαμβάνοντας πως εκείνο που έχει σημασία είναι η ουσία.

Ερωτηθείς αν πρέπει να εντατικοποιηθούν οι κινήσεις που γίνονται, ή να υπάρξουν νέες, για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, ο Εκπρόσωπος είπε πως μια υπεύθυνη Κυβέρνηση εκείνο που την ενδιαφέρει είναι πώς οι διπλωματικές διεργασίες που κορυφώνονται μπορούν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Και έχουμε την εκτίμηση ότι η δημοσιοποίησή τους δεν προσφέρει κατ’ ανάγκη στην επίτευξη του στόχου που έχουμε θέσει, ανέφερε.

Ερωτηθείς τί θα κάνει η Λευκωσία αν στις 22 Φεβρουαρίου ανανεωθεί η τουρκική NAVTEX, ο Εκπρόσωπος είπε πως υπάρχουν πολλά σενάρια και δεν θα ήταν σωστό να αρχίσουμε να συζητούμε τα διάφορα σενάρια.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως χθες το Κέντρο Επιχειρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως το αρμόδιο όργανο για να εκδίδει οδηγίες προς ναυτιλομένους έγινε αποδέκτης δυο αιτημάτων για πραγματοποίηση ασκήσεων στη συγκεκριμένη περιοχή.

«Οι ασκήσεις δεν αφορούσαν το τεμάχιο 3, ήταν βόρεια και νότια του τεμαχίου 3», ανέφερε, σημειώνοντας πως αυτά τα δυο αιτήματα προέρχονταν το ένα από τη Ρωσική Ομοσπονδία και το άλλο από την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο. Πρόσθεσε πως «ενημερωθήκαμε για την απόσυρση του αιτήματος από την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών. Συγκεκριμένα για λόγους καιρικών συνθηκών δεν επιθυμούν να προχωρήσουν στην άσκηση. Για αυτό το λόγο ακυρώθηκε η μια από τις δυο οδηγίες».

ToThemaOnline/ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Πρωτοτυπία ΔΗΠΑ για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων  για τις ευρωεκλογές

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ λέει πως εξαπέλυσε επίθεση με δεκάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ



Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Σε ναυάγιο οδηγείται η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και της Kition Ocean Holdings, η οποία ανέλαβε τα έργα στο λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας, μετά την καθυστέρηση που παρατηρείται από πλευράς της εταιρείας για την κατάθεση της εγγυητικής επιστολής, όπως είχε δεσμευτεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top