ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Στο ψυγείο μέχρι τις τουρκικές εκλογές – Έρχεται ή όχι η Τζέιν Χολ Λουτ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Στο ψυγείο μέχρι τις τουρκικές εκλογές – Έρχεται ή όχι η Τζέιν Χολ Λουτ

Αν και το πλαίσιο Γκουτέρες και το πώς θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις είναι εκείνο που συζητείται στην Κύπρο, εντούτοις φαίνεται να λογαριάζουμε χωρίς τον «ξενοδόχο».

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Στην προκειμένη περίπτωση, ο «ξενοδόχος» είναι το παλάτι της Άγκυρας, η οποία δεν μίλησε ούτε για επανέναρξη των συνομιλιών επί του πλαισίου Γκουτέρες ούτε για «στρατηγική συμφωνία» ούτε καν για απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Τωόντι, πριν τις τουρκικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, σε όσα κι αν συμφωνούν οι δύο κοινότητες –θετικά απαντήσαμε στον διορισμό και στην ανάληψη καθηκόντων της Τζέιν Χολ Λουτ– η Τουρκία δεν φαίνεται να ευνοεί οποιαδήποτε κινητικότητα πριν να ξεκαθαριστεί ο επόμενος Τούρκος πρόεδρος.

Παρά, λοιπόν, το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε την Παρασκευή(4/5) ότι πρέπει να έρθει η κυρία Χολ Λουτ για να διευκρινιστεί το πλαίσιο Γκουτέρες και να προχωρήσουμε σε επανέναρξη, την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωνε ότι έγινε αποδεκτός ο διορισμός της, η Άγκυρα, ως συνήθως, περιπλέκει την κατάσταση.

Διότι, ενώ και η τουρκοκυπριακή πλευρά απάντησε θετικά στην ανάληψη καθηκόντων της Αμερικανίδας αξιωματούχου του ΟΗΕ, η Άγκυρα εξέδιδε ανακοίνωση με την οποία τερμάτιζε, εμμέσως πλην σαφώς, τη συζήτηση περί ομοσπονδίας.

Από την άλλη, ο Μουσταφά Ακιντζί, με τη συνέντευξή του στη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, ξεκαθάρισε ότι το κατοχικό καθεστώς έχει σχέδιο: «Ή ξεκινάμε με διπλωματικό και φιλικό τρόπο τη συζήτηση για το θέμα του μέλλοντός μας ή ξεκινάμε και εμείς διαδικασίες ερευνών για κοιτάσματα φυσικού αερίου. Δεν θα κάτσουμε άπραγοι και θα κοιτάμε».

Για να συμπληρώσει τον εκβιασμό, σημειώνοντας ότι για τους Τουρκοκύπριους απομένει «είτε μια επανένωση σε ένα ομοσπονδιακό κράτος με δύο επιμέρους συστατικά, πολιτικά ισότιμα τμήματα είτε μια λύση δύο κρατών».

Ως εκ τούτου, η διαδικασία θα περιμένει τις τουρκικές προεδρικές εκλογές. Έναν Ερντογάν που συμμαχεί με την εθνικιστική ακροδεξιά και τους Γκρίζους Λύκους για να εκλεγεί πανηγυρικά και μια αντιπολίτευση –πέραν του φιλοκουρδικού HDP– έτοιμη να διεκδικήσει την ες αεί παρουσία της στην Κύπρο και στο Αιγαίο.

Άρα, η Τζέιν Χολ Λουτ θα πρέπει να αρχίσει το ταξίδι της από την Άγκυρα για να κατανοήσει τις δυσκολίες. Αλλιώς, οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, πριν ή μετά τις τουρκικές εκλογές, θα βουλιάξουν στον βούρκο της τουρκικής αδιαλλαξίας. Με ή χωρίς πλαίσιο Γκουτέρες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top