ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ: Νομοσχέδιο για ‘φακέλωμα’ των στοιχείων αεροπορικών επιβατών

ΚΥΠΡΟΣ: Νομοσχέδιο για ‘φακέλωμα’ των στοιχείων αεροπορικών επιβατών

Υποχρεωτικό θα είναι το ‘φακέλωμα’ των στοιχείων αεροπορικών επιβατών, μετά από οδηγία της ΕΕ που εγκρίθηκε σε νομοσχέδιο από του Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται να σταλεί και στην Βουλή για ψήφιση.

Σύμφωνα με την οδηγία από την ΕΕ, η Κύπρος θα πρέπει μέχρι τις 27 Μαΐου 2018 να θέσει σε λειτουργία ειδική επιτροπή που θα αξιοποιεί τα στοιχεία των επιβατών, όπως αναφέρει δημοσίευμα του ‘Φιλελεύθερου’.

Στην Σαββατιάτικη (17/3) έκδοση της εφημερίδας γίνεται ανάλυση για τις αρμοδιότητες της μονάδας, για τον τρόπο που θα γίνεται η διαβίβαση των δεδομένων, τις κυρώσεις που πιθανόν να υποστούν οι αερομεταφορείς αν παραλείψουν να μεταβιβάσουν τα στοιχεία και την χρονική διάρκεια που θα διατηρούνται τα στοιχεία. 

Η Μονάδα Στοιχείων Επιβατών έχει αρμοδιότητα: 

 Να συλλέγει δεδομένα PNR από αερομεταφορείς, να τα αποθηκεύει και να τα επεξεργάζεται και να διαβιβάζει τα δεδομένα αυτά ή και το αποτέλεσμα της επεξεργασίας τους, περιλαμβανομένης της κατάρτισης προφίλ, στις αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας.

Να ανταλλάζει δεδομένα PNR και το αποτέλεσμα της επεξεργασίας των δεδομένων αυτών με τις αντίστοιχες Μονάδες Στοιχείων Επιβατών άλλων κρατών μελών καθώς και με την Ευρωπόλ.

Σημειώνεται ότι για την εποπτεία της επεξεργασίας δεδομένων PNR και την υλοποίηση των σχετικών διασφαλίσεων, ορίζεται με απόφαση του Αρχηγού Αστυνομίας υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων. Ο υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων εκπληρώνει τις αρμοδιότητες και καθήκοντά του, αποτελεσματικά, ανεξάρτητα και αμερόληπτα, χωρίς οποιαδήποτε παρεμβολή από τρίτους. Αυτός μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που επεξεργάζεται η Μονάδα Στοιχείων Επιβατών. 

Σε περίπτωση που θεωρεί ότι η επεξεργασία οποιωνδήποτε δεδομένων δεν ήταν νόμιμη, μπορεί να παραπέμψει το θέμα στον Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων ονομάτων επιβατών γίνεται σε ασφαλή χώρο εντός της Δημοκρατίας, για τους πιο κάτω σκοπούς:

α) Την αξιολόγηση των επιβατών πριν από την προγραμματιζόμενη άφιξή τους στη Δημοκρατία ή αναχώρησή τους από τη Δημοκρατία, προκειμένου να ταυτοποιηθούν τα πρόσωπα που ενδέχεται να εμπλέκονται σε τρομοκρατικό ή σοβαρό έγκλημα και επομένως θα πρέπει να εξεταστούν λεπτομερέστερα από τις αρμόδιες Αρχές όπως τη Ευρωπόλ.

β) Την απάντηση, κατά περίπτωση, σε μια δεόντως αιτιολογημένη αίτηση που βασίζεται σε επαρκείς λόγους, η οποία υποβάλλεται από τις αρμόδιες Αρχές για τη χορήγηση και την επεξεργασία δεδομένων PNR σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, προς τον σκοπό της πρόληψης, ανίχνευσης, διερεύνησης και δίωξης τρομοκρατικών ή σοβαρών εγκλημάτων και γνωστοποίηση στις αρμόδιες Αρχές ή, κατά περίπτωση, στην Ευρωπόλ των αποτελεσμάτων αυτής της επεξεργασίας. 

