ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΟΖ: Στον ορίζοντα η 22α Φεβρουαρίου – Άκρα σιωπή η κλωστή μην κοπεί

ΑΟΖ: Στον ορίζοντα η 22α Φεβρουαρίου – Άκρα σιωπή η κλωστή μην κοπεί

Περιμένει να υπάρξει θετική εξέλιξη η Λευκωσία από τις διπλωματικές προσπάθειες της εβδομάδας, αλλά κάτι τέτοιο δεν παρατηρείται και το Saipem 12.000 παραμένει ακινητοποιημένο στην κυπριακή ΑΟΖ.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Μετά και τη δήλωση της υπουργού Άμυνας της Ιταλίας, Ρομπέρτα Πινόττι, ότι αναζητείται μια «κοινά αποδεκτή λύση» με την Τουρκία, η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται ενώπιον μιας εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης, την ώρα μάλιστα που οι εταίροι της κρατούν ίσες αποστάσεις αναφορικά με την κρίση.

Αν, λοιπόν, η Τουρκία συνεχίσει να κινείται στα πλαίσια που έθεσε ο υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος μίλησε για «win-win» με τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου μέσω Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη στάση της ε/κ πλευράς, τότε τα πράγματα δεν δείχνουν να επιλύονται εύκολα.

Ειδικότερα, ενώ το «οικόπεδο 3» ανήκει, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, στην ΑΟΖ του ψευδοκράτους, δηλώσεις που δήθεν προστατεύουν την άλλη κοινότητα –«Οι Τ/κ είναι ίσοι και κοινοί ιδιοκτήτες των φυσικών πηγών του νησιού»– δεν προμηνύουν ήρεμο μέλλον στα ενεργειακά.

Εκείνο που μένει, πέραν των διπλωματικών παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που δεν φαίνεται να αποδίδουν, είναι η αναμονή της 22ας Φεβρουαρίου και τα μεσάνυχτα που λήγει η παράνομη τουρκική Navtex.

Και παρόλο που ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όπως και η ίδια η κυβέρνηση, κρατούν χαμηλούς τόνους –«όποιος ασχολείται με την Τουρκία δεν πρέπει να εκπλήσσεται με τη συγκεκριμένη συμπεριφορά» – η όποια ανανέωση της «δέσμευσης» εκείνης της περιοχής θα είναι επιβλαβής, όχι μόνο για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και για το ίδιο το κυπριακό πρόβλημα.

Άρα, η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία, ίσως να είναι αναγκαίο να προταχθεί, παρά να βρισκόμαστε στην αναμονή για εντονότερες παρεμβάσεις των διεθνών παικτών και των εταίρων μας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top