ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ρίζες των σχέσεων Κύπρου-Ισραήλ – Ο ρόλος του Σιμόν Πέρες στην ένταξη στην Ε.Ε.

Οι ρίζες των σχέσεων Κύπρου-Ισραήλ – Ο ρόλος του Σιμόν Πέρες στην ένταξη στην Ε.Ε.

Με τις σχέσεις Κύπρου και Ισραήλ ασχολείται εκτενές άρθρο της Jerusalem Post.

Ο αρθρογράφος Χερμπ Κίνον εξηγεί ότι οι δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες δεν ξεκινά από το 2002, όταν άρχισαν να «πέφτουν» οι σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας, επικαλούμενος μάλιστα δηλώσεις του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, σύμφωνα πάντα με τον Κίνον και τη Jerusalem Post, διηγείται πως άλλαξαν δραματικά οι σχέσεις Τελ Αβίβ και Λευκωσίας.

«Το 1994 η Κύπρος προσπαθούσε να πείσει τα ευρωπαϊκά κράτη να συμφωνήσουν για την ένταξή μας στην ΕΕ», δήλωσε ο κ. Μαυρογιάννης, ο οποίος συμμετείχε ως διπλωμάτης σε αυτές τις προσπάθειες.

Υπήρχαν επιφυλάξεις, κυρίως λόγω των προβλημάτων με την Τουρκία και αναφέρθηκε σε μια συνάντηση τον Δεκέμβριο του 1994 στη Βουδαπέστη.

Ο Σιμόν Πέρες, τότε ΥΠΕΞ του Ισραήλ, ήταν εκεί. Σύμφωνα με τον κ. Μαυρογιάννη, ο Αλέκος Μιχαηλίδης, τότε ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας, απευθύνθηκε στον κ. Πέρες και ζήτησε τη βοήθειά του για να πείσει τις ευρωπαϊκές χώρες.

«Ο Σιμόν ήρθε σε εμάς και είπε: ‘Θα βοηθήσω, αλλά επιτρέψτε μου να σας πω κάτι –δεν πρόκειται να βοηθήσω σε αυτό μόνο για εσάς. Το πράττω για εμένα και τη χώρα μου, γιατί με την ένταξη της Κύπρου φέρνουμε το Ισραήλ πιο κοντά στην Ευρώπη και την Ευρώπη πιο κοντά στο Ισραήλ’».

Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 1995, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ήρθε στην Κύπρο για να συζητήσει το θέμα και είπε στον υπουργό ότι ο Σιμόν Πέρες του ζήτησε να υποστηρίξει την αλλαγή πολιτικής σχετικά με την ένταξη της Κύπρου.

Η παρέμβαση του Πέρες, όπως εξήγησε ο κ. Μαυρογιάννης, πραγματοποιήθηκε το 1995, τη στιγμή που το Ισραήλ είχε έντονες και καρποφόρες σχέσεις με την Τουρκία - κάτι που ενδυναμώνει εκείνους που υποστηρίζουν ότι οι ισραηλινο-κυπριακοί δεσμοί θα ήταν τόσο ισχυροί όσο σήμερα, ακόμα και αν ο Ερντογάν δεν είχε έρθει στην εξουσία το 2002.

Α.Μ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top