ΕΛΛΑΔΑ

Η συμφωνία για τη ‘Βόρεια Μακεδονία’ -Τα επόμενα βήματα και οι αντιδράσεις

Η συμφωνία για τη ‘Βόρεια Μακεδονία’ -Τα επόμενα βήματα και οι αντιδράσεις

Μετά από έναν διπλωματικό μαραθώνιο μηνών, Αθήνα και Σκόπια συμφώνησαν να επιλυθεί το ζήτημα της μεταξύ τους διένεξης για το ονοματολογικό και όχι μόνο, που χρονολογείται επί 25ετία και πλέον.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ συμφώνησαν και ανακοίνωσαν ότι:

Η γειτονική χώρα θα ονομάζεται έναντι όλων (erga omnes) ως «Δημοκρατία της Βόρειας («Severna Makedonja»).

Το όνομα θα εγγραφεί στο σύνταγμα της πΓΔΜ με την απαραίτητη αναθεώρηση. Παράλληλα, οι πάνω από 140 χώρες που αναγνωρίζουν σήμερα την εν λόγω χώρα με τον όρο Μακεδονία, θα την αναγνωρίζουν εφεξής ως Βόρεια Μακεδονία.

Θα απαλειφθούν οι αλυτρωτικές αναφορές από το σύνταγμα της γείτονος.

Η ιθαγένεια/υπηκοότητα στην Βόρεια Μακεδονία θα είναι Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia.

Αναγνωρίζεται de facto η Μακεδονική εθνότητα για το γειτονικό κράτος

Αναγνωρίζεται η Μακεδονική γλώσσα, η οποία διευκρινίζεται ότι ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών

Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, όταν ο Ζόραν Ζάεφ τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός μετέβη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε σχετικά και ακολούθως προέβη στο διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε αμέσως μετά τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής για να του ζητήσει να ενημερώσει την ολομέλεια της Βουλής, κάτι που θα γίνει την Παρασκευή, μετά την ψήφιση των τελευταίων προαπαιτούμενων της τελευταίας αξιολόγησης.

Ταυτόχρονα, το μέγαρο Μαξίμου σε non paper που διένειμε έκανε λόγο για μια συμφωνία που υπερασπίστηκε τις διαχρονικές «κόκκινες» γραμμές και απαρίθμησε τα «κέρδη» για την Ελλάδα από αυτή.

Η συμφωνία θα υπογραφεί πιθανότατα το Σάββατο στις Πρέσπες, παρουσία των κ.κ. Τσίπρα και Ζάεφ.

Το διάγγελμα Τσίπρα

«Oι βόρειοι γείτονες μας συμφώνησαν να αλλάξουν τη Συνταγματική τους ονομασία για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων, "συμφώνησαν να μετονομάσουν τη χώρα τους σε Δημοκρατία της Severna Makedonija (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή στη γλώσσα μας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας", είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημείωσε ότι "η αλλαγή του ονόματος θα υλοποιηθεί τόσο σε ότι αφορά τις διεθνείς και διμερείς τους σχέσεις όσο όμως και στο εσωτερικό", δηλαδή το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes - έναντι όλων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι γείτονές μας ανέλαβαν την υποχρέωση να αναθεωρήσουν σχετικά το Σύνταγμα τους.

Με τη Συμφωνία, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, "επιτυγχάνεται ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ της Ελληνικής Μακεδονίας και των Βόρειων Γειτόνων μας και μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή Συνταγματική τους ονομασία".

«Την ίδια στιγμή, έχει τη μεγαλύτερη ιστορική συμφωνία ότι στη συμφωνία προβλέπεται για πρώτη φορά ότι δεν έχουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν στο μέλλον καμία σχέση με τον αρχαίο πολιτισμό της Μακεδονίας. Ο όρος "Μακεδόνας" της ελληνικής ιστορικής κληρονομιάς διαχωρίζεται ρητά και κατηγορηματικά από τον όρο "Μακεδόνας", όπως τον χρησιμοποιούν και αυτοπροσδιορίζονται οι πολίτες της γειτονικής χώρας», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι η συμφωνία αναγνωρίζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ από το 1977 για την καταγραφή της γλώσσας των γειτόνων μας ως «μακεδονικής», με την προσθήκη όμως ότι ανήκει στην οικογένεια των νοτιοσλαβικών γλωσσών, «γεγονός που τη διαχωρίζει απολύτως από την ελληνομακεδονική γλωσσική κληρονομιά και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό»

Η συνάντηση Τσίπρα-Παυλόπουλου

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια «καλή συμφωνία», η οποία καλύπτει, όπως συμπλήρωσε, όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά και βεβαίως προϋποθέσεις, που αποτελούν τους βασικούς άξονες, αυτού που αποκαλούμε εθνική γραμμή, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες δυο δεκαετίες.

Όπως σημείωσε, έχουμε μια σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, «erga omnes», τόσο δηλαδή στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, πράγμα που σημαίνει ότι η ίδια η Συμφωνία προβλέπει ότι οι γείτονές μας αναλαμβάνουν την υποχρέωση Συνταγματικής Αναθεώρησης για να αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι το σημαντικότερο είναι πως έχουμε μια Συμφωνία που προβλέπει και αλλαγές στο Σύνταγμα πέραν της ονομασίας, που αφορούν τα σημεία εκείνα εις τα οποία υπάρχουν αναφορές που εκπέμπουν αλυτρωτισμό, τόσο στο προοίμιο όσο και σε άλλα σημεία του Συντάγματος.

Σημαντικότερο όλων χαρακτήρισε το γεγονός ότι με αυτή τη Συμφωνία διασφαλίζεται, κατοχυρώνεται η ιστορική κληρονομιά, η πολιτισμική παρακαταθήκη της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ίδια η Συμφωνία προβλέπει πως θα τεθεί σε ισχύ από τη δική μας πλευρά, θα κυρωθεί δηλαδή από το ελληνικό Κοινοβούλιο, αφότου η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις βασικές προϋποθέσεις, και ειδικότερα τη Συνταγματική Αναθεώρηση και χαρακτήρισε την εν λόγω Συμφωνία καλή εξέλιξη για την περιοχή μας.


Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι από εδώ και πέρα είναι σαφές ότι η ευθύνη, για το εάν πραγματικά η γειτονική μας χώρα εννοεί την τήρηση αυτών των προϋποθέσεων που έχουμε θέσει και που είναι αυτονόητες, εναπόκειται σε αυτήν.

«Εφόσον τα τηρήσει, αυτός ο σεβασμός της Ιστορίας που τόσο καιρό είχε κακοπάθει από τη γειτονική μας χώρα -για να είμαστε ειλικρινείς και από την ανεύθυνη στάση ορισμένων ηγετών της- αυτός ακριβώς ο σεβασμός της Ιστορίας είναι ένα καλό διαβατήριο ειδικά για την περαιτέρω πορεία της. Είναι καλό για αυτόν τον λαό τελικά, να συμμορφωθεί με την Ιστορία. Γιατί όπως και να το κάνουμε, δεν ήταν μόνο μια παραβίαση βασικών αρχών που αφορούν το Διεθνές Δίκαιο το να διεκδικείς την κληρονομία της Αρχαίας Μακεδονίας του Φιλίππου και του Αλέξανδρου. Αλλά οδηγούσε σε μια γελοιοποίηση πραγματικά και τους ηγέτες αυτού του κράτους, την οποία εμείς δεν θέλουμε. Θέλουμε καλή γειτονία και η καλή γειτονία ξεκινάει από τον σεβασμό της Ιστορίας και του Διεθνούς Δικαίου».

Από iefimerida.com

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top