ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Έσβησε» τέσσερις μήνες μετά τα 100α γενέθλιά της η Κύπρια Αρτεμισία– ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

«Έσβησε» τέσσερις μήνες μετά τα 100α γενέθλιά της η Κύπρια Αρτεμισία– ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Η κα. Artermisia Pili, ζούσε από το μακρινό 1938 στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα, στο Birmingham.

Η Κύπρια Artermisia Pili που γιόρτασε τα 100α γενέθλιά της τον Φεβρουάριο του 2018 με φίλους, συγγενείς και τον Δήμαρχο του Μπέρμινγκχαμ άφησε την τελευταία της πνοή την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Parikaki.com.

Η κα. Artermisia γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1918 στην Τραχυπέδουλα της Επαρχίας Πάφου. Η μητέρα της πέθανε κατά τον τοκετό στο έβδομο παιδί της και ήταν η κα. Αρτεμισία ήταν η μεγαλύτερη, γι’ αυτό έπρεπε να εγκαταλείψει το σχολείο σε νεαρή ηλικία για να εργαστεί και να βοηθήσει στην υποστήριξη της οικογένειας.

Λόγω των ελάχιστων ευκαιριών στην Κύπρο, ειδικά για ένα κορίτσι χωρίς ολοκληρωμένη εκπαίδευση, η κα. Artemisia αποφάσισε να πάει στην Αγγλία το 1938 μαζί  με μια φίλη της που ήταν φωτογράφος. Στη συνέχεια βρήκε δουλειά με μια οικογένεια γιατρών που είχαν σπίτια στο Λονδίνο και το Bournemouth. 

Έμεινε με αυτή την οικογένεια μέχρι να εισαχθεί και στη συνέχεια να παντρευτεί, τον Κύπριο Louis Pili το 1941. Ο Louis ήρθε στην Αγγλία το 1935, και προέρχεται από Κάτω Δρυς, της Επαρχίας Λάρνακας.  

Στη συνέχεια, η Artemisia εργάστηκε σε ένα εργοστάσιο ρούχων που κατασκευάζει στρατιωτικές στολές μέχρι να έρθει η οικογένεια της στο Μπέρμιγχαμ την άνοιξη του 1943 για να εργαστεί σε ένα κατάστημα Fish and Chips. Ο σύζυγός της είχε έναν ξάδελφο ήδη στο εμπόριο κοντά. Την εποχή εκείνη, σε αυτό το τμήμα των Μίντλαντς ζούσε μόνο έξι Ελληνοκύπριοι. 

Η οικογένεια έκανε ό, τι έπρεπε για  επιστροφή της στην Κύπρο με πλοίο το 1947 με το ζεύγος και τα τρία τους παιδιά. Πέρασε οκτώ εβδομάδες περιοδεύοντας σε ολόκληρη την Κύπρο μόλις εννέα χρόνια μετά τον ερχομό τους στην Αγγλία.  

Λίγο αργότερα, η κα. Αρτεμισία βοήθησε όλα τα αδέλφια της για να πάνε στην Αγγλία. Λόγω προβλημάτων στην Κύπρο κατά τα μέσα της δεκαετίας του 50 και οικογενειακών ζητημάτων, δεν επέστρεψε στην Κύπρο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '60. 

Η Αρτεμισία έφερε στον κόσμο πέντε παιδιά, ένα αγόρι και τέσσερα κορίτσια και εξακολουθούσε να εργάζεται πολύ σκληρά στο κατάστημα Fish and Chips που είχαν σε διαφορετικές τοποθεσίες στο Μπέρμιγχαμ.  

Στη συνέχεια η ζωή ήταν δύσκολη, περισσότερο για τη νοικοκυρά χωρίς όλα τα σύγχρονα μειονεκτήματα του σήμερα.  

Στη συνέχεια, η οικογένεια απέκτησε ένα από τα πρώτα ηλεκτρικά ρουλεμάν "επίπεδης κλίνης", αλλά κατά τον καθαρισμό του μηχανήματος, η Artemisia κόπηκε από την κορυφή του αντίχειρα. 

Ακόμα και αφού έφυγε από το τελευταίο της κατάστημα στην Lozells, η κα. Artemisia συνέχισε να εργάζεται είτε βοηθώντας στο κατάστημα του γιου της στο Erdington, στη συνέχεια στον Sutton Coldfield, δουλεύοντας με συγγενείς και ακόμη και να γίνει διευθυντής σχολικής διασταύρωσης στο τοπικό σχολείο.  

Αγαπούσε να ταξιδεύει, και πέρα ​​από ταξίδια στην Κύπρο, ταξίδευε και στην Αμερική, στην Ελλάδα, ενώ πήγε και  στους Αγίους Τόπους ένα Πάσχα. 

Η κα. Artemisia συνέχισε τα ταξίδια της μέχρι το 2006, όταν ήταν 88 ετών.   

Ο σύζυγός της και όλα τα αδέλφια της πέθαναν, πριν αποβιώσει.

*Φωτογραφία από τα 100α γενέθλια της κας. Αρτεμισίας:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top