γ) Την ανάλυση των δεδομένων PNR, με σκοπό την επικαιροποίηση ή τη δημιουργία νέων κριτηρίων που θα χρησιμοποιούνται στις αξιολογήσεις που διενεργούνται, με σκοπό την ταυτοποίηση κάθε προσώπου το οποίο δυνατό να εμπλέκεται σε τρομοκρατικό ή σοβαρό έγκλημα.
Τα δεδομένα που λαμβάνονται σύμφωνα με το εδάφιο (2) του παρόντος άρθρου μπορούν να υποστούν περαιτέρω επεξεργασία από τις αρμόδιες Αρχές, μόνο για τους συγκεκριμένους σκοπούς της πρόληψης, της ανίχνευσης, της διερεύνησης ή της δίωξης τρομοκρατικών ή σοβαρών εγκλημάτων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

Οι αερομεταφορείς οφείλουν να διαβιβάζουν τα δεδομένα PNR ηλεκτρονικά, ως ακολούθως:

(α) Η διαβίβαση γίνεται 24 έως 48 ώρες πριν από τον προγραμματισμένο χρόνο αναχώρησης της πτήσης και 

(β) η διαβίβαση γίνεται αμέσως μετά το κλείσιμο της πτήσης, δηλαδή αφού επιβιβαστούν οι επιβάτες στο αεροσκάφος που ετοιμάζεται να αναχωρήσει και δεν είναι πλέον δυνατή η επιβίβαση ή αποβίβαση επιβατών.

Κυρώσεις για αερομεταφορείς

Όποιος αερομεταφορέας παραλείψει να μεταβιβάσει δεδομένα επιβατών, τότε θα του επιβάλλονται οι εξής διοικητικές κυρώσεις:
Προειδοποίηση, με αποκλειστική προθεσμία για άρση της παράβασης.

Χρηματική ποινή ανάλογη προς τη βαρύτητα της παράβασης που καταλογίζεται ίση με ποσό που δεν υπερβαίνει τις διακόσιες χιλιάδες ευρώ.

Προσωρινή ανάκληση άδειας εκμετάλλευσης.

Οριστική ανάκληση άδειας εκμετάλλευσης.

Τέλος, όποιος προβαίνει σε κατάχρηση των δεδομένων επιβατών τότε είναι ένοχος αδικήματος που θα τιμωρείται με τρία χρόνια φυλάκιση ή 17χιλ. ευρώ πρόστιμο.

Θα διατηρούνται σε βάση πέντε χρόνια

Τα δεδομένα επιβατών, διατηρούνται σε βάση δεδομένων για περίοδο πέντε ετών από τη διαβίβασή τους. 

Επίσης, εντός έξι μηνών από τη διαβίβαση των δεδομένων PNR, όλα τα δεδομένα PNR ανωνυμοποιούνται με την κάλυψη των ακόλουθων στοιχείων που μπορούν να χρησιμεύσουν προς άμεση ταυτοποίηση του επιβάτη στον οποίο αναφέρονται τα δεδομένα PNR:

α) Όνομα (ονόματα), συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων άλλων επιβατών που αναφέρονται στον φάκελο PNR καθώς και του αριθμού επιβατών που συνταξιδεύουν. 
β) Διεύθυνση και στοιχεία επικοινωνίας. 
γ) Όλα τα στοιχεία πληρωμής, συμπεριλαμβανομένης της διεύθυνσης χρέωσης, στο μέτρο που περιλαμβάνουν πληροφορίες που μπορούν να χρησιμεύσουν προς άμεση ταυτοποίηση του επιβάτη στον οποίον αναφέρονται τα δεδομένα PNR ή άλλων προσώπων.
δ) Πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα τακτικού επιβάτη.
ε) Γενικές παρατηρήσεις, στο μέτρο που περιλαμβάνουν πληροφορίες που μπορούν να χρησιμεύσουν για την άμεση ταυτοποίηση του επιβάτη στον οποίον αναφέρονται τα δεδομένα PNR· 

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, μετά την πάροδο των έξι μηνών η  αποκάλυψη όλων των δεδομένων PNR εγκρίνεται μόνο εφόσον υπάρχει εύλογη εκτίμηση ότι είναι αναγκαία και αφού έχει εγκριθεί από Δικαστήριο κατόπιν σχετικού αιτήματος που υποβάλλεται από την αρμόδια αρχή ή τον Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα υπό τον όρο ότι ο υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων της Μονάδας Στοιχείων Επιβατών θα ενημερωθεί για την έγκριση, την οποία και ελέγχει εκ των υστέρων.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top