ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ria Oomen: ‘Αντίθετες προς τις δεσμεύσεις της Άγκυρας οι κινήσεις στην ΑΟΖ’

Ria Oomen: ‘Αντίθετες προς τις δεσμεύσεις της Άγκυρας οι κινήσεις στην ΑΟΖ’

Οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) έρχονται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις της για δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας και για εξομάλυνσης των σχέσεων με όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε η Ολλανδή βουλευτής Ria Ruuten – Oomen, η οποία προεδρεύει των εργασιών της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

Η κ. Ruuten – Oomen μιλούσε Δευτέρα (12/03) κατά την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής στο Παρίσι. Παρόντες από κυπριακής πλευράς ήταν οι βουλευτές Στέλλα Κυριακίδου και Γιώργος Λουκαΐδης, οι οποίοι κατήγγειλαν τις παράνομες και επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι εν λόγω ενέργειες της Άγκυρας, σημείωσαν, αντιβαίνουν σε κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου και υπονομεύουν τη διεθνή έννομη τάξη και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Βουλής, τα μέλη της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων αποφάσισαν να αποσταλεί άμεσα επιστολή στο Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, με την οποία να καταδικάζονται οι τουρκικές προκλήσεις και να ζητείται η παρέμβασή του προς τερματισμό τους.

Στην ομιλία της η κ. Ruuten – Oomen αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ένταση που προκάλεσε το τελευταίο διάστημα η Τουρκία, τόσο στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και στο Αιγαίο.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, επεσήμανε πως τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμπόδισαν το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρίας ΕNI να προβεί στην προγραμματισμένη γεώτρηση. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, λέγοντας ότι τις συμμερίζεται και η ίδια, καθώς τέτοιες ενέργειες έρχονται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας.

Προστίθεται ότι από την πλευρά τους οι Κύπριοι βουλευτές υπογράμμισαν το γεγονός πως η κλιμάκωση της έντασης, μέσα από τις ενέργειες της Τουρκίας, αλλά και τις προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, συντηρεί ένα κλίμα δυσπιστίας, το οποίο υπονομεύει την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Απαντώντας, στη συνέχεια, σε παρεμβάσεις Τούρκων βουλευτών, οι οποίοι επικαλέστηκαν  τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους φυσικούς πόρους της Κύπρου, οι Κύπριοι βουλευτές τόνισαν ότι τα δικαιώματα αυτά όχι μόνο αναγνωρίζονται, αλλά και διασφαλίζονται στο πλαίσιο των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί και θα ενεργοποιηθούν μέσα στο πλαίσιο της συνολικής επίλυσης του Κυπριακού. 

Υπογράμμισαν επίσης  την ανάγκη η Τουρκία να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού, ώστε να επιτραπεί σε όλους τους Κυπρίους να απολαύσουν τα οφέλη από τον φυσικό πλούτο της κυπριακής ΑΟΖ.

Η κ. Κυριακίδου και ο κ. Λουκαΐδης, πρόσθεσαν πως οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στρέφονται παράλληλα κατά των αρχών και αξιών του Συμβουλίου της Ευρώπης και αποτελούν ξεκάθαρη εκτροπή από το σεβασμό στη διεθνή έννομη τάξη και την εθνική κυριαρχία των χωρών μελών του Οργανισμού.

Κάλεσαν, τέλος, την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις προαναφερθείσες ενέργειές της, ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για επανέναρξη  των συνομιλιών με στόχο την επίλυση του Κυπριακού προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Ακολούθησε ευρύτερη συζήτηση με τη συμμετοχή διάφορων βουλευτών εθνικών αντιπροσωπιών, μεταξύ άλλων, της Ιταλίας, της Ολλανδίας και της Ελλάδας, οι οποίοι καταδίκασαν τις τουρκικές ενέργειες και κάλεσαν για τον άμεσο τερματισμό τους.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top