ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Διαβεβαιώ πίστην εις το Σύνταγμα» – Τα σημαντικά της ομιλίας του Προέδρου - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

«Διαβεβαιώ πίστην εις το Σύνταγμα» – Τα σημαντικά της ομιλίας του Προέδρου - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Σε πανηγυρικό κλίμα τελέστηκε το πρωί της Τετάρτης (28/2) η νενομισμένη διαβεβαίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Με τη συνοδεία του απερχόμενου και του μελλοντικού του υπουργικού Συμβουλίου, αλλά και με σύσσωμη την οικογένειά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέβη στη Βουλή όπου τον υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της, Δημήτρης Συλλούρης.

Πλήθος αξιωματούχων, πρέσβεων, η πολιτική, στρατιωτική και θρησκευτική ηγεσία του τόπου, αλλά και απλοί πολίτες εκμεταλλεύτηκαν την πρόσκληση και χειροκρότησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Διαβεβαιώ επισήμως, πίστην και σεβασμόν εις το Σύνταγμαν και τους συνάδοντας σε αυτό νόμους και εις την διακήρυξην της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητος της Δημοκρατίας της Κύπρου», είπε για δεύτερη φορά μετά την 28η Φεβρουαρίου 2013.

Συνενωτικός παρουσιάστηκε στην ομιλία του, κατά την οποία τόνισε την ανάγκη συνεργασίας «Κυβέρνησης και Νομοθετικής εξουσίας», εκφράζοντας «θερμές ευχαριστίες» στους βουλευτές.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στάθηκε ιδιαίτερα σε αυτό. Στη συνεργασία. Γι’ αυτό, σε μια δήλωση άνευ προηγουμένου, υπογράμμισε την πρόθεσή του να συστήσει «επιστημονική ομάδα μελέτης των προεκλογικών προγραμμάτων των ανθυποψηφίων» του.

Στάθηκε επίσης στην κρατούσα κατάσταση με τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, σημειώνοντας ότι «επιδεινώνεται σαν αποτέλεσμα της απόπειρας δημιουργίας νέων τετελεσμένων, με παραβίαση από την Τουρκία των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Επικριτικός ως προς την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, δήλωσε θλίψη για τη στάση της, τονίζοντας ότι «έχει συμφωνηθεί και ο τρόπος κατανομής των εσόδων του κράτους» αναφορικά με το φυσικό αέριο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για τις προσπάθειες που καταβάλλει για επανέναρξη του διαλόγου μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά. Χαρακτηρίζοντας «απρόθυμους» την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους.

«Αν», όπως είπε, «αρθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και οι όποιες απαράδεκτες προτάξεις και αξιώσεις από πλευράς Τ/Κ» είναι έτοιμος να εμπλακεί σε διάλογο αξιοποιώντας τα κεκτημένα των συνομιλιών.

Αναφορικά στην εσωτερική διακυβέρνηση, κατέθεσε όσα επιτεύχθηκαν τα προηγούμενα πέντε χρόνια, δεσμευόμενος ότι θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα των Μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σε μια ομιλία υπό τη σκιά των προκλητικών ενεργειών και δηλώσεων Τουρκίας και ψευδοκράτους, ο Πρόεδρος εξέφρασε την πρόθεση για στήριξη των εγκλωβισμένων και διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, καθώς και αποτελεσματικότερη εφαρμογή της προσφυγικής πολιτικής.

Πέραν τούτου, την ώρα που έξω από τη Βουλή, ομάδες πολιτών διαδήλωναν για τον Ακάμα και τις Θαλασσινές Σπηλιές στην Πέγεια, ο Πρόεδρος ανέφερε «τον ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό, την αξιοποίηση των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 και την υλοποίηση των Εθνικών Σχεδίων Δράσης».

Παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης αλλά και του Γενικού Ελεγκτή, ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε για «μηδενική ανοχή στις όποιες μορφές διαπλοκής ή διαφθοράς στη δημόσια ζωή».

Ολοκληρώνοντας την «εθνικής ενότητας» ομιλία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι «σε μια τελευταία θητεία κανένας δεν θα είναι αντίπαλος».

Επί τροχάδην, η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ιδανική για συζητήσεις, ειδικά στις τάξεις των πολιτικών. Ο συνενωτικός του λόγος θα καταστεί ενδιαφέρων αν δεν μείνει μόνο λόγος και δεν κατατέθηκε απλώς για να «κερδίσει» την εύνοια της αναγκαίας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Εκτός των άλλων, η επόμενη μέρα στο Κυπριακό αναμένεται με μεγάλη αγωνία. Η ξεκάθαρη καταγγελία της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, για την οποία πιθανά να απαντήσει ο Μουσταφά Ακιντζί σε διακαναλική διάσκεψη το βράδυ της Τρίτης (27/2), θέτει τους όρους για το πώς θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top